به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از اصفهان، همایش ملی هدایت نتایج تحقیقات دانشگاهی به سمت تدوین استانداردهای ملی و بین المللی به میزبانی دانشگاه صنعتی اصفهان برگزار شد.
آزیتا خضرایی، مدیر کل دفتر تدوین استانداردهای ملی، در این همایش گفت: طبق قانون سازمان ملی استاندارد مرجع رسمی تعیین، تدوین و نشر استاندارد است.
وی افزود: استانداردهای ISO و IC از مهم ترین مراجع رسمی استانداردهای بینالمللی هستند که کشور ایران از گذشته در این نهادها حضور داشته است.
مدیر کل دفتر تدوین استانداردهای ملی در ادامه تصریح کرد: پس از استاندارد های بین المللی، استاندارد های منطقه ای مطرح می شوند، استانداردهای اتحادیه اروپا که در واردات و صادرات کشور های اروپایی لحاظ می شود، از جمله استانداردهای منطقه ای هستند و استانداردهای ملی و استانداردهای سازمانی در رتبه های بعدی استاندارد قرار دارند.
همکاری ۱۴۳۹ کارشناس استاندارد تا سال ۹۳ با سازمان ملی استاندارد
خضرایی در خصوص میزان همکاری کارشناسان با سازمان تدوین استاندارد، بیان داشت: ۱۴۳۹ کارشناس استاندارد تا سال ۹۳ با سازمان ملی استاندارد همکاری داشتند و در میان بیش ترین استانداردها مربوط به مهندسی برق و الکترونیک، مهندسی ساختمان و بخش های خوراکی و کشاورزی است.
وی در پایان در خصوص انتظار از دانشگاه و دانشگاهیان در زمینه همکاری در تدوین استاندارد، خاطرنشان کرد: بازنگری در استانداردهای قدیمی، معرفی دانشیاران برای کارشناسی در سازمان استاندارد، گشایش دفتر استاندارد در دانشگاه ها، برگزاری جلسات سازمان استاندارد در این دفاتر، سوق دادن پروژه های دانشگاهی به سمت استانداردهای دانش بنیان و قرار دادن امتیاز برای اساتیدی که در تدوین استاندارد مشارکت میکند؛ از جمله انتظارات سازمان استاندارد در خصوص همکاری دانشگاه ها است.
در زمینه تدوین استاندارد فاصله قابل توجهی با کشورهای پیشرفته داریم
در بخش بعدی این همایش، علی اباذری، معاون تدوین و ترویج استاندارد سازمان ملی استاندارد با بیان اینکه صحبت از اهمیت استاندارد در جمع دانشجویان و اساتید زیره به کرمان بردن، است، گفت: در زمینه اهمیت استاندارد، نیازی به توضیح برای دانشجویان و اساتید نیست.
وی با بیان بخش هایی از تاریخچه شکل گیری استاندارد بعد از رنسانس و پیچیده شدن محصولات تولید شده در این دوران، افزود: در کشور ایران با تلاش های پروفسور حسابی، از ۹۰ سال قبل هسته اولیه استاندارد پایه ریزی شده است.
معاون تدوین و ترویج استاندارد سازمان ملی استاندارد در خصوص عمل به وظایف در سازمان استاندارد، تصریح کرد: تعیین بستر نرم افزاری، استقرار نظام مترولوژی و تعیین نشانگرها، مرجع تشخیص و داوری و ارزیابی و بررسی تطابق؛ ۴ اصل برای علم به وظایف سازمان استاندارد است.
اباذری در ادامه بیان داشت: سالانه در حدود ۳۰۰۰ تا ۴۰۰۰ استاندارد جدید تدوین می شود، که این تعداد در سال گذشته ۳۵۰۰ عدد بوده است.
وی خاطرنشان کرد: البته این تعداد با توجه به ورود محصولات جدید و پیشرفت تکنولوژی عدد بزرگی نیست و فاصله قابل توجهی در این زمینه با کشورهای پیشرفته وجود دارد.
معاون تدوین و ترویج استاندارد سازمان ملی استاندارد با تاکید بر اینکه ایران الگوی بسیاری از کشورهای آزادی خواه و در حال پیشرفت دنیا است، افزود: در حال حاضر چشم های زیادی نظاره گر ایران هستند تا در زمینه های علمی و اقتصاد برنامه های ما را ببینند و دنبال کنند.
اباذری تصریح کرد: البته نسبت یه برخی از کشورها، جایگاه خوبی در منطقه داریم و می توان گفت به نسبت، مشارکت های بهتری در نهادهای بین المللی استاندارد داریم، اما هنوز فاصله زیادی برای طی کردن داریم.
وی در ادامه بیان داشت: عدم حضور گسترده دانشجویان در همایش استانداردهای ملی و بین المللی یکی از مسائلی است که باید بررسی شود، چراکه ظرفیت زیادی در دانشگاه ها وجود دارد که این همایش به عنوان اولین در نوع خودش می تواند در زمینه گسترش همکاری ها راه گشا باشد.
معاون تدوین و ترویج استاندارد سازمان ملی استاندارد در بخش بعدی سخنان خود ضمن ارائه آماری از تولید ناخالص ملی کشورهای مختلف، افزود: رتبه ایران در زمینه تولید ناخالص ملی در میان سایر کشورها ناامید کننده است؛ چراکه کشورهایی مانند امارات که چند سالی از تشکیلشان نمیگذرد و وسعت و جمعیتی به مراتب کمتر از ما دارند، تولید ناخالص ملی بیشتری از ایران دارند.
اباذری با تاکید بر اینکه کشور ایران در بخش مقالههای علمی در جایگاه خوبی است، تصریح کرد: با توجه به این آمار، مقالات و پژوهش های ما در مجموعه های علمی می ماند و به صنعت و تولید راه پیدا نمی کند.
وی با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری در بند ۲۴ اقتصاد مقاومتی استانداردسازی در تمامی بخش های خدماتی و تولید را مورد تاکید قرار داده اند، بیان داشت: نظام جامع استاندارد در برنامه ششم توسعه مورد تأکید قرار گرفته است که باید به آن همت گماشت.
معاون تدوین و ترویج استاندارد سازمان ملی استاندارد در پایان با بیان اینکه سازمان ملی استاندارد سازمان کوچکی است، خاطرنشان کرد: این سازمان توانایی تدوین این حجم گسترده از استاندارهای مختلف را ندارد و از همینجا دست یاری به سوی دوستان دانشگاهی دراز میکنیم.
لازم به ذکر است، همایش یک روزه هدایت نتایج تحقیقات دانشگاهی به سمت تدوین استانداردهای ملی و بینالمللی با تقدیر از مقالات برگزیده این همایش، به کار خود پایان داد.