به مناسبت یک سالگی نشریه فرهنگ امروز شماره هفتم این نشریه به مدیرمسئولی امیرابراهیم رسولی و سردبیری بهزاد جامهبزرگ منتشر و از جمعی از اساتید در خصوص عملکرد یک ساله این نشریه نظرخواهی شده است.
عبدالکریم رشیدیان، منوچهر آشتیانی، نصرالله حکمت، سیاوش جمادی، حسینعلی نوذری، احمد بستانی، علی مرادخانی، فرهاد توحیدی، بهروز افخمی، موسی اکرمی، عبدالرحمان عالم و چند تن دیگر از اساتید در این نظرخواهی مشارکت کردهاند.
سرویس اندیشه این شماره نشریه با عنوان «فرانسویها در ایران» نگاهی دارد به تأثیر اندیشه فرانسوی بر فکر ایرانی و این که چرا این بسته فکری وارداتی بسیار زودتر از سایر اندیشهها مورد توجه ایرانیان قرار گرفته است. در این پرونده نویسندگانی نظیر ناصر فکوهی، شاهرخ حقیقی، حسن فتحزاده، عارف دانیالی، پویا ایمانی، یحیی شعبانی، محمدتقی قزلسفلی و ... به تاثیر تفکر فرانسوی بر طیفهای مختلف فکری ایران و همین طور نقش روشنفکران ایرانی در انتقال اندیشه فرانسوی به ایران می پردازند. در این پرونده بحثهای جالبی از وضعیت فوکو، برگسون، انسانشناسی فرانسوی، دریدا، پستمدرنیسم فرانسوی و... در سپهر اندیشه ایرانی و همین طور مباحثی پیرامون ترجمه متون فرانسوی در ایران و بحثهای تاریخی مربوط به حضور محصلین ایرانی در فرانسه صورت گرفته است.
پرونده تاریخ این شماره فرهنگ امروز موضوع تاریخ نگاری کودتای 28 مرداد 1332 را نشانه گرفته است و در آن نقدی بر تاریخ نگاری پهلویستی از کودتای 28 مرداد داشته است. در این پرونده فخرالدین عظیمی، مارک گازیوروسکی، عبدالله شهبازی، محمدامین فتاحی، مظفر شاهدی، عباس سلیمی نمین، منوچهر آشتیانی و... با ارائه آثاری در نقد این رویکرد خاص در تاریخ نگاری کودتا، پرونده ای متفاوت در باره تاریخ کودتا را به مناسبت فرارسیدن سالگرد آن رقم زدهاند.
برای این مهم ابتدا مقاله فخرالدین عظیمی در نقد کتاب ایران و سازمان سیا نوشته داریوش بایندر ترجمه شد و سپس مصاحبهای با عظیمی به بهانه انتشار کتاب تاملی در نگرش سیاسی مصدق صورت گرفت عظیمی در این گفت و گو بر برخی از وجوه اندیشگی کارنامه سیاسی مصدق و پیوند آن با آرمان های مشروطیت تاکید کرده است. همچنین در این پرونده در مصاحبهای با عبدالله شهبازی ابتدا نحلههای مختلف تاریخ نگاری کودتا مورد بررسی قرار گرفته و سپس بر مولفههای تاریخ نگاری پهلویستها تاکید شده است.
مصاحبه با مارک جی گازیوروسکی در خصوص تاثیر مرام سیاسی ریویزیونیستها و همچنین ترجمه مقالهای از او در رد ادعای سلطنت طلبها در خصوص کودتا از دیگر مطالب این پرونده است. عباس سلیمی نمین هم در مصاحبهای به چگونگی شکل گیری و تحول تاریخ نگاری سلطنت طلبها اشاره کرد و بر این امر تاکید دارد که چگونه یک نزاع کاذب بعد از انقلاب باعت انحراف تاریخ نگاری کودتا شد.
اما بخش ویژه این شماره فرهنگ امروز اختصاص دارد به نقد سیدجواد طباطبایی بر ترجمههای دومین رساله درباره حکومت جان لاک که در آن به طور مفصل چهار ترجمهای که در ایران صورت گرفته را مورد نقد قرار گرفته است.
با خون و استخوان عنوان پرونده سینمای این شماره که در آن به سینمای پدرو کاستا فیلم ساز پرتغالی پرداخته شده است. این پرونده که در نوع خود نخستین پرداخت به سینمای پدرو کاستا در نشریات فارسی زبان است، نشان میدهد که پدرو کاستا چه اهمیتی برای ما میتواند داشته باشد و اینکه چه رابطهای میان عدالت و سینما است.
توسعه فقه نخ تسبیح سلسله پروندههای حوزه و دین پژوهی در ماهنامه فرهنگ امروز است پرونده حوزه شماره هفتم نشریه فرهنگ امروز پرسشهایی را در باب کارکردهای فقه الاجتماع مطرح کرد این که چرا نباید از فقه انتظار تئوری پردازی داشت؟ اصلا به فقه اجتماعی چه نیازی داریم؟ فقه فردی در مقابل فقه جمعی قرار می گیرد یا فقه اجتماعی؟
در بخش پیشخوان این شماره به بهانه انتشار کتاب آسیب شناسی نقادانه علوم انسانی و اجتماعی در ایران پرونده کوتاهی ترتیب داده شد. در این پرونده ابتدا مصاحبهای مکتوب با نویسنده کتاب علی پایا به مناسبت انتشار این کتاب صورت گرفته است و در آن به وضع علم و تکنولوژی در غیاب علوم انسانی و اجتماعی پرداخته شده است. همچنین در همین راستا غلامرضا ذاکر صالحی در یادداشتی زمینه های نظری و فکری ایده علم بومی را بررسی کرده است. یادداشت دیگر این پرونده نگاهی دارد به جمع واقع گرایی و گفت و گوی انتقادی در پروژه فکری علی پایا.
در این بخش همچون همیشه به نقد کتب مهم حوزه اندیشه و معرفی تازه های کتاب انتشار یافته در یکی-دو ماه گذشته پرداخته شده است.
بخش تجربه نگاری محصلین ایرانی در خارج از کشور این شماره اختصاص دارد به نقل خاطرات شاپور اعتماد از دوران تحصیل در اروپا. در بخش گزارش نیز گفت و گویی با محسن ایمانی رییس کارگروه علوم تربیتی شورای تحول علوم انسانی صورت گرفته است. همچنین این بخش حاوی مطالبی به بهانه درگذشت پاتریشیا کرون اسلام شناس اروپایی و دو مورخ ایرانی خسرو شاکری و حافظ فرمانفرماییان است.
در بخش بولتن خارجی این شماره مقالاتی از آندریاس آرنت در این خصوص که کدام ویراست هگل باید خوانده شود و همچنین مقاله ای از برایان دیلون به بهانه انتشار ترجمه انگلیسی «چگونه رساله بنویسیم» امبرتو اکو ترجمه شده است. مصاحبه آلن بدیو با هفته نامه ریگاردز و مقاله مایک واتسن دریاره آنتاگونیسم های سازنده لاکلائو از نظر رازمیگ کوچیان از دیگر مطالب بولتن خارجی این شماره فرهنگ امروز هستند.