گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، یادداشت دانشجویی*؛سعدآباد تا وین 12سال چانه زنی و سرانجام برجام؛ برای دور زدن یک تندیس که تقریبا به دست خودمان ساخته شده نه مقدس؛ بلکه ترسناک؛ که هر مشکلی این روزها رخ می دهد، اعم از همه مسئولیت های نافرجام در عرصه های مدیریتی، تولیدی، درمانی، سازندگی و حتی آب خوردن برگردنش سنگینی می کند؛ بله درست حدس زدید «تحریم».
امّا بحث اصلی این نوشتار به این موضوع می پردازد که تحریم چیست؟ چگونه اعمال می شود؟ چه مقولاتی در تحریم گنجانده می شوند. تحریم یک سری دستورالعمل هایی از جانب هژمون یا مدیر جهانی برای برخورد با دولت های انقلابی سرکش و نامتوازن با سیستم می باشد که به متحدان دیکته می شود، برای اجتناب از تعامل با دولت مزبور.
چگونگی اعمال شدن تحریم در رابطه با قطع کردن دستیابی سریع کشور مورد تحریم به یکسری از نیازمندی های مبرم روز که عمدتا در تجهیزات درمانی، اقتصادی و نظامی خلاصه می شود.
امّا آیا مدیریت جزو اقلام تحریم به شمار می رود؟ مدتی است طوری از بهشت شدن ایران بعد از برداشته شدن تحریم ها سخن گفته می شود که مردم خواه ناخواه باور می کنند همه مشکلات کشور ریشه در تحریم دارد؛ این باورهای ساده مردم ایران بنده را به یاد (سریال پایتخت 2) می اندازد وقتی که کامیون ارسطو به علت پارگی تسمه متوقف می شود و ارسطو علّت توقف را به لهجه اصفهانی بیان می کند(از تسمشس) و بعدها این علت توقف کامیون که لحظه ای به دروغ رخ داد و برطرف شد می شود تکیه کلام پیرمرد ساده سریال پایتخت یعنی پنجعلی که هر مشکلی بر سر راهشان پدید می آمد می گفت (از تَسٌمَشٍسٌ) حتی زمانی که دچار سکسکه شده بود. این تمثیل را که در این نوشتار به آن اشاره کردم نشان از باور ساده مردم است که خوراک توجیهاتی که برایشان در انجام نگرفتن کاری در نظر گرفته می شود تحریم خودنمایی می کند و صادقانه امیدوارشان می کنند، بعد از تحریم ها هر لحظه مطالبه ای داشتند یا به مشکلی برخوردند با جواب قاطع (در تحریم هستیم نمی شود کاری کرد) روبرو نشوند، البته شاید این باور مردم جهت داده می شود که برنامه انجام شود که بماند.
جدای از این مبحث واژه تحریم یک جنگ روانی فرسایشی بین آحاد مردم به نمایش گذاشته است که بعضا، عزیزانی دانسته یا ندانسته بیشتر آتش بیار این جنگ می شوند و متاسفانه از بزرگان حرف هایی نقل می شود که انگار ذات مدیریتی و شم سیاسی ایشان نیز باید از گمرکی که با تحریم روبروست وارد شود تا بتوانند مسائل مدیریتی حوزه خود را حل و فصل کنند، در صورتی که همه جای دنیا مدیریت به تبع شرایط و محیط موجود ذاتی است.
بهرحال سخن پایانی، صحبت از عذاب کشیدن از تحریم ها در جمهوری اسلامی ایران که از نظر جغرافیایی چهار فصل، دارای دشت های مرغوب کشاورزی و پتانسیل داشتن سدّهای ذخیره ای و انرژی را دارد، صحبت از ترس تحریم برای ایران که از نظر ژئوپلتیکی با قرار دادن تنها ناو جماران را در تنگه هرمز صنعت تجارتی نفتی دنیا را فلج می کند، صحبت از ترس تحریم برای ایران که از هر منبع معدنی به نسبت سایر کشورها برخوردارتر است، صحبت از ترس تحریم ها برای ایران که به نسبت فرهنگ و انسجام ملّی می توان گفت در سطح بالایی قرار دارد. صحبت از ترس تحریم برای ایران برای این چند نکته گلچینی که ذکر کردیم واقعا از جانب بیگانگان لاف در غریبی است و از جانب یکسری عزیزان معتقد به بهشت شدن ایران بعد از تحریم سخنی است یاوه که امیدواریم به نسبت منصبی که عهده دار هستند، شم سیاسی و عقلانیت را در مدیریت نیز به کار گیرند.
علی محمدی-مسئول بسیج دانشجویی شهرستان فریدن
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.