به گزارش گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو»، با پایان نشست اعضای جمهوری خواه مجلس نمایندگان آمریکا پشت درهای بسته، رایگیری اولیه درباره طرح «عدم پذیرش توافق هستهای» به تعویق افتاد. با اختلاف نظر پیش آمده داخل حزب جمهوریخواه، حتی این احتمال وجود دارد که آنها موفق به رأیگیری در مورد توافق نشوند.
نمایندگان از باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا خواستند تا توافق طبقهبندیشده میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی را در اختیارشان قرار دهد.
قرار بود مجلس نمایندگان ابتدا برای مشخص شدن فرآیند تصویب طرح «عدم پذیرش برجام»، یک رأیگیری اولیه انجام دهد، اما گروهی از جمهوریخواهان به بهانه اینکه متن توافق ایران و آژانس را ندارند، از انجام این رأیگیری جلوگیری کردند.
تنش میان اعضای حزب جمهوریخواه، روز سهشنبه و پس از آن آغاز شد که تعداد سناتورهای حامی توافق هستهای از مرز 41 نفر، که برای جلوگیری از رأیگیری در مورد طرح کافی است، عبور کرد. در نتیجه گروهی از جمهوریخواهان که اطمینان یافتند نبرد در کنگره را به حامیان توافق باختهاند، به دنبال راهبرد تازهای برای جلوگیری از اجرای توافق هستند.
این گروه از جمهوریخواهان میگویند توافق ایران و آژانس بخشی از برنامه جامع اقدام مشترک است و با استناد به بندی از قانون نظارت بر توافق هستهای، که دولت آمریکا را ملزم به ارائه متن و «توافقات جانبی» آن میکند، میگویند با توجه به اینکه متن سند محرمانه ایران و آژانس را ندارند، عملا دوره 60 روزه بررسی توافق هنوز آغاز نشده و نمیتوان آن را به رأی گذاشت.
این درحالی است که همزان با جلسه سناتورهای جمهوری خواه پشت درهای بسته سفیر فرانسه در صفحه توئیتر خود به طور تلویحی این درخواست را غیرقانونی دانست.
اواخر وقت روز چهارشنبه، سران جمهوریخواه مجلس نمایندگان سه طرح جدید مرتبط با ایران مطرح کردند، اما هیچیک از آنها تأثیر فوری بر توافق هستهای ندارد.
در حالی که گروهی از جمهوریخواهان اکنون خواستار تعویق نامحدود رأیگیری تا مشخص شدن وضعیت توافق ایران و آژانس هستند، امروز احتمالا «میچ مککانل» رهبر اکثریت جمهوریخواه، بیتوجه به درخواست همحزبیهایش، طرح «ختم بررسی» (Cloture) و رأیگیری فوری در مورد برجام را به رأی بگذارد. این طرح بر خلاف دیگر ترفند مورد استفاده در کنگره موسوم به «اطاله بررسی» (Filibuster) است که دموکراتها به دنبال آن هستند، تا با طولانی کردن بحث و عبور از ضربالاجل 26 شهریور، که برای اعلام نظر کنگره تعیین شده، عملا اجازه اجرای توافق هستهای را به اوباما بدهند.
در حقیقت نمایندگان کنگره آمریکا اکنون سه دسته شدهاند؛ جمهوریخواهانی که به دنبال تعویق نامحدود رأیگیری و جلوگیری از اجرای برجام به این بهانه هستند، جمهوریخواهانی که برای رأیگیری در مورد توافق و مجبور کردن اوباما به استفاده از حق وتو تلاش میکنند و دموکراتها که سعی خواهند کرد ضربالاجل اعلام نظر، بدون رأیگیری سپری شود.
با وجود اصرار جمهوریخواهان بر دسترسی به توافق ایران و آژانس، کاخ سفید میگوید این متن محرمانه است و در صورتی که کنگره تا 26 شهریور رأیگیری نکند، دولت طبق قانون خود را محق اجرای توافق میداند.
«ند پرایس» سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا روز چهارشنبه گفت کاخ سفید در صورت عدم اعلام نظر کنگره، توافق را طبق برنامه اجرا میکند. «اریک شولتز» سخنگوی کاخ سفید هم شب گذشته به خبرنگاران گفت در صورت عدم رأیگیری، «توافق اجرا خواهد شد، به همین سادگی.»