قاسم جعفری، عضو کمیسیون آموزش مجلس در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در مشهد، در حاشیه اولین سیمینار علم سنجی و رتبه بندی دانشگاهها گفت: باید جامعه را از این ابهام که مجلس شورای اسلامی برجام را تصویب کرده بیرون آورد. مجلس برجام را تصویب نکرده است؛ بلکه طرح اقدام مناسب و متقابل در اجرای برجام را به تصویب رسانده است.
عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور کشور با اشاره به این نکته که سخنگوی شورای نگهبان نیز این موضوع را تائید کرده است، بیان داشت: سخنگوی شورای نگهبان این نکته را مد نظر قرار داده که مجلس به صورت ماحوی وارد موضوع برجام نشده است و تنها طرح اقدام مناسب و متقابل جهت اجرای برجام را مورد تصویب قرار داده است.
جعفری طرح مجلس برجام را ایجاد و یا وضع شروطی دانست که در مرحله اجرای برجام باید دولت این موارد را در نظر بگیرد و تصریح کرد: بر اساس این طرح نظارت مستمر بر اجرای برجام از سوی مجلس وجود خواهد داشت که در صورت نقض عهد از سوی طرف مقابل ما نیز اقدامات مناسب خود را عملیاتی کنیم.
عضو کمیسیون آموزش مجلس افزود: ما بر اساس این طرح در تلاش هستیم تا در صورت بدعهدی طرف مقابل ایران در اجرای برجام و یا ادامه دار شدن تحریمها علیه کشور غنی سازی خود را ادامه داده و ظرف دو سال غنای هستهای خود را به ۱۹۰هزاز سو برسانیم.
وی در پاسخ به این سئوال که بدعهدی آمریکا در اجرای برجام در صورت تغییر کاربری نیروگاههای هستهای ایران بازگشت پذیری طولانی مدت را میطلبد یا خیر، گفت: ما باید این واقعیت را بپذیریم که حتما این بازگشت پذیری تاخیری به دنبال خواهد داشت.
عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور کشور ادامه داد: ما در اجرای برجام متعهد به برداشت قلب راکتور اراک به صورت عملیاتی شدهایم و بازسازی و بازطراحی این مهم مطمئنا زمان بر خواهد بود؛ اما ولو اینکه نیاز به این بازگشت حس شود ما این کار را باید انجام میدهیم.
جعفری در خصوص ادعای جدید رئیس جمهور آمریکا در خصوص لغو تعهدات موشکی از سوی ایران، تاکید کرد: متاسفانه باید پذیرفت که با شکل گیری برجام یک استرس دائمی بر ملت ایران تحمیل شده است.
عضو کمیسیون آموزش مجلس افزود: برجام شرایطی را به دنبال داشته است که موجب شده مردم به صورت مداوم بازگشت تحریم را مانند پتکی بر سر خود حس کنند و مراقب باشند کاری نکنند که تحریمها بازگردند.
وی با انتقاد از این اتفاق در کشور، روحانی را خطاب قرار داد و متذکر شد: «یا بکش یا دانه ده یا از قفس آزاد کن» خطاب من به روحانی است و در این خصوص فرد دیگری را مخاطب قرار نمیدهم زیرا این وضعیت شرح حال کنونی کشور در خصوص برجام است.
جعفری تصریح کرد: این که بنا باشد با یک آزمایش موشکی، انجام مانور نظامی و یا تولید رادیودارو مدام از سوی مقامات آمریکایی تهدید به بازگزدانده شدن و یا شدید شدن تحریمها شویم و اضطراب بازگشت قطع نامهها را در میان مردم داشته باشیم، درست نیست.
عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور کشور خطاب به روحانی و مردان سیاست گذار در کشور تاکید کرد: باید در حصوص ایجاد فضای اضطراب و استرس شکل گرفته در کشور روحانی و سیاست مردان کشور پاسخگو باشند، آن چنان که تاریخ نیز این شرایط را ثبت و در تاریخ نیز باید به دنبال یافتن پاسخی برای ایجاد شرایط کنونی در کشور باشیم.
وی با بیان این نکته که ما در کشور از هر کس دیگر نسبت به حل مشکلات مردم شادمان تر خواهیم بود به انتقاد از کسانی پرداخت که نگرانی برخی مسئولان و نمایندگان مجلس در خصوص برجام را در عدم همراهی آنان با شادمانی مردم میدانند و گفت: ما نه تنها از شادی مردم ناراحت نمیشویم؛ بلکه شادمانترین افراد در شادی مردم به مردم هستیم.
