به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو امیرعلی حمدیه دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های سلول های بنیادی معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری در نشست خبری که امروز در ساختمان معاونت برگزار شد گفت: امروزه علوم سلولی مانند علوم هسته ای یک دانش بسیار مهم است و یک علم و دانش راهبردی محسوب می شود که همه کشورها آن را ندارند ولی با توصیه مقام معظم رهبری و فعالیت دانشجویان و حمایت مسئولین توانسته ایم به دانش اولیه سلول های بنیادی دست پیدا کنیم.
وی افزود: خدمات پیشرفته سلولی مانند پیوند سلول های خون ساز و روش های مدرن تنها توانمندی 20 الی 30 کشور است و ما توانسته ایم توسعه کمی و کیفی با حضور جوانان و نخبگان در مراکز تحقیقاتی پیدا کنیم وزارت بهداشت با همت هاشمی روز به روز در این خصوص با ما همکاری های گسترده دارد و همین طور وزارت علوم و دانشگاه آزاد هم در پی توسعه این علم هستند.
حمیدیه به حضور مقتدرانه ایران در سطح منطقه ای در حوزه علوم سلولی اشاره کرد و افزود: اگر کشورهای اطراف و حاشیه خلیج فارس نگاه کنید متوجه می شوید که بیماران آنها و اطبا و محقیقنشان از ما از جنس فعالیت های سلولی و نه صادرات دارو مطالبه دارند چون کشور ما به این دانش دست پیدا کرده و ما حضور مقتدرانه ای در این حوزه داریم و روند رو به رشد و قابل توجهی در تولید و ترویج دانش سلول های بنیادی داشته ایم.
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های سلول های بنیادی معاونت علمی ریاست جمهوری تصریح کرد: تعداد مقالات زیادی در این مبحث تولید شده و امروز محققان ما در مجامع بزرگ بین المللی دعوت می شوند و ایران در سطوح بین المللی صاحب کرسی شده است و حتی کنگره های بین المللی در کشور برگزار می شود هم چنین پژوهشکده رویان جایزه زنده یاد کاظمی را برگزار می کند.
وی اظهار داشت: بعضی از صنایع مانند خودروسازی و داروسازی علومی هستند که در سطح بین المللی راه افتاده اند و ورود در تجارت آنها سخت است ولی علومی مثل علوم سلولی جزو علومی است که امروزه در مرزهای دانش قرار گرفته و ما جزو برترین های آن به حساب می آییم.
حمیدیه به لزوم حضور ایران در عرصه بین المللی در حوزه علوم سلولی تاکید کرد و افزود: ما باید به چند دلیل در این عرصه وارد شویم که یکی از آنها حوزه درمان است که باعث می شود مرجعیت علمی برای ایران به دست بیاید و هم چنین تولید ثروت برای کشور می کند و سهمی از بازارهای جهانی پیدا می کنیم این سهم باعث اقتدار کشور می شود و همین قدرت ما را افزایش می دهد و قدرت چانه زنی کشور نیز بالا می رود.
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های سلول های بنیادی معاونت علمی ریاست جمهوری به تشریح برنامه ها و فعالیت های ستاد در جهت توسعه علوم سلولی پرداخت و گفت: سندی در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده و یک برنامه استراتژیک و نقشه راه برای برنامه یک ساله و پنج ساله مطابق با برنامه ششم و هفتم توسعه داریم این برنامه در ستاد جامع علمی راهبردی کشور مورد تصویب قرار گرفته و طبق آن تمام نیروهای داخل و خارج کشور هم سو می شوند و همه در قالب یک تیم قوی و قدرتمند فعالیت می کنند.
وی در ادامه تصریح کرد: برنامه بعدی ما اجرایی نمودن مفاد سند ملی توسعه علوم و فناوری های سلول های بنیادین و توسعه زیرساخت های آموزشی و پژوهشی و تجاری سازی محصولات است.
حمیدیه به اهمیت فرهنگ سازی اشاره کرد و گفت: تلاش برای ترجمان و کاربردی سازی علوم و فناوری های سلول های بنیادین ترویج و فرهنگ سازی علمی و اجتماعی در زمینه کاربردهای سلول های بنیادی از جمله مواردی است که برای ما اهمیت زیادی دارد چرا که آینده کشور را جوانان و نونهالان می سازند و ما برنامه ریزی گسترده ای برای آنها در سطح مدارس و دانشگاه ها داریم.
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های سلول های بنیادی معاونت علمی ریاست جمهوری به تقسیم بندی مراکز خدمات درمانی اشاره کرد و افزود: سلول های بنیادین خون ساز در سطح کشور 7 الی 8 مرکز دارند که به صورت فعال در این حوزه کار می کنند و بیش از 700 بیمار از این خدمات بهره می برند که ما باید این تعداد را دو برابر کنیم. ما دو مرکز برای سلول های بنیادی داریم که یکی از آن ها پژوهشگاه رویان است که باید افزایش یابد.
