به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، از ابتدای امسال بیش از ۸۰۰ کاروان اردویهای جهادی به مناطق محروم وکم برخوردار خراسان رضوی برای محرومیتزدایی، آموزشی، خدماترسانی و خودسازی اعزام شدند.
یکی از وظایف اردوهای جهادی علاوه بر اهداف گفته شده، شناسایی مشکلات واستعدادهای روستاییان به منظور فعالیت وبرنامه ریزی منطبق با آنها است. دانشجویان پس از شناسایی این مشکلات با بهره گیری از اساتید، مشاوران با تجربه ومعاونت سازندگی اقدام به برنامه ریزی در جهت رفع مشکلات ونیازهای مناطق محروم وکم برخوردار میکنند.
یکی از مواردی که متاسفانه در اکثر روستاهای کشور مورد توجه است فقر فرهنگی است به گونهای این مهم باعث آسیبهای جدی اجتماعی به مردم شده است. در عصر ارتباطات نقش رسانه ملی در فرهنگ سازی در جوامع بر کسی پوشیده نیست و این مسئله نیز در ایران اسلامی از ویژگی مهمی برخوردار است.
اردوهای جهادی با مراجعه به روستاهای زیادی به ویژه مناطق دور افتاده با اولین موضوعی که روبرو میشوند بحث وجود ماهواره است متاسفانه وقتی علت استفاده از این امر را از روستاییان جویا میشویم عنوان میکنند «پوشش دهی آنتن شبکههای داخلی و استانی ضعیف است برای همین برای حل این مسئله از ماهواره استفاده میکنیم» که این پاسخ میتواند تلنگری باشد برای مسئولین رادیو و تلویزیون که در زمینه حل این مشکل گام بردارند.
برای آگاهی از سایر مشکلات فرهنگی روستاهایی که در آنها اردوهای جهادی برگزار میشود به سراغ یکی از جهادگران رفتیم و به گفتگو با وی نشستیم.
امیدوار در خصوص مشکلات و استعدادهای روستای ساق گفت: این روستا در جلگه زاوه واقع شده، این جلگه که در ۱۰۰ کیلومتری تربت حیدریه خراسان رضوی قرار دارد، از ۴۰ روستا تشکیل شده است.
وی ضمن اشاره به این نکته که جمعیت این جلگه در حدود ۲۰ هزار نفر میباشد، افزود: از این تعداد حدود هفت هزار نفر در روستای ساق ساکن هستند، شغل مردم این روستا کشت زعفران است.
مسئول اردوهای جهادی دانشگاه خیام مشهد در ادامه با بیان این مطلب که خوشبختانه روستای ساق از نظر اقتصادی نسبت به دیگر روستاهای استان از وضعیت خوبی برخوردار میباشد، بیان داشت: بافت این روستا شبیه بافت شهری است و درزمینه عمران وسازندگی مشکلات زیادی وجود نداشت.
این فعال دانشجویی با اشاره به این نکته که مردم این روستا از روحیه انقلابی برخوردارند، تصریح کرد: مردم روستای ساق بعد از پیروزی انقلاب اسلامی مجسمه شاه را در تربت حیدریه به پایین کشید و این روستا حدود ۲۳ شهید تقدیم انقلاب اسلامی کرده است.
وی با یادآوری این نکته که برنامههای ما در این روستا بیشتر بر حوزه فرهنگی متمرکز بود، تصریح کرد: مسئلهای که مردم روستا را نگران ساخته مشکلات ناشی از تهاجم فرهنگی است، به همین دلیل دانشجویان بیشتر بر برگزاری برنامههای فرهنگی تلاش کردند.
امیدوار خاطرنشان کرد: اکثر اقدامات اردوهای جهادی دانشجویان پسر دانشگاهها در مناطق محروم به دلیل وجود مشکلات عمرانی در حوزه سازندگی است وشاید کاروان ما اولین کاروان اردوی جهادی دانشجویان پسران بود که به فعالیتهای فرهنگی همت گماشت.
این فعال دانشجویی گفت: همانطور که گفته شد، بیشتر مشکلات روستا در خصوص فرهنگ است که این باعث نگرانی خانوادهها برای بروز مشکلات جدی برای فرزندانشان شده است.
وی با بیان این مطلب که متاسفانه در اکثر روستاها وشهرستانهای کوچک شاهد مشکلات و تهاجم فرهنگی در رفتار، سبک زندگی و لباس پوشیدن افراد هستیم، گفت: در روستای ساق که در نزدیکی مرز قرار دارد، جدیدترین مدل لباسها، ماهواره و سرعت بالای اینترنتی وجود داشت.
مسئول اردوهای جهادی دانشگاه خیام مشهد تصریح کرد: بچههای کم سن سال تبلت داشتند، در بین جوانان و نوجوانان روستا بازیهای نامناسب به وسیله گوشی موبایل و کامپیوتر رایج بود.
