به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، سید کاظم فرهمند امروز در کارگاه تربیت مدرس ازدواج مناسب در جوانان که به همت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در تالار شهید چمران بیمارستان قائم این دانشگاه برگزار شد، گفت: متاسفانه بیش از ۱۱ میلیون جوان در سن ازدواج داریم و این در حالی است که تعداد زیادی از این جوانان سن ازدواج را نیز پشت سر گذاشتهاند.
وی ادامه داد: در این میان نکته قابل توجه این است که تعداد زیادی از مجردین خانمها هستند که در صورت بالا رفتن سن آنان احتمال باروری و فرزندآوری برایشان خطر ساز است که این موضوع در خصوص بحث جمعیتی، آینده ایران را در خطر قرار خواهد داد.
معاون فنی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد رشد سنین سالمندی در مردم ایران در سالهای آینده را موجب رشد هزینههای دولت دانست و گفت: باید تلاش کرد تا سن جوان کشور را مانند دهه ۶۰ حفظ کنیم و مانع از رفتن جمعیت به سن سالمندی شویم؛ زیرا بر اساس تحقیقات صورت گرفته تمامی نسل جوان دهه ۶۰ در دو سه دهه آینده میانسال و دریافت کننده خدمات خواهند بود.
افزایش ژن نخبگی باید در فرزند آوری مورد توجه قرار گیرد
فرهمند به تغییرات جمعیتی در کشورهای دارای رشد اقتصادی بالای جهان اشاره داشت و خاطرنشان کرد: چین پس از چندین سال سیاست تک فرزندی خود را به دلیل نبود نیروی کار کنار گذاشته است و این در حالی است که در مدت زمان اجرای این سیاست نیز تنها خانوادههای نخبه و دارای تحصیلات دکتری و غیره حق داشتند فرزندان بیشتری بیاورند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: سیاست رشد فرزندان نخبه و یا نخبه پروری در همه جای دنیا مورد توجه است.
وی ادامه داد: افزایش ژن نخبگی بر اساس فرمایشات مقام معظم رهبری باید در فرزند آوری مورد توجه قرار گیرد و نگاه ما را از رشد کمی فرزندآوری در کشور به سمت رشد کیفی منعطف سازد.
معاون فنی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با انتقاد از کاهش علاقه به فرزندآوری در میان زوجین نخبه و دارای تحصیلات تکمیلی در کشور، متذکر شد: این جای تاسف دارد که با ورود سبک زندگی غربی و تجملاتی در خانوادههای نخبگانی کشور، علاقه این خانوادهها علی رغم تاکیدات موجود، در میان مسئولان بر کاهش فرزندآوری سوق داده شده است.
جامعه نخبگانی تمایلی به فرزندآوری ندارند
فرهمند زوجهای دارای مدرک PHD و دکتری را در ایران نامتمایل به فرزندآوری دانست و افزود: خانوادههای نخبگانی ایران، علی رغم نداشتن مشکلات اقتصادی زیر بار فرزندآوری نمیروند و این در حالی است که فرزندان این خانوادهها در رشد علمی و اقتصادی آینده ایران بسیار تاثیر گذار هستند.
وی با انتقاد از نبود رقبت در ازدواج و پس از آن در فرزندآوری در میان خانوادههای ایرانی، گفت: باید خانوادههای ایرانی در رابطه خود با همسرانشان در منزل به نحوی رفتار کنند که فرزندان دختر و پسر آنان به ازدواج علاقه پیدا کند.
معاون فنی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تربیت والدین بر خود را در خانه دارای تاثیر بسیاری دانست و مطرح کرد: اگر والدین در نحوه برخورد خود در منزل این نکته را در نظر داشته باشند که نمیتوان هر گونه که دوست داشت، رفتار کرد فرزندان را به رعایت قیود در زندگی وادار و این در پایداری ازدواج کمک شایانی خواهد کرد.
فرزندان ما آن گونه که ما هستیم خواهند شد
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان این نکته که فرزندان آن گونه که ما هستیم خواهند شد نه آن گونه که ما میخواهیم، متذکر شد: حمایتهای فرزند پروری باید قبل از تولد فرزند و حتی در دوران بارداری خود را نشان دهد تا این فرزندان در بزرگی رفتاری را که درست است بر اساس اهمیت ازدواج انجام دهند.
فرهمند تولد دو فرزند در هر خانواده را موجب بالا رفتن رشد جمعیت در ایران دانست و تاکید کرد: اگر هر خانواده بتواند دو فرزند به دنیا آورد که یکی از این دو، دختر باشد مشکلات عمده ما در بحث فرزندآوری رفع میشود.
رفع نیاز جوانان در سیاستهای جمعیتی رهبر معظم انقلاب در صدر قرار دارد
وی به قوانین مندرج در سیاستهای کلی جمعیتی مقام معظم رهبری اشاره داشت و افزود: در این طرح تمام نیازهای جمعیتی ایران اسلامی لحاظ شده و نگاه به جوانان در صدر قرار گرفته است.
معاون فنی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد رسیدن نرخ جمعیت ایران به بیش از حد جایگزینی را خواسته مقام معظم رهبری بر اساس سیاستهای کلی جمعیتی ابلاغیه سال ۹۰دانست و تصریح کرد: طبق این سیاستها باید ایران به بالاتر از نرخ جمعیتی خود دست پیدا و در کنار این جوانان را در رفع نیازهای خود حمایت کند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد مهمترین دغدغه جوانان در بحث ازدواج را نداشتن شغل دانست و گفت: مهمترین مشکل جوانان در بحث ازدواج، پس از مشکلات فرهنگی، نداشتن شغل مناسب است که در این خصوص رهبر معظم انقلاب به بازآفرینی و جایگزینی جمعیت در مناطق مرزی و روستاها و تقویت روحیه خودباوری تاکید دارند.
