غلام رضا خسروی طراح بند اصلاحی بشکه های رسوب گیر انعطاف پذیر جهت حفاظت از آب و خاک در حوزه های آب خیز در گفتگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در خرم آباد، گفت: قابلیت این سازه این است که نسبت به سازه های دیگر انعطاف پذیر است و اگر در آبراهه ها به دلیل زیرشویی حفره ایجاد شود این سازه انعطاف پذیر است و جای حفره را پر می کند.
وی با بیان اینکه این سازه در مناطقی در مناطقی مانند غرب کشور که خاک آنها فرسایش پذیر و انحلالی است کارایی دارد افزود: در مواقعی که سازه ها به صورت بندهای بتنی، گابیونی و بندهای خاکی اجرا شده اند به دلیل فرسایش پذیر بودن خاک در کنار سازه حفره ایجاد شده است و همین مساله نیز موجب شده است که سازه دیگر قابل استفاده نباشد.
طراح بند اصلاحی بشکه های رسوب گیر انعطاف پذیر جهت حفاظت از آب و خاک در حوزه های آب خیز با اشاره به اینکه این سازه با استفاده از چیدمان بشکه های 220 لیتری موجود یک شبکه ای را تشکیل می دهند افزود: تشکیل این شبکه علاوه بر جلوگیری از هدر رفت آب، فرسایش خاک و تثبیت بستر آبراهه موجب تصفیه آب نیز می شود و اطرفی نیز از بروز سیلاب جلوگیری می کند.
خسروی اضافه کرد: سالانه میلیون ها تن خاک به دلیل فرسایش از بین می رود و با این حال مساله ای که وجود دارد این است که فرسایش خاک در آبراهه های بالادست موجب حرکت آنها به سمت پایین دست و انباشته شدن خاک در پشت سده ها و در نتیجه کاهش ظرفیت گنجایش آب می شود؛ از ین رو با اجرای بندهای اصلاحی می توان جلوی این پدیده را گرفت.
وی هزینه اجرای این طرح را پنج و میلون و 800 هزار تومان عنوا کرد و افزود: این در حالی است که اجرای بندهای گابیونی تا 17 میلیون تومان هزینه در بردارد.
طراح بند اصلاحی بشکه های رسوب گیر انعطاف پذیر جهت حفاظت از آب و خاک در حوزه های آب خیز با اشاره به اینکه این سازه در آبره های درجه یک تا درجه سه کاربرد دارد گفت: این سازه در فواصل 500 متری در داخل بستر آبراهه ایجاد می شود.
خسروی ببا بیان اینکه با نصب این سازه به مرور رسوب در پشت آن جمع می شود و نهایتا رسوب سطح آن را می پوشاند افزود: فایده این سازه این است که شیب تند آبراهه شکست شده و به یک شی پله ای تبدیل می شود.
وی اظهار کرد: شکسته شدن فشار جریان آب از یک سو موجب کاهش فرسایش خاک و از سوی مان حرکت خاک و ذخیره شدن در پشت سدها می شود.
طراح بند اصلاحی بشکه های رسوب گیر انعطاف پذیر جهت حفاظت از آب و خاک در حوزه های آب خیز گفت: زمانی که سازه نصب شده به دلیل اناشته شدن رسوب محو و با طبیعت سازگار شد به دلیل ذخیره شدن آب در پشت آن حتی در تابستان ها می توان به نهال کاری، بوته کاری و کاشت درختچه پرداخت.
خسروی با اشاره به اینکه از لحاظ مکانیکی و محاسباتی پایداری سازه اثبات شده است تصرح کرد: در حال حاضر این طرح در حوزه زیارت استان گلستان در یکی از آبره های کوچک در سه بند در حال اجرا است.
وی یادآور شد: سازه طراحی شده علاوه بر ثبت اختراع، دارای تاییدیه مرکز رشد واحدهای فناور پارک علم و فناوری گلستان، تاییدیه علمی آب و خاک دانشگاه صنعتی اصفهان و تاییدیه پژوهشکده آبخیزداری و حفاظت از آب و خاک است.