گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو» - یادداشت دانشجویی*؛طبق برآوردهای اولیه ۵۰۰ میلیون یورو بابت عدم تحقق برنامه تولید سالهای ۹۰ و ۹۱ زیان از سوی شرکت پژو به شرکت ایران خودرو وارد شد. همچنین انتقال خونهای آلوده به ایران، در دوره نخست وزیری فابوس در کارنامه سیاه فرانسه دیده میشود.
رفتوآمدهای پیدرپی کشورهای خارجی پس از توافق وین رنگ و بوی جدیتری برای سرمایهگذاری در بازار ایران به خود گرفت. در روزهای اخیر در زمینه همکاری خودروسازان با کشورهای خارجی شنیده ها حاکی از این دارد که فرانسویها نیز به همراه فابیوس قصد سفر به ایران را کردهاند.
پژو دبه کرد!
پس از تشدید تحریمها علیه ایران و تحریم صنعت خودرو، کارشناسان شرکت پژو بدون توجه به قرارداد این شرکت با ایران خودرو و بدون کوچکترین پایبندی به آن، یک شبه ایران را ترک کردند و به همه سرمایهگذاریهای انجام شده و برنامهریزی صورت گرفته برای تأمین نیاز بازار خودرو ایران پشت پا زدند.
به این ترتیب، در شرایطی که ایران سرمایهگذاری بالایی برای برند پژو انجام داده بود، اما بعد از ۲۳ سال همکاری، طی فراخوانی تنها در عرض یک هفته ۳۰ کارشناس شرکت پژو از ایران خارج شدند.
پس از این اقدام، شرکت پژو هیچ پاسخی به تماسهای ایران خودرو نداد و رابطه پژو و ایران خودرو برای مدتی قطع شد. چنین برخوردی با یک شرکت پس از ۲۳ سال همکاری مشترک، در تاریخ صنعت خودرو جهان بیسابقه بود.
برای شرکت پژو مهم نبود که در ایران چه میزان سرمایهگذاری برای این شرکت صورت گرفته و پس از خروج از ایران، چه برخوردی با مشتریان محصولات پژو خواهد شد.
به گفته یک مقام آگاه، طبق برآوردهای اولیه ۵۰۰ میلیون یورو بابت عدم تحقق برنامه تولید سالهای ۹۰ و ۹۱ زیان به شرکت ایران خودرو وارد شد و این در حالی بود که باید خسارت ناشی از سرمایهگذاریهای معطل مانده را نیز محاسبه کنیم. به گفته وی، حداقل خسارت اولیه که بابت قطع رابطه ناگهانی پژو به ایران وارد شد، ۸۰۰ میلیون یورو یعنی تقریباً معادل ۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان بوده است.
ورود احتمالی و مجدد خودروسازی فرانسه به ایران در حالی صورت گرفته که ظاهراً در آن توجهی به گزارش تحقیق و تفحص مجلس از شرکتهای خودروساز نشده است.
در متن گزارش تحقیق و تفحص از خودروسازان آمده بود: طبق قراردادی که در سال ۲۰۰۳ بین روسای جمهور ایران و فرانسه امضا و از سال ۲۰۰۴ اجرایی شد، شرکت پژو فعالیت خود را در ایران آغاز کرد، با وجود آنکه این قرارداد تا سال ۲۰۱۴ اعتبار داشت، اما مسئولان این شرکت فرانسوی ها حق نداشتند در هیچ تحریمی علیه ایران شرکت کنند، اما آنها در تحریم ها علیه ایران شرکت کردند و با زیر پا گذاردن مفاد این قرارداد، کشورمان را ترک کردند.
به عقیده کارشناسان صنعت کشور، مجلس شورای اسلامی بایستی جلوی این اقدام وزارت صنعت و خودروساز مربوطه ایستاده و مطالبات گزارش خود را ارائه داده تا شاهد از بین رفتن منافع ملی کشورمان در این ماجرا نباشیم.
فابیوس عامل ایدز
در جریان همینن رفت و آمد های خارجی ها برای سرمایه گذاری در ایران، فابیوس اعلام کرد که به ایران خواهد آمد. انتشار این خبر با موجی از اعتراضات مردمی همراه شد.
در دوران نخستوزیری فابیوس خونهای آلوده به ویروسهای خطرناک در فرانسه توزیع شد و انستیتو مریو فرانسه فراورده فاکتورهای انعقاد خونی آلوده به ویروس HIV و هپاتیت را به برخی از کشورها مانند آلمان غربی، ایتالیا، آرژانتین، عربستان، عراق و ایران و … صادر کرد. این فاکتور در کمک به انعقاد خون بیماران مبتلا به هموفیلی مصرف میشود و در نتیجه سبکسری انستیتوی فرانسوی تعدادی از بیماران هموفیلی کشورهای دریافت کننده به ویروس HIV و بیماری ایدز و هپاتیت مبتلا شدند. نتیجه این فاجعه چیزی نبود جز آلوده شدن بسیاری از هموطنان ایرانی به ویروس ایدز!
به نظر میرسد پرونده واردات فرآوردههای خونی مبتلا به ایدز، هیچگاه از خاطر ایرانیها پاک نمیشود؛ پروندهای که باعث شد نام اولین بیمار ایدزی در ایران ثبت شود.
حسین حمیدی-فعال دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.