به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، مجتبی شریعتی نیاسر در نشست خبری که امروز در ساختمان وزارت علوم برگزار شد، درباره آئین نامه پذیرش دانشجو در مقطع دکتری گفت: سیاست جدید در راستای تصحیح اختیارات آئین پذیرش دانشجوی دکتری توسط دانشگاهها انجام خواهد شد، که برای آن امتحان عمومی برگزار میشود. این کار چند ویژگی مفید دارد که از آنها میتوان به این قضیه اشاره کرد که مسیر پذیرش دانشجو کاملاً شفاف شده و رتبه به دانشگاهها اعلام میشود و براساس رتبه کل شرکت کنندگان یک کف اعلام شده که انعکاس داده میشود درنتیجه برای نظارت به آن متقاضیان میدانند که باید به کدام دانشگاه مراجعه کنند.
وی افزود: براساس این آئیننامه دانشگاه مجری پذیرش دانشجوی دکتری هستند و به بلوغ لازم برای انتخاب رسیدهاند. مدت زمان امتحان دانشجویان دکتری دو سال اعتبار دارد و این روش هماهنگ با استانداردهای جهانی است. کاملاً پیش بینی شده که یک نظام پاسخگویی بر اعتراض و درخواست دانشجویان رسیدگی کند و همه جزئیات در شیوه نامه تدوین شده و ظرف هفته های آینده ابلاغ خواهد شد.
معاون آموزشی وزارت علوم با اشاره به اینکه دارای بیش از دو هزار برنامه در سیستم آموزش هستیم گفت: این برنامهها دارای قدمت بالایی هستند و 585 برنامه در یک برنامه ریزی فشرده تا پایان شهریور 94 برنامه های قدیمی بازنگری میشوند.
وی تصریح کرد: 210 مورد از این برنامهها مربوط به علوم انسانی و 375 مورد مربوط به سایر رشتهها میباشد که برای آنها برنامه ریزی کردهایم و به دانشگاهها واگذار شدهاند . برای اینکه مشکل در بازنگری به وجود نیاید به 10 دانشگاه گروه یک اجازه بازنگری دروس را دادهایم و ممکن است آنچه بازنگری میشود در یک دانشگاه برتر با دانشگاه دیگری متفاوت باشد اما سایر دانشگاهها موظفاند به یکی از این 10 دانشگاه اقتباس کنند.
پذیرش و جذب دانشجوی خارجی
شریعتی نیاسر اعلام کرد: آئین نامه ای ابلاغ خواهد شد که دانشگاه های واجد الشرایط میتوانند مستقیماً نسبت به پذیرش دانشجو و استاد خارجی و تدوین برنامههای مشترک بین دانشگاهی رسماً اقدام کنند و حتی در خصوص افزایش ظرفیت هم تسهیلاتی پیش بینی شده است.
معاون آموزشی وزارت علوم در رابطه با حوزه بینالملل تصریح کرد: در این راستا آیین نامهای را تنظیم کردیم که به زودی به دانشگاهها ابلاغ خواهد شد که بر اساس آن دانشگاههای واجد شرایط میتوانند نسبت به پذیرش دانشجو و استاد خارجی و برنامههای مشترک بینالمللی راسا اقدام کنند. تسهیلاتی نیز در آیین نامه پیش بینی شده که دانشگاهها بتوانند با اقتدار به این حوزه ورود پیدا کنند.
وی تاکید کرد: انشاءالله اگر مذاکرات هستهای به نفع ایران تمام شود پیش بینی میکنیم استقبال کشورهای دیگر به آموزش عالی کشور بیشتر شود که در این راستا باید برنامهریزیهای خوبی انجام شود.
برنامه های جدید برای پردیس خود گردان دانشگاهها
شریعتی نیاسر در این باره توضیح داد: در بحث پردیس های خودگردان و بینالمللی به این صورت بود که این پردیسها برای جلوگیری از خروج دانشجویان ایرانی به خارج از کشور و همچنین تشویق برای بازگشت دانشجویان ایرانی خارج از کشور تأسیس شد که متاسفانه هیچ کدام از این اهداف محقق نشد و به همین خاطر تا اطلاع ثانوی پذیرش دانشجو در این پردیسها فقط به صورت متمرکز انجام خواهد شد تا تصمیمات جدید گرفته شود.
