به گزارش گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، حسین شعبانی نژاد در اولین نشست تخصصی بررسی بیمه گذاری دارو در ایران افزود: یکی از اهداف نظام سلامت در کشور مشارکت مالی عادلانه است.
وی با بیان اینکه اهمیت مقوله دارو در نظام سلامت می تواند از دو بعد کارایی و عدالت اثرگذار باشد، گفت: داروها می توانند اثرات مخرب بیماری ها را کاهش دهند و در بهبود عملکرد به لحاظ اقتصادی موثر باشند.
شعبانی نژاد افزود: اهمیت دارو از بعد عدالت، دسترسی عادلانه جامعه به خدمات سلامت و خدمات دارویی را فراهم کردن است.
وی ادامه داد: در ایران هزینه های دارویی توسط افراد پرداخت می شود و اینکه دولت ها تا چه حد می توانند در هزینه های سلامت مشارکت کنند در بحث عدالت در نظام سلامت موثر است.
استادیار دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران برضرورت پایداری در نظام مالی دارویی تاکید کرد و گفت: در کشورهای توسعه نیافته دسترسی به داروهای خاص یک هدف تلقی می شود در حالی که در کشورهای توسعه یافته توجه به نوآوری اهمیت پیدا می کند.
شعبانی نژاد اظهار کرد: دسترسی به داروهای ایمن، ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضا، تعریف مکانیسم ورود و خروج دارو در فهرست بیمه، ایجاد سیستم های اطلاعاتی دقیق ، تدوین راهبردهایی برای مصرف منطقی و هزینه اثربخش داروها، تامین مالی کافی و طراحی مکانیزم پرداخت مناسب و ایجاد هماهنگی بیشتر بین سیاست گذاری نظام دارویی و سیاست گذاری صنعت دارویی جهت های اصلی سیاست گذاری در حوزه دارویی است.
وی معیارهای کلی ارزشیابی فناوری ها در حوزه سلامت را شامل ایمنی، کارآمدی و اثربخشی از دو بعد بالینی و اقتصادی ذکر کرد و افزود: این معیارها در اکثر کشورها تعیین کننده است.
شعبانی نژاد تصریح کرد: حمایت دولتها از اقشار آسیب پذیر و کم درآمد در بسیاری از کشورها هدفمند است.
وی همچنین تدارک و تقاضا را بخشی از سیاست های کلی نظام بازپرداخت دارویی ذکر و حرکت از نظام تدارک محور به نظام تقاضامحور را ضروری دانست.
حمیدرضا صفی خانی،کارشناس بیمه سلامت نیز در این نشست گفت: کاهش سهم مردم از هزینه بستری از 37 درصد به 4.5 درصد و کاهش 42 درصدی قیمت انواع لوازم و تجهیزات پزشکی پرمصرف از جمله دستاوردهای یک ساله برنامه تحول نظام سلامت است.
وی افزود: در یک سال گذشته 7.5 میلیون نفر بیمار بستری از تسهیلات مربوط به برنامه تحول نظام سلامت بهره مند شدند .
صفی خانی ادامه داد: کاهش ارجاع مردم برای خرید دارو و تجهیزات از حدود 100 درصد به 3.2درصد، افزایش دسترسی به اقلام دارویی، افزایش دسترسی به ملزومات مصرفی در بیمارستانهای دولتی، پوشش 9میلیونی دارندگان دفترچه بیمه سلامت، 95 درصد سطح پوشش بیمه سلامت ، کاهش هزینه های کمرشکن بیماران شهری و روستایی از جمله برنامه های بیمه کردن ایرانیان فاقد بیمه درمانی و برنامه کاهش پرداختی بیماران بستری در بیمارستان های وابسته به وزارت بهداشت است.
صفی خانی با اشاره به رویکردهای کلان حوزه درمان در سال1394 خاطرنشان کرد: توسعه بیمارستانها و اورژانس های پیش بیمارستانی وزارت بهداشت، استقرار چارچوب ملی تشخیص و درمان بیماریها، حفاظت مالی مردم در مقابل هزینه های درمان، بهبود عدالت در دسترسی به خدمات درمانی و ساماندهی موسسات پزشکی و ارائه کنندگان خدمات تشخیصی و درمانی از جمله رویکردهای کلان حوزه درمان در سال جاری است.
وی همچنین با تشریح آثار برنامه تحول نظام سلامت در حوزه دارو، گفت: نحوه تامین، توزیع و بازار اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی، تغییر در الگوی خرید دارو و تجهیزات پزشکی ، بهبود انضباط مالی در مراکز درمانی، کاهش 42 درصدی قیمت انواع لوازم و تجهیزات پزشکی پرمصرف، کاهش ارجاع مردم برای خرید دارو و تجهیزات از حدود 100 درصد موارد به 3.2درصد، افزایش 134 درصدی دسترسی به اقلام دارویی از 329 قلم به770 قلم و افزایش 43درصدی دسترسی به ملزومات مصرفی در بیمارستان های دولتی از یک هزار و 480 قلم به دو هزار و 130 قلم از جمله این آثار محسوب می شوند.
صفی خانی عوامل موثر بر بروز هزینههای کمرشکن سلامت در ایران را شامل متغیرهای ویژگی خانوار، نوع خدمت استفاده شده، وضعیت بیمه، وضعیت اقتصادی خانوار دانست و افزود: متغیرهای ویژگی خانوار شامل مواردی همچون بعد خانوار، حضور سالمند یا کودک در خانوار، منطقه سکونت، جنسیت سرپرست خانوار و همچنین نوع خدمت استفاده شده نیز شامل بستری شدن در بیمارستان، استفاده از خدمات دندانپزشکی، استفاده از خدمات بخش خصوصی و خرید دارو و لوازم مصرفی پزشکی می شود.
وی عناوین مختلفی را برای برنامه های تحول نظام سلامت بیان کرد و گفت: پوشش کامل بیمه ای برای آحاد مردم به صورت 100 درصدی، کاهش پرداخت از جیب مردم در خدمات بستری ، ارتقاء کیفیت هتلینگ در بیمارستان های دولتی در 570 بیمارستان وابسته به وزارت بهداشت ، ماندگاری پزشکان در مناطق محروم و کمتر برخوردار با هدف افزایش دسترسی به پزشکان متخصص در مناطق محروم است.
به گفته وی، حضور پزشکان متخصص مقیم در بیمارستانهای دولتی با هدف افزایش دسترسی به متخصصین در بیمارستان های دولتی با ارائه خدمات 24 ساعته در چهار تخصص اصلی به ویژه در شرایط اورژانسی از دیگر مواردی است که در این برنامه پیش بینی شده است.
صفی خانی افزود: همچنین ارتقای کیفیت ارائه خدمات ویزیت ( سرپایی) توسط پزشکان متخصص با هدف افزایش دسترسی به خدمات تخصصی و باکیفیت سرپایی توسط پزشکان متخصص در کلینیک های بیمارستان های دولتی، ترویج زایمان طبیعی با هدف کاهش عوارض سزارین در مادر و نوزاد با دریافت نکردن هزینه های زایمان طبیعی در بیمارستان های دولتی وزارت بهداشت، حمایت مالی از بیماران صعب العلاج، خاص و نیازمند با هدف حمایت مالی برای بیماران مبتلا به بیماری های خاص، صعب العلاج ، مزمن و بیماران نیازمند با هدف حمایت مالی از این دسته از بیماران نیازمند مورد توجه قرار گرفته است.