مذاکره حقوق بشر بستگی به روند فکری حامیان دولت دارد
حسین بهمنش در گفتگو با خبرنگار«خبرگزاری دانشجو» در رشت، با بیان اینکه ایالات متحده قدرت خود را در حوزه های مختلف در حال افول میبیند و این افول از اواخر قرن گذشته شروع شده است، گفت: ساموئل هانتیگتون طی مقاله ای در اواخر دهه میلادی پیشنهاد جهان تک قطبی و چند قطبی را در قرن آینده میدهد و به مسئولین سیاست خارجه آمریکا تاکید میکند که با توجه به اینکه هژمونی بلامنازع و تک قطبی آمریکا در آینده امکان پذیر نیست، در هر منطقه سعی کنید با قدرت های درجه اول و دوم منطقه پیمان های همکاری و اتحاد منعقد سازد و به این طریق علیه قدرت های منطقه ای و بین المللی رقیب ایالات متحده موازنه سازی کند.
وی افزود: با ورود اوباما به کاخ سفید افول قدرت ایالات متحده بیشتر درک شده است و وی درک کرده است که باید هزینه های سیاسی و نظامی تک روی و تک جانبه گرایی را کاهش دهد و از بار مسئولیت سنتی خود در قبال بعضی از مناطق از جمله خاورمیانه بکاهد؛ وی مجبور شد سربازان آمریکا را به صورت قابل توجهی از افغانستان و عراق خارج کند و حتی در قبال متحدان سنتی خود در منطقه از جمله مصرِ دوران مبارک و عربستان صعودی کم کارتر شود.
کارشناس مسائل سیاسی گفت: کارشناسان معتقدند با توجه به قدرت گیری چینی در شرق و جنوب شرق و آسیا، ایالات متحده در حال تمرکز بیشتر برآن نقطه است و باید در قبال چین قدرتمند قدرت های درجه دوم منطقه ای را متحد راهبردی خود سازد.
بهمنش گفت: بر این اساس تمرکز آمریکا بر خاورمیانه کم شده و متحدان سنتی از طرفی احساس کاهش امنیت و از طرفی دیگر دامنه استقلال سیاست خارجی خود را افزایش میدهند.
وی با توجه به مقدمه ذکر شده، گفت: ایالات متحده با توجه به افول قدرت خود نمیتواند نفوذ و تاثیرگذاری قدرت های منطقه ای درجه اول بر سیاست بین المللی که از جمله آن ایران است را انکار کند و ناچار است که آن را درک کرده و در مولفه های سیاست ورزی خود بیافزاید.
کارشناس مسائل سیاسی در ادامه افزود: ایالات متحده ناچار است که در خاورمیانه با توجه به نفوذ ایران بر بسیاری از کشورها و مناطق شیعه نشین با ایران به همکاری بپردازد.
بهمنش گفت: حادثه 11 سپتامبر و همچنین حمایت های علنی عربستان سعودی از افراط گرایان تروریست، سوال جدی را نزد کارشناسان و مردم آمریکا به وجود آورده است که با وجود حمایت صد در صدی و گسترده بی چون و چرا از عربستان، چرا آنها به ما حمله می کنند؟ در حالی که هیچ یک از این تروریست ها از ایران نبوده و یا حمایت نمیشوند و ما ایران را دشمن خود میدانیم.
وی ادامه داد: این موضوع در کنار وقایع چند سال اخیر در کشورهای عربی یعنی بیداری اسلامی و فروپاشی حکام مستبد مورد حمایت غرب و بیم از سقوط دوستان دیگر ایالات متحده، این کشور را متقاعد کرده است که باید در سیاست خود تجدید نظر کند و مشکلات خود را با ایران کاهش دهد و از ظرفیت ایران بهره گیری کند.
کارشناس مسائل سیاسی گفت: خود اوباما در چند سال ریاست جمهوری خود، دستاوردهای قابل ملاحظه ای نداشته است و بی سیاستی وی در خاورمیانه منجر به تعارضات جدی و گسترش افراط گرایی شده است، براین اساس وی ناچار است که با توافق هسته ای ایران به یک دستاورد بزرگ و قابل ملاحظه دست یابد.
بهمنش گفت: آمریکا خوب میداند که ایران هیچگاه متحد راهبردی، ایالات متحده نخواهد شد، بنابراین عقلانی نیست که تمامی چماق ها را کنار بگذارد و اگر لازم باشد، دامنه تحریم های جدید را گسترش میدهند و قرار هم نیست که به همین راحتی تلطیف شوند.
وی گفت: در مورد مذاکرات بر سر حقوق بشر نیز باید گفت که بستگی به میزان روند فکری حامیان دولت دارد.
بهمنش گفت: به باور بنده در صورتی که مطالبه گری اصولی و تاکید بر اصول سیاست خارجه و خط قرمزها همواره وجود داشته باشد، خط فکری عده ای که به این موضوع فکر میکنند، بر اهمیت این خطوط پی میبرند و مساله مذاکره حقوق بشر کاهش مییابد.