گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو» - یادداشت دانشجویی*؛ بی شک مساله حجاب یکی از مهمترین مسائلی است که می توان از منظر های گوناگونی به بررسی آن پرداخت و بی شک در فراخور هر جنبه از فواید وجود حجاب نیز می توان سطرها نوشت. اما حجاب به عنوان مهمترین حائل بین دو نامحرم چرا به عنوان مهمترین هدف مورد هجمه تبلیغاتی و هجوم فرهنگی اندیشه های غربی شده است؟
در این نوشتار سعی می شود یکی از چندین پیامد ایجاد شده در جامعه ای که در بسترش بی حجابی آرام و آرام در حال گسترش است مورد توجه قرار بگیرد.
باید دانست اولین گام برای رسیدن به مروارید محجوب در صدف،کنار زدن صدف حائل به دور آن است. در کنار طمع افکار شومی که عفت و پاکدامنی مخالف با اندیشه های پلید آنان است به بزک کردن صدف پاک و خالص و ارائه آن به منظور بالا بردن سطح توقع غیر منطقی در جامعه می توان اشاره کرد. بزکی که به تدریج موجب بالا رفتن سطح توقعات غیر منطقی در زنان و سپس مردان میشود.
با کنار هم قرار دادن خیلی از فیلمهای سینمای هالیوود، با هر ژانر و موضوعی و مقایسه افراد مختلف در آن، ملاحظه میشود، بیشتر فیلم نامه های این فیلمها درصدد غیر واقعی جلوه دادن افراد در ظاهرشان هستند.
جدا از لزوم بکار گیری گریم در فیلمسازی، اما بعضا مشاهده میشود بازیگر نقش یک مادر بزرگ 80 ساله، ظاهری عینا مخالف با واقعیت ممکن دارد و به هر سنی شباهت دارد غیر از واقعیت سن فیلم نامه!
در کنار این، در سریال های ماهواره ایی، برنامه های مدلینگ، ژورنال های لباس، چهره آرایی و ... نیز این موضوع دیده میشود که افراد با آرایش و گریمی خیلی متفاوت تر از آنچه در واقعیت وجود دارد به مخاطب معرفی میشوند.
متاسفانه در خیلی از فیلم های سینمایی کشور نیز، زنان و بازیگران با آنچه شاید بتوان الگو برداری نادرست از فیلمهای غربی نام برد، دقیقا متفاوت از چهره حقیقی خود جلوی دوربین ظاهر میشوند و گریمها، آرایشها به حدی غیر متعارف و غلیظ شده است که مخاطب به تدریج باور میکند که چهره یک زن در سن 60 سالگی خیلی جوانتر از آنچه باید باشد است و کم کم این حس موجب میشود مخاطب خود و چهره اش را غیر عادی و بازیگر و مدلینگ و ... را الگوی استاندارد و عادی بداند.
تاثیرات این باور مخرب در شخصیت زن را میتوان با بررسی نحوه حضور زنان در محیط عمومی جامعه و دانشگاه و... مشاهده کرد.
به تدریج و با ترویج این خود بدبینی و نزول اعتماد بنفس در افراد جامعه، زنان و دختران برای رساندن خود به استانداردهای غیر واقعی-متاسفانه- دست به تغییر در وضعیت ظاهری خود می زنند.
تغییری که معمولا با کمرنگ تر شدن حجابشان شروع و اندک اندک با بی حجابی کامل و تغییر در وضعیت ظاهری شان ادامه پیدا میکند.
در سالهای اخیر به وفور شنیده میشود که ایران، در صدر کشورهایی است که عملهای مختلف زیبایی در آن مورد استقبال مردم قرار گرفته است. آیا این سوق پیدا کرن مردم به عملهای زیبایی را نمیتوان مربوط به همین کمرنگ شدن اعتماد به نفس و عدم رضایت از خود در آنان دانست؟
این اندکی از پیامدهای مربوط به زنان بود، حال فرض کنید با وجود تمام شرایط بالا، تاثیرات این تغییرات در مردان چگونه است؟
در جامعه ای که از فیلمهای سینمایی گرفته تا سیل عظیم سریالهای ماهواره ای زنان در آن بصورت غیر واقعی نشان داده میشوند و کم کم زنان و دختران جامعه نیز به هم شکل شدن با الگوهای غیر واقعی علاقه مند میشوند و در خیابان و دانشگاه و محیط عمومی جامعه روز به روز زنان در تغییر دادن ظاهر خود از یک دیگر سبقت میگیرند، چقدر توقع در جوانان و مردان آن بی حد و حساب بالا میرود؟
آنچه که با برنامه ریزی های فرهنگی و هجوم تبلیغاتی موجب از بین رفتن حجاب در جامعه شد و زنان را به سوی الگو برداری نادرست هدایت کرد، امروزه موجب شده است سطح توقع جوانان بصورت کاملا کاذب به شکل تصاعدی افزایش پیدا کند. سطح توقعی که در وهله اول موجب ضربه زدن به خود زنان و بعدا یکی از مهمترین دلایل برای ازدواج دیر هنگام و از هم پاشیده شدن بسیاری از زندگی های مشترک میشود.
اکنون مشاهده میشود در جامعه ای که زنان و مردان آن، از حجاب به تدریج چشم بپوشند و در تغییر غیر عاقلانه ای ظاهر خود از هم سبقت بجویند، کم کم بار روانی افزایش پیدا میکند و آنچه عمومیت پیدا میکند، نارضایتی از خود در هر سن و هر جنسیتی است.
نارضایتی از خودی که گاها موجب آسان گذشتن از حیا و عفت میشود و با کمبود محبت و اعتیاد به دیده شدن ادامه پیدا میکند.
راهی که آغازش از کنار گذاشته شدن حجاب آغاز و تا ناکجا آباد ادامه پیدا میکند و جنبه های منفی فردی و اجتماعی فراوانی را به دنبال دارد و بالا رفتن کاذب سطح توقع و عدم اعتماد بنفس لازم از کوچکترین پیامدهای آن است که لزوم توجه بیشتر به بحث حجاب و بررسی دقیق تر به دستهایی که درصدد کنار گذاشته شدن آن از دوره رضاخان گرفته تا زمان حال را دو چندان میکند...
*سید محمد حسین حسینی- دانشجوی عمران دانشگاه آزاد لاهیجان
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.