عضو کمیسیون آموزش مجلس، ادامه داد: ما در حقیقت نگران مسائلی در برجام هستیم که تهدید و آسیب جدی برای کشور محسوب میشود و باید مراقبتهای لازم در خصوص این موارد مورد توجه قرار گیرد.
جعفری به دوران اسارت خود در دوران جنگ تحمیلی عراق علیه ایران اشاره و تصریح کرد: من هفت سال از عمر خود را در دوران اسارت جهت ایجاد حس شادی در دل مردم با کتک و شکنجه دشمن سرکردم و از این جهت منتی بر ملت آزاده ایران ندارم و تنها میخواهم بگویم ما آرزوی شاد کردن دل این ملت را داریم.
وی ادامه داد: اما در خصوص برجام برخی موارد ظاهری وجود دارد که قطع به یقین در دراز مدت میتوانند حقیقت خود را نشان دهند که این موضوع محل نگرانی ما است.
عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور کشور به سخنان اوباما اشاره داشت و تاکید کرد: آمریکاییها این رفتار خود را ادامه خواهند داد و در صورت انجام هربرنامهای در ایران که موافق طبع آنان نباشد از صدر تا ذیل ایران اسلامی را با بهانه جویی خود، مخالف امنیت جهانی معرفی خواهند کرد.
جعفری خاطرنشان کرد: با این حال وظیفه ما در کشور در حال حاضر بر اساس فرمایشات مقام معظم رهبری این است که تلاش کنیم برجام به خوبی اجرا شود و اجازه ندهیم در کشور فضای دو قطبی شکل بگیرد.
عضو هیات علمی دانشگه پیام نور به بیان این موضوع که در اجرای برجام باید مراقب بود تا کمترین آسیبها متوجه ایران شود، گفت: باید در اثنای مراقبت از آسیب پذیر شدن ایران در اجرای برجام، مانع از بالا رفتن توقع طرف مقابل در اجرای برنامه اقدام مشترک شویم.
وی در بخش دوم این گفتوگو در پاسخ به این سئوال که در شرایط اجرایی شدن برجام و تعطیلی بسیاری از مراکز مهم هستهای ایران و به طبع آن بیکاری دانشمندان هستهای برخی به دنبال خروج نخبگان ما از کشور میباشند، گفت: پاسخ به این موضوع دارای دو بخش عمده است.
جعفری ادامه داد: در بخش اول باید گفت بزرگترین ظلم به جامعه نخبگانی کشور این است که ما شناسایی تخبگان خود را انجام داده و در لحظه مهم به جای حمایت از نخبگان خود این قشر دارای ارزش را مانند لقمهای آماده در اختیار غرب قرار دهیم.
عضو کمیسیون آموزش مجلس با انتقاد از عدم سیاست گذاری درست در معرفی جامعه نخبگانی کشور، تصریح کرد: من فکر میکنم باید در معرفی جامعه نخبگانی کشور تجدید نظر اساسی داشته باشیم.
این استاد دانشگاه متذکر شد: چه ضرورتی دارد که که هر ساله نخبگان برتر رشتههای مختلف کنکور سراسری را در صدا و سیمای ملی کشور به همگان معرفی میکنیم و وجود این نخبگان مهم را برای دشمن نمایان سازیم.
وی این کار را در اختیار دادن میوه آماده جامعه نخبگانی کشور در دست طمع کاران دانست و تصریح کرد: متاسفانه در دو دهه اخیر در کشور در معرفی و شناساندن نخبگان خود اشتباه و ناخواسته به دشمن کمک کردهایم.
عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور کشور تغییر رفتار در خصوص شناخت و پرورش جامعه نخبگانی در کشور را لازمه شرایط امروز کشور دانست و افزود: ما نباید برای تقدیر از نخبگان خود آنان را مجبور به حضور در برنامههای مختلف سیما کنیم و به همه دنیا بگوییم که ما دارای این نخبگان هستیم.
جعفری خطاب به نخبگان تاثیر گذار در کشور، گفت: نخبگان جامعه نیز نیازی نیست که خود را در معرض شناخت عمومی و به دنیا عرضه کنند. لازم نیست که نخبگان ما شاهد بازاری باشند و باید گاهی به گفته حافظ شیرازی پرده نشین بود و کار خود را انجام داد.
وی به تلاش دنیا در مخفی نگاه داشتن نخبگان و نابغههای علمی خود اشاره داشت و گفت: در کجای دنیا مانند ایران نخبگان را مدام در رسانهها به نمایش میگذارند و در خصوص جایگاه علمی آنان به شرح حقایق میپردازند؟.
عضو کمیسیون آموزش مجلس با بیان این سئوال که باید برای این سئوال پاسخی یافت که چرا جامعه نخبگانی ما در معرض شناخت عمومی در کشور و به طبع در جهان قرار میگیرند، تاکید داشت: پیشنهاد ما در این خصوص به مسئولان و جامعه نخبگانی کشور این است که نخبگان دلسور دین مدار علاقمند به تمدن و آئین ایران اسلامی به جای عرضه خود و بازاری شدن در فکر تلاش علمی در پرده نشینی باشند.
جعفری دولت و مجلس شورای اسلامی را نسبت به جامعه نخبگانی کشور مسئول دانست و تصریح کرد: از دیگر سو دولت و مجلس شورای اسلامی نیز باید در حق جامعه نخبگانی کشور متعهد بوده و وظایف خود را به خوبی انجام دهند تا زندگی این افراد از نظر مالی تامین و تنها دغدغه آنها در بعد پژوهش و علم باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور تاکید کرد: نخبگان جامعه مانند طلایی در دست مسئولان هستند که نباید این گوهرهای گرانبها در معرض دید همگان قرار گیرند در این خصوص باید مسئولان برنامهای را بچینند که حمایتهای لازم از این قشر صورت گیرد و راهی برای شناخت این افراد وجود نداشته باشد.
وی افزود: البته مهاجرت علمی با فرار مغزها متفاوت است و اگر شرایطی فراهم شود که نخبگان بتوانند در فضای بین المللی به کسب تجارب علمی و تبادل علم پرداخته و به کشور بازگردند میتوان این برنامه را در دستور کار داشت.
عضو کمیسیون آموزش مجلس به ایجاد جنگ روانی در کشور در خصوص ناتوان ماندن نخبگان در کشور اشاره و با انتقاد از این رفتار متذکر شد: متاسفانه برخی در رسانههای خود در جنگی روانی تلاش دارند فرار مغزها در ایران را بزرگ کرده و نوعی حس ناامیدی را در میان قشر تخبگانی کشور ایجاد کنند.
جعفری به انتشار خبری نادرست در یکی از رسانههای کشور اشاره داشت و گفت: در خبری منتشر شده در یک رسانه اعلام شده است که سالانه حدو ۱۵۰ هزار نخبه از کشور خارج میشوند و این در حالی است که چنین چیزی محال ممکن است.
عضو کمیسیون آموزش مجلس افزود: ایران اسلامی دارای ظرفیت بالای نخبگان است؛ اما خروج سالانه ۱۵۰ هزار نخبه از کشور به معنای جامعه سراسر تخبگانی است که چنین چیزی محال است.
وی در خصوص پیشنهاد اخیر کمیسون آموزشی مجلس شورای اسلامی به مسئولان اجرا کننده برجام در کشور اشاره و بیان داشت: ما در مجلس خواستار تصویب طرحی شدیم که بر اساس آن، پنج تا 10 درصد از منابع آزاد شده ادعایی از محل برجام جهت استفاده برنامههای تحقیقاتی و پژوهشی جامعه دانشگاهی کشور مورد استفاده قرار گیرد که متاسفانه با این خواسته موافقت نشد که باید جامعه دانشگاهی این مهم را مورد بررسی قرار دهد.
عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور کشور، افزود: عدم قبول این مصوبه نوعی ظلم به جامعه دانشگاه است که از نبود بودجه در بخش پژوهش و فناوری خود رنج میبرد.
جعفری در پایان یادآور شد: این مصوبه به این بهانه که به اصل برجام ربط دارد مورد تصویب قرار نگرفت که در صورتی که این مصوبه تصویب و نهایی میشد بسیاری از مشکلات عنوان شده امروز جامه نخبگانی و دانشگاهی ما در امر تحقیقات، پژوهش و فناوری قابل حل بود.