وی در خصوص ساماندهی مؤسسات آموزش عالی اظهار داشت: از مجموع 143 موسسه دولتی که وجود دارد بالغ بر 60 مورد آنها عمر کمتر از 15 سال دارند که طبق مطالعه و بررسیهایی که انجام شده خیلی از آنها استاندارد کافی را نداشته و به همین دلیل طرح ساماندهی را آغاز کردهایم مطالعه و بررسی نشان میدهد که بعضی مؤسسات استاندارد مورد قبولی ندارند و ما میخواهیم استاندارد آنها را ارتقا بدهیم که البته به کمک نهادهای بالا دستی نیاز داریم.
سطح بندی مؤسسات دولتی
وی تشریح کرد: برای ما داشتن مراکز آموزشی افتخار است ولی باید تلاش کنیم این مراکز به لحاظ کیفی اعتبار لازم را داشته باشند مؤسسات دولتی ما امروز با یک نگاه دیده میشوند در این راستا طرحی را شروع کردیم و قرار است سطحبندی مؤسسات دولتی انجام شود که امیدواریم تا پایان شهریور این طرح انجام شود.
معاون آموزشی وزارت علوم افزود: ساماندهی مؤسسات و بحث سطحبندی در دل یک طرح کلان به اسم طرح آمایش آموزش عالی نهفته است در حوزه مؤسسات غیر دولتی هم سطحبندی انجام شده و به پایان رسیده است. احتمالاً در یکی دو هفتهآینده به تمام مؤسسات غیردولتی اعلام خواهد شد که البته این مسئله به صورت آزمایشی خواهد بود و مؤسسات طی یک مدت زمان مشخص این سطحبندی را مورد مطالعه قرار خواهند داد.
وی با اشاره به اینکه این سطح بندی در چهار سطح انجام شده گفت: 270 مورد از مؤسسات غیر دولتی را در این سطحبندی آوردهایم و برای اینکه دادههای ما برای تعیین سطح چک شود دادههایی لحاظ کردیم که در واقع با آن راستی آزمایی صورت گیرد و پیش بینی ما این است که در این بخش کمترین خطا را خواهیم داشت.
همکاری مؤثر با وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی
وی در ادامه در رابطه با همکاری وزارت علوم با وزارت بهداشت تصریح کرد: یکسری رشتههای دانشگاهی وجود دارد که بین وزارت علوم و وزارت بهداشت برای آنها اختلاف دیدگاه ایجاد شده است برای اینکه در بحث این رشتهها شفافسازی صورت گیرد با وزارت بهداشت وارد مذاکره شدهایم که در این راستا یک کمیته هفت نفره تشکیل شده است.
شریعتی نیاسر گفت: توجه ویژه به فعالیت آموزش عالی در مناطق محروم یکی دیگر از برنامه های ما است. برخی از دانشگاههای مادر که در استانهای محروم هستند حتماً باید مورد توجه قرار گیرند زیرا اگر بخواهیم بحث ساماندهی مؤسسات کوچک و تنفیذ اختیار را پیگیری کنیم باید از این دانشگاهها استفاده کنیم.
توجه ویژه به قانون مداری
معاون آموزشی وزارت علوم تاکید کرد: بحث قانونمداری یکی دیگر از مسائلی است که باید به آن توجه ویژه داشت ما اگر بخواهیم موفق باشیم باید تابع قانون باشیم و تابع قانون بودن به معنای حذف و جلوگیری از استقلال نیست.
وی با اشاره به دانشگاه آزاد گفت: در حوزه دانشگاه آزاد با تفاهمی که با مدیریت این دانشگاه داشتهایم تمام رشته هایی که بدون مجوز شورای گسترش بوده را مورد بازبینی قرار دادهایم که تعدادی از این رشتهها تائید و تعدادی هم در حال رفع نقص است.
شریعتی نیاسر در ادامه بیان داشت: در بحث مراکز دولتی نتیجهای که از نظارت جدی آموزش عالی حاصل شد این بود که ظرفیت پذیرش برخی از مؤسسات به دلیل نداشتن سوابق به صفر رسید. در یکی دو مورد هم انحلال داشتیم اما در بخش دولتیها یک مورد موسسه پژوهشی داشتیم که ضوابط را رعایت نکرده بود به این موسسه تذکر دادیم و امیدواریم تذکر ما را جدی بگیرد.