امیدورار با بیان این مطلب که برخی از پسران جوان روستا ظاهر خود را شبیه دختران درست کرده بودند، خاطرنشان کرد: به نظر من یکی از دلایل وجود این معضلات در روستا استفاده از برنامههای ماهوارهای است.
این فعال دانشجویی افزود: متاسفانه در روستای ساق دریافت سیگنالهای شبکههای تلویزیون جمهوری اسلامی ایران بسیار ضعیف است، این مسئله میتواند یکی از عوامل استفاده مردم از برنامههای ماهوارهای باشد.
امیدوار گفت: این تهاجم فرهنگی در روستای ساق در نسل جوان و نوجوان که انقلاب ودفاع مقدس را درک نکردهاند، باعث بروز آسیبهای فرهنگی و اجتماعی خواهد شد.
مسئول اردوهای جهادی دانشگاه خیام مشهد یکی دیگر از مشکلات این روستا را آمار بالای طلاق دانست و افزود: روستای ساق بیشترین آمار طلاق در خراسان رضوی را به خود اختصاص داده، یکی از دلایل آن وجود خرافات در بین مردم روستا است.
وی افزود: مردم روستا بدون تحقیق وشناخت به اولین خواستگار دخترانشان جواب مثبت میدهند، به این دلیل که اعتقاد دارند، جواب منفی به خواستگار اول برایشان شگون ندارد!
این فعال دانشجویی یک دیگر از عوامل طلاق را ایجاد بیاعتمادی در بین زن وشوهر دانست و تصریح کرد: ایجاد چنین مشکلی در بین زن وشوهر تاثیر برنامههای ماهواره به خصوص شبکه من و تو است.
مسئول اردوهای جهادی دانشگاه خیام مشهد با یاد آوری این مطلب که از جمله مشکلات مسئولان روستا ساق ناتوانی در ایجاد ارتباط با مردم است، گفت: اقدامات آنان در زمینه فرهنگی به دلیل نداشتن اطلاعات وآگاهی، تاثیر لازم را ندارد، به نظر من باید آنان را آموزش داد تا بتوانند برنامههای موفقی برگزار کنند.
امیدوار گفت: دلیل گسترش تهاجم فرهنگ در شهرها و روستاهای کشور توجه نکردن مسئولان دولتی گذشته و دولت تدبیر وامید به هشدارهای مکرر مقام معظم رهبری در خصوص تهاجم فرهنگی است.
وی در خصوص برنامههای بسیج دانشجویی در این روستا، بیان داشت: برگزاری مسابقه مرد آهنین با محوریت اخلاق، برپایی نمایشگاه سایه، برپایی نمایشگاه از ماجرای قیام امام حسین(ع) و اتصال آن به هشت سال دفاع مقدس و جنگ نرم، برپایی نمایشگاه مهدویت با عنوان شناخت امام زمان(عج) و مسابقه اذان از جمله آنها است.
مسئول اردوهای جهادی دانشگاه خیام مشهد گفت: برگزاری جلسات تلاوت قرآن کریم با دعوت از قاریان، برگزاری مسابقات فوتبال والیبال و یادواره شهدا از دیگر برنامههای دانشجویان در روستای ساق بود که مورد استقبال جوانان و نوجوانان قرار گرفت.
امیدوار با یادآوری این مطلب که یادواره شهدای منطقه زاوه در کنار مزار شهدا روستا برگزار شد، تصریح کرد: این برنامهها در جهت یادآوری ایثار وشهادت بود، برخی از جوانان و نوجوانان روستا با ما ارتباط خوبی برقرار کردند وحتی در برگزاری برنامهها به دانشجویان کمک میکردند.
وی اضافه کرد: زمان بازگشت کاروان از ما درخواست کردند که بازهم به روستای آنان برویم و هنوز با دانشجویان کاروان در ارتباط هستند.
این فعال دانشجویی بیان داشت: اردوی جهادی که با حمایت مسئولان دانشگاه برگزار شد، برای دانشجویان نیز نقطه عطفی در جهت تغییر سبک زندگی خودشان بود.
مسئول اردوهای جهادی دانشگاه خیام مشهد خاطرنشان کرد: به منظور اجرای بهتر برنامههای در روستا ما از حجتالاسلامی فتاحی، کارشناس مذهبی دعوت کردیم تا چگونگی فعالیت وارتباط با مردم روستا را به دانشجویان آموزش دهد.
وی ادامه داد: خوشبختانه این اقدام و برخورد صمیمانه حجتالاسلام فتاحی با دانشجویان باعث ایجاد انگیزه در آنان شد.
امیدوارگفت: به منظور ایجاد فضای سالم در فضای مجازی، برنامه داریم، که امیدواریم به زودی اجرایی شود.