مهندس میثم پیله وریان، معاون فرهنگی دانشگاه صنعتی شیراز در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در شیراز، پیرامون ازدواج دانشجویی گفت: ابتدا لازم است تعریف صحیحی از ازدواج دانشجویی داشته باشیم، در واقع آن چیزی که امروز مورد توجه نهادهای مسئول در این رابطه است، ازدواج دانشجویان است نه ازدواج دانشجویی!
وی افزود: در حالیکه آنچه که ازدواج دانشجویی به ازدواجی گفته میشود که زوجین هر دو دانشجو بوده و در دانشگاه به شناخت از یکدیگر رسیده و ازدواج کرده باشند.
پیله وریان بیان داشت: نباید فراموش کرد که ازدواج یکی از مهمترین فاکتـورهـای اسـاسی ایـجـاد هر جامعه سالمی است، به هر صورتی که باشد توصیه شده توسط پیامبر گرامی اسلام و ائمه اطهار علیهم السلام است؛ لکن باید بین ازدواج دانشجوها و ازدواج دانشجویی تفکیک قائل شد.
وی با بیان اینکه ازدواج دانشجویی مانند دیگر ازدواج ها میتواند موفق یا ناموفق باشد، اظهار داشت: به عبارت بهتر در صورتی که شناخت کافی و رعایت مقدمات لازم انجام شود، میتواند خوب باشد.
معاون فرهنگی دانشگاه صنعتی شیراز مهمترین مسئله ای را در این رابطه تفاوت فرهنگها در دانشجویان دانست و گفت: دانشگاه ها پر از جوانانی از فرهنگها یا خرده فرهنگهایی مختلف که با هدف تحصیل در یک محیط جمع شده اند میباشد و اگر بین دختر و پسری از این بین علاقه ای شکل گیرد و تناسب فرهنگی و اعتقادی رعایت نشود خلاف «اصل کفیت» در ازدواج است.
پیله وریان افزود: دانشجویان به جهت اینکه هم سن هستند و سطح تحصیلات برابری دارند خود را هم کف یکدیگر میدانند؛ در حالی که تاثیرپذیری آنان از فرهنگ خانوادگی و قومی خود بیش از فرهنگ یکسان دانشگاهی است و اینجاست که نقش یک مشاور کار بلد و آشنا به مسائل ازدواج دانشجویی پررنگ و آشکار می شود.
وی با اشاره به اینکه در دانشگاه ها با وجود مراکز مشاوره یا دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری همچنان در این حوزه خلاء هایی وجود دارد، تصریح کرد: وجود این نهادها گرچه لازم است؛ اما کافی نیست و باید در مراحل نخستین آشنایی، آگاهی لازم به دانشجویان داده شود.
معاون فرهنگی دانشگاه صنعتی شیراز بیان داشت: همچنین اصولا در وظایف مراکز مشاوره یا دفاتر نهاد رهبری نقش واسطه گری که شما به آن اشاره کردید وجود ندارد(گرچه ممکن است به صورت موردی این نقش توسط ایشان ایفا شده باشد) لذا همانطور که میبینید ما با دو خلاء عمده مواجه هستیم، اول واسطه گری و دوم آگاهی بخشی در مراحل اولیه آشنایی.
وی در ادامه با بیان اینکه این خلاء باید توسط اساتید مومن و متعهدی که در دانشگاه ها کم نیستند پر شود، بیان داشت: چرا که دانشجو بیش از همه با اساتید خود در ارتباط است و این ارتباط بخصوص در مورد دانشجویان تحصیلات تکمیلی بیشتر است و استاد با خلقیات و رفتار دانشجوی خود آشنایی کافی دارد و هر گونه تغییر رفتار را زودتر از هر کس دیگری در دانشگاه میفهمد.
معاون فرهنگی دانشگاه صنعتی شیراز خاطرنشان کرد: باید برای آن برنامه ریزی شده و دانش لازم در قالب دوره های آموزشی به اساتید دانشگاه داده شود تا هم توجه آنها به مسئله ازدواج دانشجویی بیش از گذشته جلب شود و هم نکات لازم در مورد آگاهی های اولیه و راهنمایی دانشجویان به مراکز مشاوره دانشگاه به سرعت، انجام پذیرد.
پیله وریان بیان داشت: نباید فراموش کرد که همیشه در دانشگاه ها چنین اساتیدی حضور داشته اند که بر اساس حدیث نبوی پاداش هزاران شهید را نصیب خود کردهاند و به فرموده امیر المومنین (ع) بهترین شفاعت را انجام داده اند؛ لکن این کار بطور سیستمی صورت نمی گیرد و برنامه ریزی شده نیست.
وی با تاکید بر اینکه یکی از مهمترین مشخصه های ازدواج دانشجویی سادگی است، افزود: حداقل امکانات باید برای زوج های دانشجو فراهم گردد ولی متاسفانه عدم وجود همین امکانات حداقلی در ابتدای راه زندگی مشترک می تواند مانع بزرگی بر سر شکل گیری ازدواج دانشجویی باشد.
معاون فرهنگی دانشگاه صنعتی شیراز گفت: این موانع به قدری جدی است که حتی خانواده ها هم بجای همراهی ممکن است مانعی بر سر شکل گیری این رابطه مقدس باشند و لذا لازم است کمک فرهنگی و مشاوره ای به ایشان نیز در برنامه ریزی ها قرار گیرد.
پیله وریان درادامه اظهار داشت: وجود خوابگاه های متاهلی کافی در دانشگاه میتواند کمک شایانی به زوج های دانشجو باشد که متاسفانه همیشه با محدودیت و یا نبود این امکان مهم مواجه هستیم؛ از طرفی حجم مسائل و مشکلات دانشگاهی به قدری زیاد است که با بودجه فعلی نمیتوان امیدی به بهبود شرایط داشت.
وی در پایان با اشاره به اینکه لازم است افراد خیّر وارد موضوع شوند و جوانان دانشجو را یاری دهند؛ چرا که امام صادق(ع)می فرمایند: «هر فردی زمینه ازدواج مجردی را فراهم کند از افرادی است که خدا در روز قیامت به او نگاه لطف آمیز می کنند.» بیان داشت: شایسته است کسانی که خداوند به ایشان نعمت کافی داده است دستان پر سخاوت خود را برای کمک به ازدواج دانشجویی دراز کنند و در این زمینه خیرین میتوانند با مراجعه به معاونت دانشجویی دانشگاه از طرح هایی که دانشگاهها برای ارائه به خیرین در اختیار دارند کمک بگیرند.