وی به تصویب آیین نامه مراکز اهدای سلولی و بانک خون بند ناف اشاره کرد و افزود: هم چنین آیین نامه تولید مواد سلولی و بافت و ژن درمانی در تیر ماه ابلاغ شد و سومین آیین نامه که با معاونت درمان تنظیم خواهد شد آیین نامه مراکز سلولی درمان می باشد که امیدواریم هر چه سریعتر انجام شود که در حال پیگیری شدید هستیم.
حمیدیه در خصوص برنامه استراتژیک گفت: توسعه مراکز ارائه خدمات سلولی تجاری سازی بازار و شرکت های دانش بنیان از جمله حوزه هایی است که در این برنامه به آن می پردازیم ما قرار نیست نفت زیر پایمان را بفروشیم و با آن تحقیق کنیم بلکه باید از تحقیقی که انجام می دهیم ثروت تولید کنیم.
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های سلول های بنیادی معاونت علمی ریاست جمهوری تاکید کرد: حوزه سوم توسعه منابع انسانی است که در ده سال آینده باید این مراکز را داشته باشیم و آموزش بدهیم.
وی تاکید کرد: معاونت علمی، فناوری ریاست جمهوری وظیفه سیاستگذاری و ریل گذاری را دارد و اگر این مراکز باشند ولی قانونی و آیین نامه ای نداشته باشند فعالیتشان مختل می شود و باید مطمئن باشیم که کیفیت مناسب را دارند حمایت های معاونت هم مالی و هم معنوی است و حتی در بحث زیرساخت ها نیز به مراکز کمک می کنیم ولی باید بی نظمی که در ستاد وجود داردحل شود.
حمیدیه در ادامه بیان داشت: مراکز ارائه دهنده سلول های بنیادی خون ساز 60 نوع بیماری کشنده را مدیریت می کنند و خانواده خیلی از بیماران باید 6 الی 7 ماه جلوی در بیمارستان ها زندگی کنند تا درمان طی شود آیین نامه هایی که تصویب شده باعث می شود مشکلات مراکز حل شود و ما باید مراکز و قطب هایی در کشور ایجاد کنیم و همه چیز نباید در تهران متمرکز شود شهرهای بزرگی مثل اصفهان، تبریز و شیراز و مشهد هم چنان این مراکز را ندارند.
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های سلول های بنیادی معاونت علمی ریاست جمهوری در خصوص تخلفات مراکز گفت: نظارت بر مراکز به عهده وزارت بهداشت است منتهی این امر نیاز به آیین نامه هایی داشت که استانداردسازی انجام شود و تخلفات براساس آن محرز شود و ما با کمک وزارت بهداشت تصویب این آیین نامه ها را پیگیری می کنیم.
وی به برگزاری اولین المپیاد سلول های بنیادین در تیر ماه اشاره کرد و گفت: بیش از 1600 نفر فقط در تهران برای این المپیاد شرکت کرده اند و این نشان دهنده آن است که فرهنگ سازی در حال صورت گرفتن است.
حمیدیه در خصوص بازار سلول درمانی در کشور گفت: رصد انجام شده ولی در حال جمع بندی آن هستیم در کشور کار بزرگی در زمینه پیوند سلول های بنیادی خون ساز انجام شده و اگر ما دانش آن را نداشتیم بین 1 تا 4 میلیارد تومان هزینه هر بیماری می شد تا خارج از کشور این کار را انجام دهد چنانچه در آمریکا 40 میلیون نفر به خاطر قانون این کشور نمی توانند از پیوند سلول بنیادی خون ساز استفاده کنند اما در ایران از دور افتاده ترین روستاها با همین دفترچه بیمه به خاطر طرح تحول سلامت می توانند از پیوند سلول های بنیادین خون ساز استفاده کنیم.
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های سلول های بنیادی معاونت علمی ریاست جمهوری با اشاره به اینکه هزینه پیوند 500 هزار دلار تا یک میلیون دلار است گفت: در ایران این مقدار خیلی کم شده است و اگر یک بیمار از کشور خاررجی به ایران برای معالجه بیاید بین 60 تا 90 هزار دلار هزینه دارد.
وی در پایان درباره فعالیت غیرمجاز سلول های بنیادی خاطر نشان کرد: متاسفانه تبلیغات ماهواره ای نه تنها بیماران بلکه پزشکان را ترساند و باید برای این کارها که نادرست است ساز و کاری دیده شود تا هر چه زودتر از آن جلوگیری شود.