به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، آیت الله محسن اراکی، دبیر مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در نشست خبری که پیش از ظهر امروز به منظور بیست و پنجمین سالروز تاسیس این مجمع با اصحاب رسانه داشت ضمن عرض تسلیت به مناسبت ایام سوگواری اباعبدالله و فاجعه منا اظهار داشت: امیدواریم مسئله، علل و اسباب پیشامد چنین حادثه ای بررسی و کمیته حقیقت یاب که یکی از مهمترین ضرورت هاست تشکیل شود.
وی با بیان اینکه باید از تکرار چنین پیشامدهایی جلوگیری شود تصریح کرد: مسئله امنیت حج و امنیت مشائر آن یکی از مهمترین وظایف همه مسلمین است؛ مسئولان عربستان سعودی موظفند که این امنیت را برقرار کنند.
آیت الله اراکی تصریح کرد: اگر کمیته هایی که در رابطه با رویدادهای رخ داده در حج با تحقیقات خود به این نتیجه رسیده باشند که مسئولان سعودی در انجام وظیفه کوتاهی کرده اند قطعا جامعه اسلامی با همکاری و ایجاد سازوکار مناسب باید شرایطی را فراهم کند که امنیت صددرصدی برای حاجیان تامین شود.
دبیر مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با بیان اینکه برقراری امنیت برای حاجیان یک وظیفه شرعی و انسانی برای همگان است افزود: چرا که صدها هزار انسان برای انجام وظیفه دینی حضور می یابند و اگر متصدیان امر عربستان از عهده چنین امنیتی برنمی آیند بر موسسات کشورهای اسلامی واجب است که سازوکاری بیندیشند تا امنیت در مشائر حج به طور کامل فراهم شود.
وی با اشاره به سالروز بیست و پنجمین تاسیس مجمع تقریب مذاهب اسلامی ادامه داد: همان گونه که در گذشته مطرح کردیم برای مجمع تقریب مذاهب اسلامی سه فاز عملیاتی اساسی در نظر گرفته شده است.
آیت الله اراکی تصریح کرد: نخستین فاز مجمع تقریب مذاهب اسلامی تئوری سازی تقریب و تدوین تئوری وحدت جامعه اسلامی و سازوکار و راهکارها برای رفع موانع و ایجاد شرایطی که بتواند تقریب را گسترش دهد است؛ به طور مفصل مجمع تقریب مذاهب اسلامی با در اختیار داشتن امکانات موجود و تشویق نهادهای تحقیقاتی و پژوهشی توانسته بحث تئوری سازی تقریب را دنبال کند و تا حدود زیادی اقداماتی را در این زمینه انجام دهد.
دبیر مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی تاکید کرد: به طور کلی هیچ میدانی از میادین نظریه پردازی نمانده که مجمع تقریب و موسسات پژوهشی همتای این مجمع از این عرصه (تئوری پردازی) خالی بماند.
وی فاز دیگر فعالیت های مجمع تقریب مذاهب اسلامی را ترویج گفتمان تقریب در سراسر جهان برشمرد و خاطرنشان کرد: در این راستا فعالیت های بسیار زیادی انجام گرفته است؛ حضرت آیت الله واعظ زاده نخستین دبیر کل این مجمع پس از وی آیت الله تسخیری و پس از وی این جانب توانسته ایم تلاش های زیادی در سراسر جهان پیرامون گفتمان سازی تقریب انجام دهیم.
آیت الله اراکی بیان کرد: مجموعه نهادهای تحت پوشش مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و نهادهای همکار تلاش بی شماری انجام داده و می توان ادعا کرد که گفتمان وحدت هم اکنون گفتمان رایجی در عموم جهان شده است؛ باید گفت بخش عظیمی از این گفتمان گسترده حاصل تلاش مجمع تقریب مذاهب اسلامی و نهادهای همکار است.
