به گزارش گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو» این نشست که با حضور جمعی از کارشناسان مطالعاتی و منطقهای سازمان به زبان انگلیسی و با سخنرانی «زاخاری زاخاریف»، رییس بنیاد اسلاویانی بلغارستان و «کریستو پولنداکف»، سفیر اين كشور در تهران، برپا شد، رویکردی تخصصی در ارتباط با فعالیتهای مشترک فرهنگی داشت.
راه روشن آینده مناسبات فرهنگی ایران و بلغارستان
زاخاریف که اولین سفر خود به ایران را برای بازدید از نمایشگاه کتاب تهران به انجام میرساند، در اين نشست دیدی بسیار مثبت در ارتباط با آینده فعالیتهای مشترک فرهنگی، هنری و دانشجویی بین ایران و بلغارستان داشت. وی در سخنان خود بر تأثیر ارتباطات فرهنگی میان نهادهای غیردولتی دو کشور به عنوان یکی از مهمترین اقدامات، تأکید کرد و برخلاف پیشینه روابط ایران و بلغارستان که بیشتر بر پایه مبادلات اقتصادی بوده، راه روشن آینده را مناسبات فرهنگی دانست.
زاخاریف در ادامه درباره فعالیتهای بنیاد اسلاویانی توضیحاتی ارايه داد و گسترش مبادلات فرهنگی و هنری در همه زمینهها میان نهادهای ایرانی و بلغاری را از بهترین راههای توسعه همکاریها دانست.
وی تأکید کرد: بیشترین فعالیت بنیاد اسلاویانی، معرفی فرهنگ و تمدن اسلاو به جوامع دیگر و برعکس، جذب و شناساندن مظاهر تمدنی و فرهنگی دیگر کشورها برای معرفی به مخاطب بلغاری است.
زاخاریف، بنیاد اسلاویانی را یک سازمان غیردولتی و غیرانتفاعی که در سال 1990 مطابق قوانین بلغارستان در صوفیا تأسیس شده است، معرفی كرد و افزود: این بنیاد با مشارکت فرهیختگان علمی و دانشگاهی و شخصیتهای فرهنگی، هنری و تجار برجسته اداره میشود. وظیفه مهمی که این بنیاد بر پایه آن فعالیت میکند؛ ایجاد ارتباط بین سازمانهای فرهنگی و هنری بلغارستان با همتایان آنها در کشورهای حوزه اروپای شرقی و دیگر مناطق است.
به گفته زاخاريف، اهم فعالیتهای این بنیاد عبارتند از: ایجاد همبستگی میان ملل اسلاو با دیگر ملتها، معرفی شاخصههای فرهنگی جامعه و مردم اسلاو به ویژه بلغارها به دیگر جوامع و شناسایی مؤلفههای فرهنگی و هنری مردم جهان برای ایجاد ارتباط مؤثر و مثبت، شناخت جایگاه و موقعیت فرهنگ اسلاوی میان جوامع دیگر و همچنين اجرای برنامههای مختلف فرهنگی اعم از نمایشگاه، همایش، دورههای آموزشی و ... با نهادهای فرهنگی دیگر کشورها.
وی در ادامه سخنان خود تأکید کرد: بنیاد اسلاویانی آمادگی خود را برای گسترش همکاری های فرهنگی، دانشگاهی و هنری میان بلغارستان و ايران را اعلام میکند.
رییس بنیاد اسلاویانی افزود: اکنون این بنیاد با بسیاری نهادهای فرهنگی در حوزه شمال آفریقا، خاورمیانه و جهان عرب، چین و روسیه، پروژههای مشترکی را در دست انجام دارد.
تاثيرفرهنگ مخرب آمریکایی
وی در ادامه گفت: اکنون فرهنگ عمومی آمریکایی در همه دنیا به ویژه در اروپای شرقی و بلغارستان رواج پیدا کرده است که میتواند بر فرهنگ بومی تأثیری مخرب داشته باشد؛ وظیفه ما برجسته کردن و اهمیت دادن به فرهنگ بومی خود برای نسل جدید است. در این راه ارتباط دوجانبه میان هنرمندان، نویسندگان و شعرا و دیگر اقشار فرهنگی برای آشنایی با جنبههای مختلف فرهنگی اجتماعی میان جامعه بلغارستان و ایران، میتواند بسیار مهم و تأثیرگذار باشد.
وي در خصوص نوع همكاريهاي ديگر اظهار كرد: برگزاری نمایشگاهها، ارتباط کتابخانهها، تبادل دانشجو و استاد، برگزاری روزهای فرهنگی میان دو کشور و رفت و آمد فعالان فرهنگی، از دیگر مواردی است که برای گسترش روابط فرهنگی ميتوان به آنها تكيه كرد.
بنیاد اسلاویانی، پلی ارتباطی میان مراکز فرهنگی بلغارستان با دیگر کشورها
رییس بنیاد اسلاویانی همچنین مطالعات و پژوهشها، همکاریهای بین المللی در بخش آموزش، علوم، هنر و رسانه را از اولویتهای این بنیاد ذکر کرد و افزود: بنیاد اسلاویانی تلاش میکند با استفاده از ظرفیتها، به عنوان پلی ارتباطی
میان مراکز فرهنگی بلغارستان با دیگر کشورها عمل كند.
در ادامه نشست، کریستو پولنداکف، سفیر بلغارستان در تهران، علاوه بر ابزار رضایت از برپایی چنین نشستی، علاقمندی خود را برای گسترش همکاری و فعالیتهای مؤثر نهادهای غیردولتی دو کشور با یکدیگر در همه جنبههای فرهنگ و هنر اعلام كرد.
از نظر وی مهمترین راه شناخت دو ملت ایران و بلغارستان از یکدیگر، معرفی درست مظاهر فرهنگی و هنری و ارتباطات بیشتر هنرمندان، ورزشکاران و اهالی فرهنگ و رسانه با یکدیگر است.
پولنداکوف همچنين به نقش مهم و تأثیرگذار رسانه در این زمینه اشاره کرد و دیدار اخیر خود از خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) را در این مورد مفید ارزیابی کرد.
وی در ادامه به ثبت جهانی فرش بلغارستان در سال گذشته توسط یونسکو اشاره کرد و بر لزوم همکاریهای بیشتر میان هنرمندان قاليباف دو کشور تأکید كرد.
از نظر سفیر بلغارستان در تهران، شناخت ارزشهای فرهنگی دو کشور از دیگری و ارتباط بیشتر مردم یکی از راههای تعمیق روابط است.
ایجاد انجمن دوستی ایران و بلغارستان، برگزاری هفتهها و روزهای فرهنگی بین دو کشور و برقراری ارتباطات مردمی و تبادل دانشجو میان دانشگاههای ایران و بلغارستان از دیگر فعالیتهایی بود که سفير بلغارستان برای این منظور برشمرد.
پولنداکف ضمن ابراز امیدواری درباره آینده ارتباطات در همه زمینههای فرهنگی و اجتماعی میان مردم دو کشور طی مأموریتش در تهران، بر تعمیق و افزایش فرصتهای فرهنگی و مطالعاتی میان ایران و بلغارستان در زمینه شناخت فرهنگی نه تنها به صورت رسمی بلکه بین مردمان دو جامعه تأکید كرد.