به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»،صبح امروز نشست خبری مرکز دانشجویی حقوق بشر با حضور «محمد واحدی» (مسئول مرکز دانشجویی حقوق بشر)، «محمدصادق فغفوری» (مسئول مرکز پژوهشهای صلح زیبا) و «محمد حسین مرزه»(معونت بین الملل مرکز دانشجویی حقوق بشر) در خبرگزاری تسنیم برگزار شد.
صادق فعفوری مسئول مرکز پژوهشهای مرکز دانشجویی صلح زیبا در نشست خبری این مرکز که در خبرگزاری تسنیم برگزار شد با اشاره به حمله عربستان به خاک یمن اظهار داشت: مسئله حمله یمن به عربستان پیش از اینکه دارای ابعاد حقوقی باشد مسئلهای سیاسی است که ریشه در تاریخ دارد.
وی با اشاره به جایگاه یمن در منظر پادشاهان سعودی عربستان گفت: ملک عبدالعزیر اولین پادشاه عربستان بود امنیت و قدرت یمن را امنیت عربستان دانسته و این کشور (یمن) به دلیل در اختیار داشتن موقعیت جغرافیایی مناسب یعنی نزدیک دریا بودن و داشتن بیش از ۴۰۰ جزیره استراتژیک در خلیج عدن از جایگاه مهمی در نزد پادشاهان عربستان برخوردار است.
فغفوری با اشاره به اینکه عربستان موافق حکومت شیعی و حتی وحدت ملی در کشورهایی مانند یمن، بحرین و سوریه نیست، یادآور شد: وجود چنین دولتیهایی هم نمیتواند مطامع عربستان را تامین کند و تنها مدل حکومتی که سلفیها در آن قدرت را در اختیار داشته باشند تامین کننده منافع عربستان است.
مسئول مرکز پژوهشهای مرکز دانشجویی با اشاره به ابعاد حقوقی حمله عربستان به یمن اظهار داشت: اولین اثر حمله عربستان به یمن، نقض اصل حاکمیت ملی کشور یمن است، زیرا یمن در سطحبینالمللی کشوری شناخته شده است که دارای مولفههای مشخصی در زمینه حاکمیت ملی و حاکمیت مردم در این کشور است.
فقفوری در همین زمینه خاطرنشان کرد: حتی اگر قبول کنیم اقدمات انصارالله در یمن یک قیام است، بازهم این مسئله مجوزی برای اقدام نظامی خارجی یک کشور علیه یمن محسوب نمیشود، بنابراین عربستان مجوز حمله به یمن را ندارد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه حمله عربستان به یمن نقض حقوق تعیین سرنوشت و حق حیات ملت یمن محسوب میشود گفت: حقوق بشر دارای خطوط قرمزی است که رعایت این خطوط قرمز جزو اصول حقوق بشری محسوب میشود و نباید از آن عدول شود. اما عربستان با حمله به یمن از این حقوق مسلم حقوق بشر عدول کرده است.
مسئول مرکز پژوهشهای مرکز دانشجویی ادامه داد: حمله عربستان به یمن ناقض حقوق بشردوستانه است زیرا در جنگهایی که با مجوز سازمان ملل صورت میگیرد بیمارستانها، مناطق مسکونی، مساجد و کلیساها از حمله نظامی مصون هستند اما این مسئله در جنگ عربستان به یمن مورد توجه قرار نگرفته است.
فقفوری در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره ابعاد حقوقی عدم ورود به کشتی نجات ایرانی به خاکها و آبهای یمن گفت: ایران به دلیل اینکه مرز آبی و خشکی مشترک با یمن ندارد ناگزیر است از خاک و آب کشورهای همسایه یمن برای رساندن کمکهای انسان دوستانه خود استفاده کند.
مسئول مرکز پژوهشهای مرکز دانشجویی افزود: نفس ارسال کمکهای انسان دوستانه نیازی به تایید مجامع بینالمللی ندارد و هر کشوری میتواند در صورت رضایت کشور پذیرنده اقلام انساندوستانه خود را به کشور مربوطه منتقل کند.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص عدم انتقال اقلام انساندوستانه ایران از خاک عمان به یمن نیز گفت: کشور عمان نیز تحت فشار عربستان تاکنون اجازه استفاده از خاک این کشور را برای انتقال کمکهای انساندوستانه به یمن نداده است.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره ابعاد حقوقی بازداشت شیخ نمر توسط رژیم آل سعود گفت: حکم صادر شده برای این روحانی شیعی نیز سیاسی است. وی یک بار به اعدام محکوم شد که پادشاه قبلی عربستان او را عفو کرد، اما باز هم مسئله اعدام وی مطرح شده است.
مسئول مرکز پژوهشهای مرکز دانشجویی با اشاره به اینکه شیخ نمر در کشوری که زنان حق رانندگی را هم ندارند به جرم آزادی بیان بازداشت شده است، گفت: تنها استدلال مسئولان امنیتی عربستان در این زمینه اظهارات این روحانی شیعی در خطبههای نماز جمعه است و این در حالی است که او تنها در خطبههای خود به قرائت روایتها و احادیث پرداخته و هیچ دعوت رسمی به قیام نکرده است.
وی تاکید کرد: کمیته حقوق بشر سازمان ملل میتواند این مسئله را از نظر حقوقی پیگیری کند ولی با توجه به رویکرد سازمان ملل این امر بعید به نظر میرسد.