وی در ادامه اظهار داشت: امروز در فاز سوم فعالیت های تقریبی قرار داریم که فاز عملیاتی و میدانی سازی تقریب و فعالیت ها و طرح های گسترده ای در ایجاد وحدت عملیاتی شده است.
آیت الله اراکی با بیان اینکه تقریب بین مذاهب یکی از اهداف طرح های مجمع تقریب مذاهب اسلامی است خاطر نشان کرد: اتحادیه جهانی زن مسلمان و اتحادیه جهانی مقاومت امروز بسیار فعال و حضور بسیار موثری در عرصه های گوناگون دارد.
دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی اتحادیه فناوران علوم و تکنولوژی، اتحادیه دانشگاهیان و فرهنگیان، اتحادیه احزاب مقاومت، اتحادیه تجار و بازرگانان و دیگر اتحادیه ها و حضور آنها در عرصه تقریب کارساز برشمرد.
وی تصریح کرد: دیگر راهکاری که برای میدانی سازی تقریب به صورت فعال از سوی مجمع جهانی تقریب اسلامی دنبال شده و می شود، تاسیس مجامع تقریبی در نقاط مختلف کشورهای اسلامی و جهانی است.
آیت الله اراکی ادامه داد: در تلاش هستیم تا مجامع فعلی را توسعه دهیم همان گونه که در لبنان تجمع بزرگ علمای مسلمین را داریم که این تجمع یکی از مهمترین مجامع تقریبی به شمار می رود.
دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با اشاره به مجلس هم بستگی ملی اسلامی در پاکستان آن را یکی از گسترده ترین مجامع تقریبی در جهان خواند.
وی تاکید کرد: در بعضی کشورهای اروپایی همچون المان، انگلیس و سوئد فعالیت های تقریبی مطلوبی صورت گرفته و می گیرد و بسیاری از آنها با پشتیبانی مجمع جهانی تقریب انجام شده است.
آیت الله اراکی با اشاره به سفر اخیرش به پاکستان خاطر نشان کرد: در این سفر گفتمان بسیار موثری در اجتماعات مجلس بزرگ تقریبی این کشور داشتیم و همکاری خوبی در راستای تقریب طراحی کردیم. هم چنین جماعت اسلامی پاکستان از مجامع تقریبی است که در دیدار اخیر هماهنگی هایی با این جماعت اسلامی پیرامون مسئله تقریب انجام گرفت.
دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی تاکید کرد: شورای وحدت اسلامی از جمله مجامع تقریبی فعال و موثر در افغانستان به شمار می رود هم چنین تلاش کردیم در عراق مجمع تقریبی را فعال و در حال آماده سازی برای فراهم کردن زمینه های آن هستیم؛ هم چنین گفتگو و زمینه هایی در بحث مجمع تقریب مذاهب سوریه انجام گرفته و درصدد برای فعال کردن مجمع تقریب مصر هستیم.
وی تاکید کرد: امیدواریم که مسئولین مصر در ایجاد مجمع تقریب مذاهب در این کشور با ما همکاری و زمینه را فراهم کنند.
آیت الله اراکی با بیان اینکه در کشورهایی همچون اندونزی و مالزی فعالیت هایی پیرامون مسئله تقریب صورت گرفته است افزود: کنفراس بزرگی را در مالزی در بحث تقریب برگزار کردیم که این مسئله زمینه ساز تشکیل اتحادیه مقاومت شد.
دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با اشاره به برگزاری جشنواره فیلم وحدت در عرصه عملیاتی سازی تقریب آن را یکی از مهمترین فعالیت ها در این زمینه خواند و تصریح کرد: امیدواریم در روزهای مقارن با مبعث پیامبر اکرم (ص) این جشنواره فعالیت هایش را آغاز کند؛ مقدمات برگزاری این جشنواره فراهم و مسئول برگزاری آن نیز تعیین شده است هم چنین مجوزش را از وزارت ارشاد اسلامی گرفته است.
