کد خبر:۴۵۱۹۶۰
باشگاه دانشجویان/

پرستار جان می کند پزشک نان می برد!

برای وصل یک سرم، پس از کسر مالیات مربوطه، مبلغ ۸۵۰۰ تومان به حساب پزشک معالج واریز می شود در حالی که ایشان حتی اطلاعی از حضور بیمار در بیمارستان نداشته اند!

گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، یادداشت دانشجویی*؛ جامعه پرستاری، دیرگاهی است که عمداً یا سهواً به فراموشی سپرده شده و مطالبات پرستاران با وجود فعالیت مرتبط با حیات و سلامت مردم، نادیده انگاشته می شود. با وجود تشکلهای مختلف صنفی و پیگیری مستمر قوانین و مقررات حرفه ای جامعه پرستاری، بسیاری از قوانین مرتبط با پرستاری، از سالها قبل بر زمین مانده است.


 یکی از اصلی‌ترین و مهمترین قوانین مرتبط با پرستاری، قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری است که بیش از ۸ سال از تصویب آن در مجلس شورای اسلامی می گذرد لیکن دولتها، به دلایل مختلف از اجرای آن سر باز زده اند. از جمله عللی که برای عدم اجرای این قانون ذکر شده است، فقدان بودجه کافی بوده است!


قدری تأمل بر نحوه محاسبات خدماتی که در بیمارستانها و مراکز درمانی و بهداشتی به مراجعین ارائه می شود، نشانگر سوء برداشت موجود در رابطه با هزینه بر بودن اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری است.


هر ایرانی که به نوعی بعنوان بیمار و یا همراه بیمار، مراجعه کننده به بیمارستانها بوده باشد، شاهد ارائه خدمات پرستاری بصورت شبانه روزی و در تمام سطوح از پذیرش بیمار تا هنگام ترخیص، و در زمان عدم حضور برخی کادر درمان و غیر درمان مانند مدیران بیمارستانی، پزشکان، پرسنل اداری، مالی و ... بوده است.


نکته قابل تأمل اینست که این خدمات بصورت رایگان به بیماران ارائه نمی گردد و بابت این خدمات از بیمار و بیمه ها حق الزحمه دریافت می گردد، در حالیکه این حق الزحمه ها به هیچ عنوان به پرسنل پرستاری پرداخت نشده و مستقیماً به پزشکان کشیک که بعضا حتی در بیمارستان نیز حضور ندارند، پرداخت می شود!! به نحوی که در حال حاضر، ۱۹۷ خدمت پرستاری با سه برابر قیمت به پزشکان پرداخت می شود!! به عنوان مثال برای وصل یک سرم، پس از کسر مالیات مربوطه، مبلغ ۸۵۰۰ تومان به حساب پزشک معالج واریز می شود در حالی که ایشان حتی اطلاعی از حضور بیمار در بیمارستان نداشته اند!


حال سوالی که مطرح است اینست که آیا پرداخت حق الزحمه خدمات پرستاران به پزشکان، هزینه بر نیست ولی برای پرداخت به فردی که مبادرت به انجام خدمات کرده است، نیازمند هزینه مجزاست؟ آیا برای انجام یک خدمت، بیمار یا بیمه حاضر به پرداخت هزینه مجدد خواهند بود که این حق الزحمه یکبار به پزشکی که بعضاً ممکن است اصلاً بیمار را ندیده باشد پرداخت شود و یکبار نیز به پرستاری که خدمات را به بیمار ارائه نموده است؟


قوانین دیگری نیز در پرستاری تاکنون بصورت کامل و یا ناقص، نادیده انگاشته شده مانند: برخورداری پرسنل پرستاری از مزایای اشتغال در مشاغل سخت و زیان آور و بازنشستگی پیش از موعد، کاهش ساعت کاری در کلیه مراکز، برخورداری از قوانین مرتبط با استخدام کشوری و ...


 در ماه های اخیر، بی توجهی به پرسنل پرستاری در اجرای طرح تحول سلامت، موجب چند برابر شدن بار کاری پرسنل پرستاری شده ولیکن در محاسبات مالی، نه تنها منفعتی را برای پرستاران به دنبال نداشته است، بلکه با ارائه طرح ناکارآمد مبتنی بر عملکرد، پرداخت حق الزحمه اضافه کار پرسنل نیز بدلیل محاسبات نادرست، به تأخیر افتاده است!


همچنین، ارائه مجوز تربیت بهیار و تحت عنوان کمک پرستار، بدون تحصیلات آکادمیک، و در شرایطی که با هدف ارتقاء کیفیت مراقبت و ارائه مراقبت بصورت تخصصی و توسط کارشناسان و کارشناسان ارشد پرستاری، تربیت بهیار از سال ۸۴ متوقف شده، بجز مراکز محدودی که تعداد معدودی بهیار برای رفع نیاز درمانگاهها تربیت می نمایند، موجب دلسردی و نارضایتی کلیه کادر پرستاری را فراهم نموده است.


