کد خبر:۴۶۰۱۲۷

نقش شبکه‌های اجتماعی در مبارزه یا حمایت از افراط‌گرایی دینی در مالزی

براساس برخی آمارها هر شهروند مالزیایی روزانه به طور متوسط پنج ساعت از شبکه اینترنت استفاده می کند و سه ساعت از شبانه روز را در شبکه های اجتماعی می گذراند.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، به نقل از رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در مالزی، از جمعیت 30 میلیونی مالزی 19 میلیون و 200 هزار نفر کاربر شبکه اینترنت هستند و 15 میلیون و 600 هزار نفر در شبکه فیسبوک فعالیت می‌کنند.

 

مردم مالزی اکنون به طور گسترده از شبکه های اجتماعی بهره می برند و براساس تحقیقات انجام شده، به ازای هر کاربر مالزیایی حدود 200 دوست اینترنتی در شبکه فیسبوک وجود دارد؛ شبکه‌های اجتماعی در 64 درصد از جمعیت این کشور جنوب شرق آسیا نفوذ کرده است.

 

رسانه‌ها همواره صدای وجدان جامعه در زمان‌های بحرانی هستند و این انتظار وجود دارد که رسانه ها نقش عمده‌ای در مقابله با تروریسم ایفا کنند. بیان حقایق در مقابله با افراطی‌گری مذهبی یک موضوع مهم و وظیفه رسانه‌ای است. آنچه که رسانه‌ها می‌توانند انجام دهند کسب سواد مذهبی بیشتر به منظور آماده کردن دیدگاه جامع‌تر در بین جامعه مسلمانان مالزی است تا از این طریق مانع از به دام افتادن افراد در مناظرات اسلامی 'درست در مقابل نادرست' شوند.

 

در حال حاضر جنبش‌های مالایی زبان در شبکه‌های اجتماعی از قبیل فیسبوک برای مقابله با تفکرات وهابی شکل گرفته است، در حالی که صفحات متعدد دیگری نیز در مقابل این جنبش‌ها وجود دارد و تفکرات افراطی را تبلیغ می‌کنند.

 

بر اساس رصد فعالان رسانه‌ای از سایت‌ها و صفحات موجود در شبکه‌های اجتماعی شبکه‌های فیسبوک و توئیتر و یوتیوب در دو سال گذشته مهمترین منبع تولید خبر برای فعالیت‌های رسانه‌ای داعش در منطقه نوسانترا (جنوب شرق آسیا) بوده است.

 

تروریست‌ها در مالزی توانسته‌اند برای گسترش تفکرات خود از رسانه‌های جدید بیشترین سود را ببرند. رسانه‌ها اکنون نه تنها به ابزاری برای انتشار فعالیت‌های تروریستی تبدیل شده اند، بلکه خود نیز هدف تروریست‌ها قرار می‌گیرند.

 

رسانه ها اگرچه خود هدف فعالیت‌های تروریستی قرار گرفته اند، اما از سوی دیگر به سکویی برای انتشار پیام تروریست‌ها، انتقال ترس به مردم و جذب حامیان بیشتر تبدیل شده‌اند.

 

گزارش‌ها نشان می‌دهد فضای باز اینترنت و فرصت‌های ایجاد شده از طریق شبکه‌های اجتماعی نقش مهمی در جذب افراط‌گرایان مالزیایی داشته‌اند، اما به اعتقاد فعالان عرصه رسانه، رسانه ها باید با انتشار اخبار درست به ویژه در جهت شناخت اسلام واقعی از گسترش تروریسم جلوگیری کنند.

 

تعداد زیادی از جوانان دختر و پسر مالزیایی با تبلیغات صورت گرفته در این شبکه‌ها به دام حرکت‌های افراطی افتادند تا با نام جهاد به سوریه و عراق سفر کرده و دست به جنایت بزنند. هم اکنون ده‌ها مالزیایی در سوریه فعالیت تروریستی انجام می‌دهند و صدها نفر در این کشور بازداشت شده‌اند.

 

گروهی از مردم مالزی تحت تاثیر آموزه‌های وهابیت و مبلغان سلفی از کشورهای عربی با موجی از تبلیغات به نفع افراط‌گرایی در شبکه‌ها و رسانه‌های اجتماعی روبرو شده‌اند و حوادثی را که در سال‌های اخیر در منطقه عراق و سوریه و حتی افغانستان و پاکستان اتفاق می‌افتد به جنگ شیعی و سنی ارتباط دادند. با چنین تبلیغاتی گروه زیادی از جوانان و حتی برخی از اساتید دانشگاه‌ها و مقامات حزبی محلی به تروریست‌های داعش پیوستند.

 

یکی از مهمترین بخش‌های تارنماها و یا صفحات در شبکه‌های اجتماعی به زبان مالایی به پاسخ شبهات نسبت به اعمال تروریست‌های داعش در جهان اختصاص یافته و پاسخ‌گویی به این شبهات برعهده تعدادی از مبلغان وهابی در جنوب شرق آسیا به‌ویژه مالزی است.

 

این تارنماها و صفحات در شبکه‌های اجتماعی به گونه‌ای تکثیر شده‌اند که با یک جستجوی ساده صدها وب سایت به زبان مالائی به دست می‌آید و خواننده با حجم گسترده ای از مطالب و فیلم و بیانیه و اخبار موفقیت های داعش روبرو می شود. این شرایط باعث شده است 75 درصد از مالزیایی هایی که به تروریست‌های داعش پیوسته اند از طریق شبکه های اجتماعی با این گروه تروریستی آشنا شده باشند و اکنون این شرایط خطر بزرگی برای مالزی محسوب می شود.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار