
«الگوی جامع رقابت پذیری جهانی» کتابی کاربردی برای علاقهمندان به اقتصاد
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، «الگوی جامع رقابت پذیری جهانی» با رویکرد سیستمی و چارچوب علمی جامع و معتبر و با استفاده حداکثری از ظرفیت های علمی موضوع و تجارب موفق کشورها و شرکت های جهانی و نیز با لحاظ نمودن ملاحظات و نیازهای کشور، مفاهیم ، الگو، اصول ، راهکارها وشاخصهای راهنما برای تبدیل اقتصاد ملی به یک اقتصاد دانش بنیان و مقاوم و تبدیل شرکت های ملی به شرکت های توانمند و رقابت پذیر را در سه سطح ارائه نموده است.
الگوی جامع رقابت پذیری جهانی بر پهنه گسترده ای از علوم انسانی و جامعه شناسی، علو م مهندسی، اقتصاد و بازرگانی، و علوم مدیریت و سازمان استوار شده و در چهار فصل به شرح زیر ارائه شده است.
فصل اول) مبانی علمی، نظریات رقابت پذیری در سطح کشورها وشرکتها ، معتبرترین الگوهای سنجش رقابت پذیری ، ارکان 21 گانه رقابت پذیری جهانی ( این فصل پلتفرم علمی کتاب است که اصول ، راهکارها و شاخص ها روی آن استوار شده است)
فصل 2)سطح اول(سطح ملی و زیربنائی ) - الزامات اساسی بهره وری ملی و رقابت پذیری جهانی
فصل 3)سطح دوم( سطح میانی )-تقویت کننده های کارائی ملی
فصل 4)سطح سوم(سطح کسب و کار ) -تقویت کننده های بهره وری و مزیت رقابتی شرکت ها -برخورداری شرکت ها از مجموعه قابلیت های ارائه شده در این فصل موجب تبدیل زنجیره ارزش آنها به یک زنجیره ارزش رقابتی و افزایش توان رقابت پذیری انها می شود.
الگوی جامع رقابت پذیری جهانی یک دائره المعارف کامل رقابت پذیری است که در سطوح سه گانه مذکور مجموعه ای از قابلیت ها و شایستگی ها را همراه با حدود 210 شاخص راهنما تشریح نموده که دست یابی به آنها باعث می شود اقتصاد ملی قادر به تولید و عرضه محصولات و خدمات رقابت پذیر در بازارهای داخلی و جهانی گردد به نحوی که ضمن استفاده مناسب از منابع و فرصت های داخلی می تواند بازارهای داخلی را حفظ نموده و توانائی استفاده از منابع و فرصت های جهانی و حضوری موثر در بازارهای دنیارا داشته باشد.
اجرای اصول و راهکارهای الگوی رقابت پذیری جهانی باعث تبدیل اقتصاد ملی و بنگاهی به اقتصاد دانش بنیان، پایدار ، رقابت پذیر و مقاوم می شود و تولید و عرضه محصولات و خدمات با کیفیت و با ارزش افزوده بالا را متناسب با نیازها و استانداردهای بازارهای جهانی موجب می شود . ضمن اینکه قواعد بازی موثر در میدان رقابت های جهانی را در کشور نهادینه نموده و جاری می نماید یادگیری و اجرای اصول و قواعد بازی موثر در رقابت های جهانی از یک سوی و تولید و عرضه محصولات و خدمات رقابت پذیری از سوی دیگر، از میوه ها و ثمرات الگوی رقابت پذیری جهانی برای کشور و شرکت های ملی می باشد.
کاربردهای کتاب الگوی جامع رقابت پذیری جهانی
تنوع موضوعی وانسجام علمی و راهکارهای اجرائی وشاخص های راهنمای جامع کتاب موجب می شود که کتاب حاضر هم در محیط ها و محافل علمی و پژوهشی و هم در محیط های اجرائی ، مدیریتی وکارشناسی در سطوح مختلف کاربردهای وسیع داشته باشد ضمن اینکه بخش هائی از کتاب مذکور برای عموم شهروندان نیز قابل استفاده می باشد از جمله موارد استفاده کتاب می توانبه موارد زیر اشاره کرد.
۱-کاربردهای اجرائی در بخش های مختلف جامعه
اصول و راهکارهای کتاب الگوی جامع رقابت پذیری جهانی در سطوح ملی، بازارها و شرکت ها و حتی افراد کاربردهای اجرائی زیادی دارد.
الف-کاربردهای عمومی
برخی از مفاهیم ، شاخص ها وتوصیه های کتاب علاوه بر کاربردهای تخصصی کاربردهای عمومی فراوانی دارد به عنوان مثال رکن توانمند سازی فرهنگ که با استفاده از بیش از 100 آیه شریفه از قران و احادیث از حضرات معصومین (علیهم السلام) در رابطه با شایسته سالاری ، کار علمی، پرهیز از اسراف و تبذیر ، همکاری ومشارکت ، نوآوری ، پشتکار وهمت عالی داشتن ، کار با کیفیت و احسن العمل و موارد دیگر ارائه شده است که می تواند علاوه بر کاربردهای اساسی در محیط های کاری و اجرائی، کاربردهای فراوانی در رفتارهای مردم در موقعیت های خانوادگی واجتماعی داشته باشد
نکته حائز اهمیت این است که کاربرد عمومی کتاب در جامعه افزایش دانش وآگاهی های عمومی در رابطه با موضوعات اساسی یک کشور در بخش های مختلف می باشد این موضوع علاوه براینکه می تواند تاثیر مستقیم در کار افراد شاغل در بخش های مختلف داشته باشد به همان ترتیب می تواند فشار اجتماعی برای اصلاح رفتارهای ضعیف و ناکارامدی ها در بخش های مختلف وارد نموده و زمینه بهبود و اصلاح کارها را بیش از پیش موجب شود به بیان دیگر ، افزایش آگاهی ودانائی عمومی در رابطه با شاخص های عملکردی بخش های مختلف جامعه باعث بهبود کارائی وافزایش بهره وری در جامعه می گردد.
ب- کابردهای اجرائی در محیط های کاری
کتاب مذکور در یک چارچوب سیستمی جامع، شاخص های عملکردی در بخش های مختلف جامعه را بیان نموده و تصویر منسجمی از ارتباط بخش های مختلف جامعه و شاخص های عملکردی هر بخش را ارائه نموده است چارچوب مذکور می تواند در ایجاد همافزائی مناسب در برنامه ها واقدامات سطوح ملی ، میانی و کسب وکار در موضوعات مختلف نقش بسیار اساسی ایفا نماید
علاوه بر آن هر کدام از ارکان ارائه شده در کتاب مرتبط با بخش مهمی از جامعه است وبدین ترتیب مجموع ارکان 21 گانه ، بخش های اصلی جامعه را پوشش داده وشاخص های مربوطه را ارائه نموده است و این موضوع باعث می شود که کتاب مذکور برای بسیاری از بخش های جامعه کاربرد تخصصی داشته باشد
بنابراین کتاب مذکور یک کتاب کاربردی ومفید برای مدیران وکارشناسان در سطوح ملی، میانی وکسب وکار می باشد
۲-کاربردهای علمی تخصصی-عمومی
گستره موضوعی وارتباط آن با رشته های مختلف علمی باعث شده است که کتاب حاضر هم کاربردهای تخصصی برای رشته های تخصصی خاص و هم کاربردهای عمومی برای سایر رشته های علمی داشته باشد
الف- کاربردهای علمی تخصصی
طرح جامع و مختصر معتبر ترین نظریات علمی در رابطه با رقابت پذیری و شواهد تجربی وگزارشات متعدد در بخش های مختلف کتاب باعث شده است که کتاب موارد استفاده زیادی برای تدریس و تحقیق داشته باشد. از جمله این کاربردها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- اساتید محترم گرایش ها وگروههای مختلف رشته های اقتصاد، مدیریت و مهندسی صنایع وهمچنین سایر رشته های مرتبط متناسب با موضوع درسی می توانند از نظریات و مفاهیم علمی مرتبط از بخش های مختلف فصول چهارگانه استفاده نمایند.
- دانشجویان محترم گرایش های مختلف رشته های اقتصاد، مدیریت و مهندسی صنایع وهمچنین سایر رشته های مرتبط از طریق کتاب می توانند به منابع گسترده نظری ، تحقیق و پژوهش در موضوعات مختلف دسترسی داشته و از نظریات و مفاهیم مستند آن در افزایش کارائی واثربخشی آموزشی و پژوهشی خود بهره کافی داشته باشند.
ب-کاربردهای علمی- عمومی
مفاهیم نظری، شاخص ها واطلاعات ارائه شده در فصول وارکان مختلف کتاب می تواند کاربردهای عمومی زیادی برای بسیاری از رشته های علمی داشته باشد ودر افزایش و یا بروز رسانی اطلاعات عمومی افراد شاغل در این رشته ها در رابطه با بخش های مهم وتاثیر گذار جامعه موثر باشد.
نقشه و ساختار کلی کتاب الگوی جامع رقابت پذیری جهانی وهمچنین فهرست مطالب آن از سایت بصیرت مدیریت به آدرس www.bsmo.ir در دسترس علاقمندان می باشد.