به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، عصر امروز مناظره ای با عنوان بررسی مسائل برجام به همت بسیج دانشجویی دانشگاه شهید بهشتی با حضور بهشتی پور، کارشناس مسائل هسته ای و نورایی، کارشناس حقوقی در تالار شهید بهشتی برگزار شد.
نورایی، کارشناس حقوق با بیان اینکه پذیرش محدودیتها برای مدت طولانی منطقی نبود، گفت: سیاست کنونی دولت ما را به اینجا رسانده است که در ژنو دستاوردهایی را از دست بدهیم و در لوزان هم دستاوردهای ژنو کاهش پیدا کند و درصد غنی سازی مان به زیر 5 درصد برسد. در فکت شیت آمریکایی آمده که درصد غنی سازی 3.6 درصد می باشد ولی وزارت خارجه می گوید که دروغ است.
وی با اشاره به اینکه آمریکا تعهدات حقوقی را نپذیرفته است، گفت: در فکت شیت آمریکایی آمده که بازرسی ها و نظارت ها ادامه خواهد داشت و مسئولان داخلی ما آن را تصویب کرده و در توافقات وین و لوزان به کمترین امتیازات قانع می شوند.
این کارشناس حقوق با بیان اینکه ما از راه صحیح وارد مذاکرات نشده ایم، افزود: تیم مذاکره کننده هسته ای مان تمام گزینه های خود را روی میز مذاکرات می چیند و به غرب القا می کند که ما تشنه توافقیم و آب خوردن و مسکن و ازدواج و رفاه و پیشرفت مان هم به توافق با شما مرتبط است.
نورایی با اشاره به اینکه سیاست ها برای ما از جانب مقابل انشائی و برای طرف مقابل اعلامی است گفت: جایی در مذاکرات پیش می آید که همین مسئولان می گویند یک ایرانی را هرگز تهدید نکنید ولی خودشان نقیض آن عمل می کنند. مشخص است که طرف مقابل از این فرصت سوءاستفاده می کند، غرب که پسرخاله ما نیست که دلش برایمان بسوزد.
وی با بیان اینکه مطابق دکترین بین المللی در ضمن انعقاد معاهدات نباید تهدیدی وجود داشته باشد، اظهار داشت: در ضمن مذاکرات آمریکا بارها و بارها از گزینه های نظامی علیه ایران صحبت می کند و وزارت خارجه مان هم موضعی نمی گیرد، این عملکرد غرب را گستاخ تر می کند و باعث میشود فشار را علیه کشورمان بیشتر کند.
این کارشناس حقوقی با ذکر مثالی گفت: اگر قرار باشد در حین انعقاد قرارداد مسکنی را بخریم و طرف مقابل بداند که ما تشنه خرید آن مسکن هستیم، نه تنها تخفیف نمی دهد بلکه بر قیمت هم اضافه می کند. این آسیب را پیش تر از آن هم تجربه کرده ایم؛ پدر علم حقوق ایران در سال 57 پیرامون معاهده ایران و آمریکا با عنوان قرارداد الجزیره مطلبی را نوشته بود که دقیقا با مشکلات امروز کشورمان گره خورده است.
نورایی با بیان اینکه رئیس جمهور، مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان به قواعد حقوقی پایبند نبوده اند، گفت: پذیرش برجام در این زمان راهی را برای سوءاستفاده دولت های بعدی ایجاد می کند که هر دولتی هر معاهده ای را با عنوان داوطلبانه بودن انجام دهد و بتواند کار خود را توجیه کند.
وی افزود: اگر شاهدیم که نظام های جهانی پیشرفت کرده اند به دلیل پایبندی به قواعدشان بوده است. ما انتظار نداریم که نهادهای اجرایی کشور قانون خودمان را دور بزنند.
کارشناس حقوق با بیان اینکه برجام برای ما تهدید بود نه یک دستاورد تاکید کرد: طرف مقابل ما دولتی قرار دارد که منشش استکباری است و هرگز خیر ما را نمی خواهد. نگاه غرب به ما استکباری و تغییرناپذیر است.
نورایی با اشاره به اینکه دولت قوانین ابتدایی حقوقی را هم رعایت نمی کند ادامه داد: برای مثال کنگره پیرامون بحث تروریست ها گفته است هر گروهی که به جمهوری اسلامی وابسته است تروریست است.
وی ادامه داد: آنها که در فتنه 88 اقدامات نامطلوبی انجام دادند، گزارش هفتگی را به سرویس های جاسوسی می دادند و امروز در خارج از کشور پناهنده شدهاند، باید پاسخگوی تحریم ها باشند.
کارشناس مسائل حقوقی با بیان اینکه دولت در مجلس سوگند یاد کرده که نسبت به منافع ملی متعهد باشد گفت: آیا سند برجام نباید به صورت جزئی در مجلس راه پیدا می کرد؟ رئیس مجلس از ابتدا تا انتها حامی دولت بود و مدعی بود که فکت شیت ترجمه ناقصی دارد و سند برجام با منافع ملی ما مطابق نیست.
نورایی با اشاره به جایگاه شورای عالی امنیت ملی طبق اصل 176 قانون اساسی گفت: شورای عالی امنیت ملی دستگاهی است که در مواقع حساس نظام و زمانی که امنیت کشور ما خدشه دار می شود به امری ورود می کند اما هیچ سندی در شورای عالی امنیت ملی پیرامون برجام تصویب نشده است و مصوبات هیچ گونه جایگاهی ندارند.
وی با بیان اینکه مصوبات شورای عالی امنیت ملی باید از نظر حقوقی به تصویب رهبری برسد افزود: رهبر معظم انقلاب هیچ گونه مصوبه ای را تایید نکرده اند، چرا که اگر قرار بود شورای عالی امنیت ملی به برجام ورود کند رهبری بر ورود مجلس به بررسی برجام اصرار نداشتند.
این کارشناس مسائل حقوقی با بیان اینکه حتی روز اجرای برجام هم در سندهای بین المللی مشخص نیست گفت: قرار بود مسئولان ما در قالب های حقوقی حرکت کنند نه اینکه هر چه دل شان می خواهد به کرسی بنشانند. هر وقت قوانین را تغییر دادیم، نقش مجلس را کم رنگ کرده و جایگاه شورای نگهبان را تقلیل دادیم شکست خورده ایم.
نورایی با اشاره به اینکه مجلس با تصویب برجام باب بدی را برای دولت های بعدی باز کرد گفت: مجلس موظف بود که دولت را ملزم به ارائه لایحه کند دولت می خواست با عنوان داوطلبانه مجلس را به راحتی دور بزند.
وی افزود: اگر قرار شد مجلس و دولت براساس فهم سیاسی شان قوانین حقوقی را دور بزنند نهادهای دیگر نباید اجازه این کار را بدهند. طبق آئین نامه مجلس باید سند برجام به صراحت در مجلس خوانده می شد برای مثال کمیسیون داخل مجلس روزانه هزارانه طرح را می تواند ارائه دهد ولی تنها زمانی طرحی تایید می شود که به صحن علنی راه پیدا کرده و آراء هم به حد نصاب برسد.
این کارشناس مسائل حقوقی با اشاره به اینکه شورای نگهبان طبق اصل 91 و 96 مکلف بود که سند برجام را از مجلس درخواست و به صورت جزئی بررسی کند، افزود: شورای نگهبان موظف بود سند برجام را مانند قرار ترکسل به صورت جزئی بررسی کند در حالی که شورای نگهبان بدون دیدن این سند آن را امضا کرده است. این می تواند رویه نامطلوبی برای دولت های بعدی باشد.