به گزارش خبرنگار بین الملل «خبرگزاری دانشجو» ؛ و به نقل از گزارش جدید کمیته ضد تروریسم سازمان ملل ، شورای امنیت سازمان ملل روز جمعه نشستی را با موضوع تهدید صلح و امنیت بینالمللی ناشی از اقدامات تروریستی با رویکرد جنگ جویان تروریست خارجی برگزار کرد.
دبیرکل سازمان ملل با اشاره به ادامه افزایش تعداد جنگجویان خارجی که به داعش و گروههای تروریستی دیگر ملحق می شوند، گفت: طبق آمار، از نیمه سال 2014 میلادی تا مارس 2015 میلادی، نزدیک به هفتاد درصد افزایش در تعداد جنگجویان تروریستی خارجی را در سطح جهانی شاهد بودیم.
طبق گزارش جدید کمیته ضد تروریسم سازمان ملل، تندروها بیش از هر زمان دیگری به رفتن به سوریه و عراق برای پیوستن به تروریست های داعش تمایل نشان داده اند.
بان کی مون به ارائه راهکار عملی خود برای مقابله با افراط گرایی خشونت آمیز در دور بعدی مجمع عمومی سازمان ملل و تا پایان سال جاری اشاره کرد و گفت: اتفاقات اخیر عراق و سوریه، پیشرویهای داعش و دیگر گروههای تروریستی با پشتیبانی بیشتر جنگجویان تروریستی خارجی، آن را به تهدیدی روز افزون برای صلح و امنیت بینالمللی تبدیل کرده است.
رئیس کمیته مبارزه با تروریسم شورای امنیت در موضوع قطعنامه های 1267 و 1989 با موضوع القاعده نیز در این نشست، تهدید جنگجویان تروریستی خارجی را جدی و متوجه همه کشورها و جوامع جهانی خواند و گفت: پاسخگویی به چنین تهدیدی، مشروط بر هماهنگیها و همکاریهای بیشتر و استفاده از اقدامات مناسب است.
«جرارد ون بهمن» افزود: بسیاری از قطعنامههای شورای امنیت منطبق با تهدیدهای وارده از سوی داعش و جبهه النصره است و از همه کشورها می خواهند از تردد جنگجویان تروریستی خارجی از طریق مرزها جلوگیری و با استخدام، تسهیل و تجهیز آنها یا تامین مالی برای انجام عملیات تروریستی یا دیدن آموزشهای تروریستی مقابله کنند.
این مقام سازمان ملل نیز با اشاره به آمار منتشره گروه نظارت بر تحریمهای القاعده از تعداد و مقصد جنگجویان تروریستی خارجی گفت: اکثر این جنگجویان خارجی به سوریه و عراق برای پیوستن به داعش رفتهاند.
رئیس کمیته مبارزه با تروریسم ذیل قطعنامه 1373 شورای امنیت نیز در گزارش خود با اعلام شناسایی شصت و هفت کشور، اعم از کشور مبداء، ترانزیت، مقصد و کشورهای همسایه که بیشترین تاثیر را از تهدیدهای جنگجویان تروریستی خارجی دیده اند، گفت: در گزارش هایی که در ماه ژولای و سپتامبر منتشر خواهد شد، نتایج تحقیقات از نحوه اجرای قطعنامههای مرتبط با مبارزه با تروریسم، شکاف هایی که به صورت فردی یا جمعی نیاز به رسیدگی دارند و نیز اقداماتی که از سوی همه ۶۷ کشور شناسایی شده اند، ارائه خواهد شد.
«ریمندا مورموکایت» افزود: گزارشهای آتی، راههای مقابله با بکارگیری جنگجویان، چالشهای شکل گرفته از استفاده تروریستها از فناوری اینترنت و ارتباطات، اختلال در تامین مالی و پشتیبانی شبکههای تروریستی و چالشهای پیشرو در ارتباط با بازگشتن جنگجویان تروریستی خارجی مورد بحث قرار خواهد داد. این مقام سازمان ملل تاکید کرد: چالشهای بازگشت این جنگجویان خود شامل نظارت و رصد این افراد، اعمال قانون و اجرای عدالت در حق آنان، استفاده و تاثیرگذاری برنامههای توانبخشی توسط این افراد و مدیریت نحوه ادغام احتمالی آنها در جامعه است.