پایگاه رصد جمعیتی باید فعالانه به دنبال رشد نرخ جمعیت در کشور باشد
فرهمند با انتقاد از نبود پایگاه رصد جمعیتی در سالهای اجرای طرح کنترل جمعیت، بیان داشت: متاسفانه به دلیل نبود این پایگاه ما نتوانستیم سیاستهای خود در خصوص کنترل جمعیت را که از سال ۷۲ به اهداف خود دست پیدا کرده بود تغییر داده و ایران را با بحران جمعیت روبه رو ساختیم.
وی با اشاره به طرح کنترل جمعیت، ادامه داد: همه سازمانها جهت رفع مشکلات جمعیتی امروز باید وارد عمل شوند؛ زیرا نمیتوان مشکلی که به همت تمامی نهادها سازمانها و غیره در کشور در طول سالها شکل گرفته تنها با همکاری یک یا دو نهاد رفع کرد.
معاون فنی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به برنامه ای دانشگاه علوم پزشکی مشهد جهت رشد علاقه به ازدواج در دانشجویان اشاره داشت و تصریح کرد: امروز متاسفانه دانشجویان تنها در خصوص ازمایشات دوران عقد در اختیار ما هستند که ما تلاش داریم این امر را با ارائه مشاوره جهت انجام ازدواج بهنگام و البته مهارت های فرزند آوری توسعه دهیم.
فرهمند با انتقاد از افرادی که در ایجاد سبک زندگی اسلامی به سمت و سوی تبلیغات غربی حرکت میکنند، تاکید کرد: باید نقاط مثبت سبک زندگی غربی در داشتن تعهد به مسئولیت، داشتن نظم و وجدان کاری را در دستور عمل قرار دهیم؛ اما موارد متعدد از این سبک زندگی را که تلاش در شکستن کانون خانواده دارد باید به دور ریخت.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تربیت جوانهای متعهد و دارای شاخصهای فرهنگی اسلامی را وظیفه خانوادههای کنونی دانست و تاکید کرد: جوانان بسیاری امروز در آستانه ازدواج هستند که در صورت داشتن ازدواج موفق میتوانند در فرزند آوری به سمت تربیت فرزندان موثر در رشد کشور کمک کنند.
سهم وزارت بهداشت در اجرای سیاستهای جمعیتی محدود است
وی با اشاره به سهم وزارت بهداشت در سیاستهای جمعیتی کشور تصریح کرد: قسمت بسیار کمی از سیاستهای جمعیتی به وزارت بهداشت باز میگردد و سهم عظیمی از این سیاستها متوجه سایر سازمانها و نهادها است که لازم است در این خصوص نیز وحدت رویه در کشور شکل بگیرد.
معاون فنی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به برگزاری کارگاه تربیت مدرس ازدواج مناسب جوانان اشاره داشت و افزود: این کارگاه برای اعضای هستههای اجرایی شهرستانهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد و کمیته منطقهای سلامت جوانان دانشگاههای علوم پزشکی شرق کشور و البته استانهای سمنان و سیستان و بلوچستان برگزار شد تا آسیب شناسیهای لازم در خصوص بحث ازدواج و جمعیت انجام شود.
رشد ازدواج دانشجویی را باید دنبال کرد
فرهمند در ادامه با بیان این نکته که در دانشگاه علوم پزشکی مشهد کارگاههای مشاوره جوانان در حال کار است تا دانشجویان را ترغیب به داشتن ازدواجی موفق کند، گفت: ما باید امروز در دانشگاهها به دنبال رغبت افکنی در ازدواج جوانان باشیم و به طبع رشد ازدواجهای دانشجویی را دنبال کنیم.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه با بیان این نکته که نمیتوان تاثیرات دانشگاهی بر جامعه را نادیده گرفت، بیان داشت: در دانشگاههای علوم پزشکی به دلیل فشار تحصیلی، بسیاری از دانشجویان علاقمند به بالا رفتن سن ازدواج هستند که خود این عامل در جامعه نخبگانی موجبات رشد مشکلات ازدواج نابهنگام است.
شرایط ازدواج دانشجویان علوم پزشکی در کنار تحصیل را ایجاد کنیم
وی ادامه داد: باید شرایط رشد تحصیلی زوجین در فضاهای علمی سخت را در کشور به وجود آوریم که این دانشجویان سختی تحصیلات را باهمسر خود قسمت کرده و روال عادی زندگی را از دست ندهند.
معاون فنی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در بخش پایانی صحبتهای خود با اشاره به نداشتن مشکل کار در میان دانشجویان دانشگاههای علوم پزشکی، گفت: باید برنامههای خوبی مدون شود تا دانشجوی پزشکی بتواند انتخاب خود برای ازدواج انجام دهد و با دریافت مشاوره مراحل تحصیل، اشتغال، همسرداری و در نهایت فرزندآوری را بدون دردسر پشت سر بگذارد.
فرهمند در پایان گفت: نرخ رشد جمعیت در حال حاضر در کشور در حال افزایش است؛ اما باز هم باید تلاش شود تا برای ۱۱ میلیون نفر جوانی که هنوز فکری برای ازدواج خود نکردهاند چارهای جهت داشتن ازدواج پایدار اندیشیده شود.