وی در ادامه اظهار داشت: فعال سازی دانشگاه مذاهب اسلامی در دستور کار ما قرار دارد و این دانشگاه می تواند نقش بسیار موثری در عرصه تقریب داشته باشد؛ درصدد هستیم تا شعبه های این دانشگاه را افزایش دهیم و امیدواریم که شعبه های از آن را در خارج از کشور نیز تاسیس کنیم.
آیت الله اراکی ادامه داد: در عراق و پاکستان گفتگوهایی به منظور تاسیس شعبه هایی از این دانشگاه صورت گرفته و امیدواریم با فعال تر کردن این دانشگاه ها در این عرصه گام های خوبی برداشته شود.
دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی از دیگر فعالیت ها در عرصه عملیاتی سازی تقریب را ایجاد تغییر در ساز و کار کنفرانس وحدت خواند و تاکید کرد: امسال کنفرانسی پیش بینی کرده ایم که بتواند در عرصه عملیاتی سازی تقریب هم به لحاظ نوع دعوت شوندگان و هم از حیث تنوع مباحث مطرح شده فعال تر عمل کند.
وی یادآور شد: به عقیده ما امسال کنفرانس متفاوتی از کنفرانس وحدت شاهد خواهیم بود که البته در راستای عملیاتی سازی تقریب نقش موثری خواهد داشت.
آیت الله اراکی بیان کرد: نهادهای وابسته به تقریب نظیر پژوهشگاه تقریب با تغییراتی که در ساز و کار خود داشته در راستای فعال تر کردن حضور و برنامه های تقریبی نقش موثری داشته اند.
دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی خاطر نشان کرد: یکی از کارهایی که در پژوهشگاه تقریب در راستای عملیاتی سازی این مسئله صورت گرفته تشکیل حلقه های گفتگو بین مذاهب است.
وی ادامه داد: این حلقه در راستای عملیاتی سازی تقریب در سال گذشته برای نخستین بار انجام شد و امسال نیز طی دو سه هفته آینده حلقه دوم آن تشکیل خواهد شد؛ در این حلقه تعدادی از علمای برجسته اهل سنت و شیعه گرد یکدیگر می آیند و نسبت به ایجاد هماهنگی و مباحث اختلافی گفتگو می کنند.
آیت الله اراکی تشکیل کمیته مساعی حمیده با ماموریت تلاش در مناطق بحرانی و حل اختلاف شدید بین شیعه و سنی را از دیگر طرح های مهم مجمع تقریب مذاهب اسلامی در راستای عملیاتی سازی تقریب خواند.
دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی ادامه داد: هر گاه در مناطق بحرانی اختلاف شدید بین شیعه و سنی روی دهد علمای این کمیته وساطت کرد تا اختلافات محدود و یا برطرف شود در این کمیته بیش از 40 تن از شخصیت های جهان اسلام حضور دارند و با ساز و کارهای این کمیته میانجیگری برای کاستن اختلافات و یا از بین کامل آن را در دستور کار خود قرار می دهند.
وی بیان کرد: جشنواره هایی که هر ساله در کنار کنفرانس وحدت برگزار می شود همچون جشنواره شعر رسول مهربانی (ص)، جشنواره های فاطمی و نکوداشت شخصیت های تقریبی در سال های پیش از آنها تجلیل کرده ایم و همچنین بزرگداشت شخصیت های ارجمندی همچون امام موسی صدر و دیگر شخصیت های بزرگ از جمله اقدامات طرح عملیاتی سازی تقریب بوده است.
آیت الله اراکی خاطر نشان کرد: یکی از مهمترین فعالیت های میدانی مجمع تقریب مذاهب اسلامی تاسیس سازمان خیریه اسلامی با هدف ارائه کمک به نیازمندان جامعه اسلامی اعم از شیعه و سنی در مناطق بحرانی است.
دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی یادآور شد: برخی مناطق وجود دارند که شیعه و سنی در آن دچار مشکل می شوند بسیاری از خانواده ها آواره و مصیبت زده می شوند و نیاز است که سازمان بدون در نظر گرفتن گرایش های آسیب دیده به آن رسیدگی کند.
وی در تشریح تفاوت ماهیت مجمع تقریب مذاهب اسلامی با گروه های تروریستی افزود: به دلیل تفاوت موجود در ماهیت مجمع تقریب با این گروه های تروریستی هم ما و هم آنها از یکدیگر می گریزیم ما برای وصل کردن و آنها برای فصل کردن آمده اند.
آیت الله اراکی با اشاره به بحران داخلی عراق خاطر نشان کرد: تلاش های جدی را در رابطه با این مسئله انجام داده ایم و با افرادی که می توانستند در حل این موضوع موثر باشند تعامل برقرار کردیم و از آنها خواستیم که نقش اثرگذار خود را برای از صحنه خارج کردن این گروه تروریستی انجام دهند.
دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با اشاره به جنگ داخلی سوریه خاطرنشان کرد: در این راستا طرحی در نظر داریم که جمعیتی متشکل از علمای موافق و مخالف دولت در آن حضور یابند و امیدواریم که این مجموعه اثرگذار بتواند تنش های داخلی این کشور را از میان بردارد.
وی تاکید کرد: کار مجمع تقریب مذاهب اسلامی آن است که در تمام عرصه ها هم به لحاظ تئوری و هم عملی گسترش گرایش های تروریستی را منع کند و اگر فعالیت های این مجمع و نهادهای تقریبی همکار نبود جریان تروریستی کنونی را بسیار گسترده تر از آنچه که هست می یافتیم.
آیت الله اراکی با بیان اینکه مجمع تقریب مذاهب اسلامی و نهادهای تقریبی همکار در کنترل و به زاویه کشاندن این گروه های تروریستی نقش اثرگذار داشته اند افزود: انعکاس اخبار در رسانه ها پیرامون مسئله پاکستان و یا کشورهایی که با مسئله تروریست روبه رو هستند چندان واقع بینانه نیست از این رو باید گفت کسانی که گرایش های افراطی دارند یک مجموعه بسیار اندکی هستند که شاید حتی 5 درصد جمعیت پاکستان را تشکیل ندهند.
دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی ادامه داد: این در حالی است که ده نفر انسان متشکل و برخوردار از پشتیبانی های مالی و تسلیحاتی در عین حال می توانند یک مملکت را ناامن کنند. از این رو باید گفت ناامنی در کشور نشان از گسترش فضای تروریستی در آنها را ندارد.
وی تاکید کرد: ایجاد ناامنی احتیاج به جمعیت زیاد نداشته بلکه در دست گرفتن یک جمع اندک هم می تواند یک کشور را ناامن کند.
آیت الله اراکی با بیان اینکه مجمع تقریب مذاهب اسلامی تشکیلات اجرایی نداشته که بتواند اقدامات اجرایی انجام دهد خاطرنشان کرد: در بحث مربوط به منا این مجمع از همان روز نخست موضع گیری قاطع و روشنی نسبت به این فاجعه و انتقال اجساد شهدا داشت؛ طرح ضرورت تشکیل کمیته حقیقت یاب نیز هم چنین یکی دیگر از اقدامات مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در مسئله منا بود.
دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی افزود: در فاجعه منا نه تنها موضع گیری کرده ایم بلکه تماس های زیادی با نقاط مختلف جهان داشته و برخی کشورها را وادار به موضع گیری کرده ایم .
وی در پایان خاطر نشان کرد: فاجعه منا نمی تواند براساس کوتاهی مسئولان باشد از این رو لازم است کمیته تحقیق تشکیل شود و با در دست داشتن مدارک ثابت کنیم که عمدی در این امر وجود داشته است.