رئیس این کمیته مبارزه با تروریسم با اشاره جلسه ویژهای که در ماه ژولای پیش رو برای جلوگیری از جریان پیوستن جنگجویان به گروههای تروریستی در مادرید اسپانیا برگزار خواهد شد، گفت: همه اقدامات ما با هدف انتقال این پیام واحد است که جامعه جهانی در عزم خود برای کمک به تلاشهای کشورها در مبارزه با ترورسیم جدی و متحد است.
«ریمندا مورموکایت» در پایان گفت: در ماههای آینده، این کمیته از کشورهای تحت تاثیر جنگجویان تروریستی خارجی، بازدید و تعامل بیشتری را با بخش خصوصی و نهادهای علمی، به ویژه تسهیل در استفاده از فناوریهای جدید برای ایجاد ظرفیت در کشورهای پر خطر به کار خواهد بست.
بر اساس این گزارش دبیرکل پلیس بینالملل نیز در این نشست شورای امنیت با اشاره به اشتراک گذاری ایمن اطلاعات در مورد جنگجویان خارجی برون مرزی و فرا منطقهای از طریق پلیس بینالملل و قابلیت دسترسی سریع به اطلاعات توسط ماموران و افراد مجاز گفت: کارشناسان مبارزه تروریسم پلیس بین الملل، جلسات عملیاتی محرمانه منظمی برگزار می کنند که فرصت مناسبی است تا سازمانهای ملی کشورهای مختلف از سطح همکاری و پتانسیل بهرمندی از پلیس بینالملل برای پیشبرد اهداف حقوقی، تاکتیکی و حقوق بشری خود با خبر شوند. یورگن ستاک افزود: امروزه اطلاعات بیش از چهار هزار جنگجوی خارجی در پایگاه دادههای پلیس بینالملل موجود است.
وی با اشاره به پیوستن گروههای تروریستی دیگر به داعش، تردد جنگجویان تروریستی در این مناطق و راه یابی آنها به کشورهای دیگر را تهدیدی برای امنیت خواند و گفت: داعش توانایی جذب نیرو از بیش از یکصد کشور را در عراق و سوریه دارد، در حالی که تعداد کشورهای عضو در بخش دادههای مقابله با مبارزان تروریستی خارجی اینترپل، بسیار کمتر از این عدد است.
دبیرکل پلیس بینالملل با اعلام آمادگی این سازمان برای همکاری با شورای امنیت و نهادهای مبارزه با تروریسم سازمان ملل گفت: پلیس بینالملل حاضر است در چارچوب زمانی مشخص، با همکاری جامعه جهانی، همه پستهای مرزی اصلی در اطراف مناطق درگیری را به نظام رصد و غربال گری نظام مند مجهز کند.
وزیر خارجه لیتوانی نیز که کشورش ریاست دورهای شورای امنیت را برعهده دارد، تروریسم را تهدیدی برای صلح و امنیت بینالمللی خواند و گفت: شورای امنیت از ادامه پیوستن شمار زیادی جنگجویان تروریستی خارجی به داعش، جبهه النصره و دیگر شاخههای القاعده و گروه هایی که با داعش اعلام همبستگی کرده اند، ابراز نگرانی میکند.
لیناس لینکویشیوس ضمن تاکید بر مفاد قطعنامههای این شورا برای مبارزه با تروریسم در خصوص تمرکز داعش برای به خدمت گرفتن جوانان و زنان گفت: کشورهای عضو باید همه تلاش خود را برای دسترسی به راه حلی فراگیر برای جلوگیری از پیوستن این اقشار به گروههای تروریستی و جلو گیری از تندرویهای خشونت آمیز آنها به کار بندند.
وی همچنین از ادامه فعالیت برخی شبکههای تسهیل کننده تردد به مناطق درگیری از جمله سوریه و عراق ابراز ناخشنودی کرد و گفت: طبق مفاد قطعنامههای این شورا، هر شخص یا شبکهای که به کمک مالی و یا پشتیبانی از اعمال تروریستی متهم شود، طبق قوانین بینالمللی حقوق بشر، پناهجویان و بشردوستانه مجازات خواهد شد.