وی افزود: اقدامات غیرقانونی و خارج از ضابطه و فردگرایانه در آموزش عالی زمینه نابسامانیهایی را برای ما فراهم کرده که امیدواریم بتوانیم با همکاری نهادهای مربوطه این مسائل را حل کنیم.
تشکیل کمیته برنامه ریزی
معاون آموزشی وزارت علوم به وظایف کمیتهها تاکید کرد و گفت: این کمیتهها تا امروز وظیفه داشتند روی برنامههای درسی کار کنند ولی ما دیدیم این کفایت نمیکند و باید کار اساسی دیگری انجام دهند. به همین خاطر سازوکار را بازبینی کردیم. نزدیک به 80 کمیته تخصصی در رشتههای مختلف تعریف شد که در هر کدام از رشتهها 10 نفر از افراد علمی فرهیخته را مشخص کردیم که در این راستا 350 حکم را صادر کردیم.
معاون آموزشی وزارت علوم تصریح کرد: 150 نفر هم از اساتید علوم انسانی توسط شورای تحول علوم انسانی انتخاب شدند که در جمع 500 نفر از اساتید فرهیخته کشور درگیر کمیتههای برنامهریزی آموزش عالی میشوند.
وی افزود: در دورههای گذشته چند کار را به دانشگاهها واگذار کردیم اخیراً هم زمانبندی ترم را در قالب یک بخشنامه به دانشگاهها سپردیم، البته خطوط قرمزی هم مشخص شده و این مسئله از مهرماه اجرا خواهد شد.
ابلاغ آئین نامه شهریه به دانشگاهها
شریعتی نیاسر گفت: در بحث شهریه نیز یک آییننامه آماده شده و انشاءالله در سه ماه آینده به دانشگاهها ابلاغ خواهد شد.
وی تاکید کرد: امسال در بحث ظرفیت دانشجو حداکثر 10 درصد افزایش خواهیم داد و بنا نداریم بیشتر از این افزایش ظرفیت داشته باشیم.
معاون آموزشی وزارت علوم درباره دانشگاه آزاد گفت: در بحث دانشگاه آزاد هم مصوبه شورای عالی گسترش ابلاغ شده که در این راستا برای کارشناسی ظرفیت 60 نفر، کارشناسی ارشد 20 نفر و برای دکترا 7 نفر را در هر رشته محل برای سال 95-94 در نظر بگیرند.
معاون آموزشی وزارت علوم تصریح کرد: بحث مراکز آموزشهای الکترونیک نیز تحت بررسی است در گام اول در خصوص دانشگاه آزاد تمام مراکزی که آموزش الکترونیک را ارائه میکردند در یک واحد جامع در تهران متمرکز شدند. این مسئله نیز مصوب و ابلاغ شد.
وی تصریح کرد: در دانشگاه فرهنگیان نیز یکسری مجوزها در رابطه با مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد صادر شده است و برای پیام نور هم مجوزهایی در رابطه با تحصیلات تکمیلی صادر کردیم که بتواند کار را پیگیری کنند.
شریعتی نیاسر در ادامه با اشاره به ادغام دانشگاه خوارزمی و علوم اقتصادی گفت: ما به دنبال ابقا و تجمیع نیستیم و قصد ساماندهی مؤسسات را داریم. ما باید کاری کنیم که مؤسسات در ریل خود قرار بگیرند و پیشرفت کنند.
شریعتی نیاسر در ادامه در پاسخ به اینکه اعمال سلیقه در پذیرش دانشجوی دکتری، گفت: مسیر پژوهش دانشجو کاملاً شفاف شده و با وجود خطوط قرمزی که باید رعایت شود احتمال اعمال سلیقه بسیار کم است.
وی در پایان خاطر نشان کرد: دانشگاه نباید از عنوان صندلی خالی برای کمبود دانشجو استفاده کند به اعتقاد من ما یکسری صندلی اضافه داریم که پر نمیشود. دانشگاهها مازاد بر ظرفیت پذیرش دانشجو داشتهاند و این باعث شده امروز با مشکلاتی روبرو باشند