به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، خالقی، مسئول فراهم آوری اعضای در بیمارستان منتصریه مشهد امروز در نشست خبری که توسط دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد، با اشاره به اهمیت کار رسانه در تقویت فرهنگ پیوند اعضاء در کشور بیان داشت: فرهنگ احیاء امری همه جانبه است که نمیتوان بدون ساز و کار ساختار بندی شده به آن پرداخت.
وی با انتقاد از شکل گیری برخی شایعات که موجبات بیاعتمادی خانواده بیمار مرگ مغزی نسبت به اهدای اعضای بیمار را به دنبال دارد، خاطرنشان کرد: متاسفانه طرح برخی موضوعات مانند قاچاق اعضای بدن انسان و غیره موجب شده که ما در امر راضی کردن خانواده فرد بیمار مرگ مغزی دچار مشکل شویم.
235 بیمار در حال حاضر آمادگی دریافت کلیه را دارا هستند
مسئول فراهم آوری اعضای بیمارستان منتصریه دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیماران در صف انتظار دریافت کلیه در استان خراسان رضوی را ۱۵۴۰ نفر عنوان کرد و بیان داشت: از این تعداد ۲۳۵ نفر در حال حاضر دارای آمادگی لازم جهت دریافت کلیه هستند؛ اما متاسفانه استقبال اهدای عضو در میان خانوادههای بیماران مرگ مغزی آن گونه نیست که بتوان این بیماران را از صف انتظار رنج آور کلیه خارج کنیم.
خالقی فرهنگ سازی نامناسب در ایران را دلیل اصلی بالا رفتن زمان انتظار پیوند در بیماران پیوندی بیمارستان منتصریه دانست و گفت: زمان اولویت بندی ما برای بیماران پیوند کلیه همان زمان آغاز دیالیز فرد تا سقف سه سال است.
وی ادامه داد: به این معنا که فرد از زمان آغاز دیالیز آمادگی دریافت کلیه را دارا است و هر میزان زمان دیالیز در بیماری طولانی تر باشد وی از اولویت بیشتری به نسبت دیگر بیماران در دریافت کلیه و عمل پیوند برخوردار است.
مسئول فراهم آوری اعضای بیمارستان منتصریه دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد: متاسفانه به دلیل فاصله گرفتن خانوادههای بیماران مرگ مغزی از اهدای عضو بیمار خود این زمان اکنون در حال رشد است و فاصله دریافت کلیه و زمان دیالیز در بیماران دیالیزی ما در حال افزایش است.
50 بیمار در صف انتظار پیوند کبد جان خود را از دست دادند
خالقی تعداد عملهای پیوند کبد در مشهد را ۵۸ عمل در سال ۹۳ دانست و تصریح کرد: جهت انجام عمل پیوند کبد در مشهد 342 نفر در لیست انتظار هستند که از این تعداد بر روی ۵۸ نفر پیوند کبد انجام شده است و متاسفانه ۵۰ نفر نیز قبل از رسیدن زمان پیوند کبد جان خود را از دست داده و فوت شدهاند و مابقی نیز در انتظار دریافت کبد هستند.
وی به دو بیمار مرگ مغزی در مشهد اشاره داشت و گفت: در حال حاضر دو بیمار مرگ مغزی در بیمارستانهای مشهد بستری هستند که تا این لحظه هیچ کدام از خانوادهها رضایت به عمل بیمار خود جهت برداشت عضو و اهدای آن ندادهاند.
مسئول فراهم آوری اعضای بیمارستان منتصریه دانشگاه علوم پزشکی مشهد به مرگ مغزی ۳۸ بیمار در سال ۱۳۹۳ در خراسان رضوی اشاره داشت و تاکید کرد: در سال ۱۳۹۳ از مجموع ۳۸ بیمار مرگ مغزی ۲۱ مورد حاضر به قبول اهدای عضو بیماران خود شدند و خانواده ۱۷ بیمار نیز این اجازه را به ما نداده و اعضای مورد نیاز افراد زنده را به دلیل اعتقادات خاص خود با بیمار مرگ مغزی به زیر خاک بردند.
خانواده ۲۱ بیمار در سال گذشته رضایت به اهدای عضو بیمار خود دادند
خالقی به ۲۱ بیمار اهدا کننده عضو در مشهد در سال گذشته اشاره داشت و تصریح کرد: از اعضای بدن این تعداد بیمار ۳۸ عمل پیوند کلیه، ۱۸ عمل پیوند کبد، ۲۳ عمل پیوند قرنیه، ۱۵ عمل پیوند پوست و یک عمل پیوند قلب با موفقیت انجام شد.
وی با بیان این نکته که اگر 17 بیمار مرگ مغزی دیگر با رضایت خانواده خود مجوز اهدای عضو را به ما میدادند ۳۴ کلیه جهت پیوند برای بیماران در لیست انتظار وجود داشت افزود: دو عامل موجبات عدم درک مردم از اهمیت پیوند عضو و رشد فرهنگ سازی پیوند عضو در ایران را شامل میشود، ابتدا اعتقادات مردم و امید داشتن به شفای بیمار خود تا آخرین لحظات است و دیگر رسانهها که با کم کاری و یا اشتباه گوییهایشان اثرات مثبت و منفی بر جامعه میگذارند.
مسئول فراهم آوری اعضای بیمارستان منتصریه دانشگاه علوم پزشکی مشهد کار در رسانه را در ایجاد فرهنگ اهدای عضو در کشور دارای اهمتی دو چندان دانست و بیان داشت: رسانه در حقیقت در امر پیوند اعضاء مانندباضوانی برای ما عمل میکنند که میتوانند در صورت داشتن رفتار درست کمک کننده به ما و در صورت ارائه برنامه غلط مشکل ساز باشند.
به ازای هر یک میلیون ایرانی هشت نفر حاضر به اهدای عضو هستند
در پایان محسن علی اکبریان، دبیر اجرایی کنگره بین المللی پیوند اعضاء با اشاره به مهمانان دعوت شده به کنگره بین المللی پیوند اعضاء در مشهد بیان داشت: در میان مهمانن این کنگره دانشمندان کشور اسپانیا حضور دارند که توانستهاند با فرهنگ سازی از هر یک میلیون نفر اسپانیایی ۳۵ نفر اهدا کننده عضو داشته باشند که این آمار در ایران به اضای هر یک میلیون نفر هشت نفر است.
دبیر اجرایی کنگره بین المللی پیوند اعضای در پایان ضمن موفقیت آمیز بودن ۹۸ درصد عملهای پیوند عضو در بیمارستان منتصریه مشهد گفت: باید مشکلات موجود در مسیر اهدای عضو در ایران بررسی و تمامی مراحل مختلف رسیدن به اهدای عضوی موفق دارای ساماندهی مناسب خود باشد تا بتوانیم حداقل به اندازه تعداد بیماران مرگ مغزی بیمار اهدا کننده عضو داشته باشیم.