 جامعه پرستاری در سطوح مختلف مطالبات خود را مطرح نموده است ولیکن پاسخگویی جهت این مطالبات وجود ندارد. وزیر بهداشت ظاهراً اطلاعی از قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری ندارند ولی با این وجود، هزینه ۲۰۰۰ میلیاردی را درخواست می نمایند! نماینده های مجلس اظهار می دارند که اعضای کمیسیون بهداشت و درمان  مجلس  اطلاعاتی در مورد تعرفه گذاری پرستاری ندارند! مسئولین شورایعالی بیمه نیز اجرای طرحی را که روزی بعنوان نوآوری ایران در تعرفه گذاری خدمات پرستاری در مجلس شورای اسلامی تصویب شده است، منوط به ارائه نمونه خارجی آن می نمایند!! در حالی که با وجودیکه نظام پرداخت در ازاء ارائه خدمات در سایر کشورها سالهاست که با هدف حذف ارتباط مالی بین پزشک و بیمار حذف شده است و به کلیه کادر درمان اعم از پزشک و پرستار، حقوق ثابت و متناسب پرداخت می شود!، در ایران پرداخت به پزشکان سالهاست که بر مبنای ارائه خدمات صورت می پذیرد!

 

محمد معین رحمانی - عضو شورای مرکزی جنبش عدالتخواه دانشجویی

انتشار یادداشت‌های دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروه‌ها و فعالین دانشجویی است.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۷ مهر ۱۳۹۴ - ۲۲:۲۶
پرستار اندازه زحمت و مسیولیت حقوق می گیره پزشک هم همین طور
2
7
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۸ مهر ۱۳۹۴ - ۱۲:۲۰
کی گفته همه زحمات بر دوش پرستارانه. اون چیزی که ما دیدیم بیشتر زحمات بهیاران هست نه پرستاران...
ضمنا اگه به فرض حق پرستاران عزیز ضایع شده دلیل بر کوبیدن دیگران نمیشه.
0
9
پرستار بیمارستان قلب شهید رجایی البرز
Iran (Islamic Republic of)
۰۲ آبان ۱۳۹۴ - ۲۲:۵۶
سلام از خبر گزاری دانشجو خواهشمندم که در مورد این طرح جدید که در بیمارستان ها برای پرستاران 2ماهه که اجرا میشه بپردازن و شفاف سازی کنن که بر چه اساسی اضافه کار و کارانه پرستاران محاسبه و واریز میشود البته ما جمع کثیری از پرستاران این بخش در حال تنظیم نامه به بازرسی دانشگاه علوم پزشکی البرز هستیم تا به طور شفاف بیان از این بیمارستان و امور مالی حساب کتاب بشه که بر چه اساسی کارانه و اضافه کار پرستاران بیخودی کم میشه بعد هد نرس ها کم شدن رو میندازن گردن مسئولین مالی و ریاست ریاست هم جلسه میزاره پاس میده به هدنرس ها که اونها از کیفیت راضی نبودن هدنرس ها هم میگن خود مالی دست تو لیست های کیفی میبرن اصلا هیچ حساب کتابی تو این بیمارستان نیست باید صریح و شفاف بیان کنن کارانه و اضافه کار چرا کم شده.
5
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۲ آبان ۱۳۹۴ - ۲۳:۰۲
جناب دکتر!هاشمی بزرگترین ضایعکننده حق و حقوق پرستاران در این چند سال بوده و هیچ نهاد نظارتی درستی در بیمارستان ها وجود نداره که مبالغ پول و درآمد بیمارستان چگونه و چطور در یکما صرف میشود فقط بی دلیل و با بهانه های مختلف کارانه و اضافه کار پرستاران را کم کرده ویا چند ماه عقب میندازن مثل بهانه گسترش بخش های بیمارستان و یا خریددستگاه ، چرا حقوق و کارانه پزشکان کم نمیشه چراواسه اوناعقب نمیفته در بیمارستان ها و واحد های اداری مالی اونها چه خبره کسی میدونه؟چه نهادی رسیدگی میکنه؟
5
0
زهرا
Iran (Islamic Republic of)
۰۳ آبان ۱۳۹۴ - ۰۷:۲۹
پرستاری که سه سال درس میخونه،قبل از کنکور هم بماند که با چه رتبه پایینی وچه میزان درس خوندن دانشگاه قبول میشن با یک پزشک که ده دوازده سال درس میخونه ویک نخبه از جامعه هست را چطور باهم مقایسه میکنید؟
واقعا آیا در همه جای دنیا یک پرستار با یک پزشک مقایسه میکنند؟
آیا یک نخبه باید در کنار مردم عادی قرار بگیره وبا اونها مقایسه بشه.
واقعا که پرستاران پر روترین افراد جامعه هستن،
واصلا نباید خودشون با پزشکان مقایسه کنند.
1
4
ناشناس
۰۳ آبان ۱۳۹۴ - ۲۲:۵۱
اگه پزشکان نخبه هستن چرا واسه مریض ها دل نمیسوزونن چرا سر شیفت های بیمارستان راس ساعت حاضر نمیشن چرا کارهایی که باید آن ها انجام بدن پرستار ها باید انجام بدن چرا وقتی باید آن کال باشن تلفن هاشون رو خاموش میکنن چرا تیتر وار یه دستور پزشکی رو واسه 10 مریض دیگه که بیماریاشون متفاوته مینویسن چرا ؟!
پربازدیدترین آخرین اخبار