به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از ساری، نهاد رهبری در دانشگاه ها، به عنوان مرجعی برای دانشجویان محسوب می شود دانشجویان بتوانند همه مشکلاتشان را اعم از دینی، عقدینی، فرهنگی و ... در آنجا مطرح کنند، اما مشکلی که در این سال ها نهاد رهبری با آن مواجه بوده، این است که این مجموعه به خوبی به دانشجویان معرفی نشده است و دانشجویان فکر می کنند نهاد تنها مجموعه ای که نمازجماعت برگزار می کند و به سوالات شرعی پاسخ می دهد. از این رو برآن شدیم تا با گفت و گو با مسئولان نهاد رهبری در دانشگاه های استان مازندران این مجموعه را بیشتر به دانشجویان بشناسانیم و در اولین دیدار به سراغ حجت الاسلام یزدانی مسئول نهاد رهبری در دانشگاه کشاورزی ساری رفتیم و ایشان به سوالات ما پاسخ دادند.
خبرگزاری دانشجو: از فعالیت های کاری خود برایمان بگویید
از آذر 73 تا سال 82 در نهاد دانشگاه علوم پزشکی مازندران بودم، از سال 82 تا سال 87 نیز معاون نهاد رهبری در دانشگاه مازندران بودم و همزمان هفته دو روز در دانشگاه کشاورزی مشغول بودم که البته در آن زمان هنوز دانگشاه نشده بود و به عنوان زیر مجموعه دانشگاه مازندران محسوب می شد. و از سال 87 که این دانشگاه مستقل شد، تا امروز مسئولیت نهاد رهبری در این دانشگاه بر عهده من است.
خبرگزاری دانشجو : مهم ترین وظیفه نهاد در دانشگاه چیست
رهبر انقلاب بارها در دیدار به مسولان نهاد رهبری در دانشگاه، خطاب به آنها فرمودند، شما در دانشگاه باید طوری عمل کنید که دانشگاهیان شما به عنوان نماینده حوزه در دانشگاه بدانند، اما در اساسنامه نهاد وظایف مصرحی برای نهاد تعریف شد، که خود رهبر معظم انقلاب نیز تاکیدشان بر این است، که برنامه ریزی های کارهای دینی و کارهایی که مرتبط با روحانیت است، از جمله اقامه نماز، حمایت از نیروهای مذهبی و انقلابی، حمایت از ارزش های انقلاب و ارزش های دین و مطالبات رهبری و امام راحل، اجرای دستورات آقا در خصوص پاسخگویی به سوالات دانشجویان در حوزه دین و امورات مذهبی و امورات سیاسی مرتبط با این امر و تقویت بنیه فکری و فرهنگی و اخلاقی دانشگاهیان و پاسخگویی به شبهاتی که در فضای مجازی و ماهواره ای مطرح می شود، ترویج تفسیر قرآن و فرهنگ قرآنی و فرهنگ نهج البلاغه و ترویج سبک زندگی دینی و معنوی با رویکرد پژوهش های دین محورانه و ماربردی بودن این پژوهش ها و ترویج اخلاق عملی و علمی در محیط های دانشگاهی، از جمله وظایف نهاد رهبری در دانشگاه ها می باشد.
چرا که رهبری معظم انقلاب دانشگاه ها را مرکز بی بدیلی می دانند و می فرمایند، دانشگاه ها مثل ادارات نیستند، دانشگاه ها مرکز تربیت نیروی خلاق، مدیر و مدبر و کارامد است که توان اداره کشور رو در همه ابعاد در آینده باید داشته باشند و از این رو یک ویژگی هایی خاصی هم رهبری برای آنها و خادمان آنها در نهاد رهبری تعریف کرده است، بخصوص در دادن بصیرت و بینش جدی به دانشجویان، که نهاد رهبری در این زمینه تلاش های بسیاری را انجام داده است.
در خصوص وظایف اجرایی نیز می توان گفت، حضور نهاد در شورای فرهنگی برای تصمیم گیری کارهای فکری و رهنگی دانشگاه، حضور در هیئت رئیسه برای دادن مشاوره ، حضور نهاد در شورای دانشگاه که برای تعیین سیاست های کلان دانشگاه می باشد، حضور نهاد در کمیته انضباطی است تا اگر دانشجویی به کمیته انضباطی رفت، هم به دانشجو اجحاف نشود و هم جلوی ترویج بی اخلاقی در دانشگاه گرفته شود، به تبیهی که در نظر گرفته می شود طوری باشد که هم بازدارنده باشد و هم کرامت دانشجو زیر سوال نرود، برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه که رهبری نیز بسیار بر آن تاکید دارند، از جمله وظایف نهاد در حوزه اجرایی می باشد.
در بخش ازدواج دانشجویی نیز نهاد تلاش های بسیاری خوبی انجام داده که به لطف مهربانی رهبر معظم انقلاب، در ابتدا به مزدوجین سکه هایی داده می شد که بعد به علت وضعیت اقتصادی، این سکه ها حذف شد و الان چند سالی است که دانشجویان را برای زیارت به مشهد مقدس اعزام می کنند.
البته در کنار همه این کارهای مذهبی، نهاد رهبری در دانشگاه کشاورزی ساری، کارهای جنبی دیگری نیز انجام می دهد. برای مثال ما در دانشگاه رادیو دانشجو داریم، و تنها نهادی هستیم که در استان رادیو دانشجو دارد و بیش از 5 سال در حال فعالیت است، که البته مطالب را خود دانشجوها تهیه می کنند، مجری هم دانشجوها هستند و مکان و امکانات را ما در اختیار آنها قرار می دهیم و تنها نهاد نظارت اندکی بر برنامه ها دارد تا اینکه خدای ناکرده این برنامه خوبی که شروع شده است، از مسیر اصلیش منحرف نگردد.
کار دیگری که در نهاد رهبری دانشگاه کشاورزی شروع شده است، برنامه توامندسازی اساتید دانشگاه در زمینه دانش افزایی و معرفت افزایی است که بیش از 95 درصد اساتید دانشگاه در این دورها که در غالب ضیافت اندیشه در مشهد و در خود دانشگاه برگزار شد، شرکت کردند و این آمار بسیاری خوبی در این زمینه است.
باید تاکید کنم که نهاد رهبری فقط امور معنوی و دینی تلاش نمی کند، ما امروز 4 یا 5 گروه از دانشجویان را هماهنگ کردیم که البته برای انجام اینکار بیش از 3 سال در دانشگاه و مسئولان دانشگاه مذاکره کردیم، جلسه گذاشتیم، تا اینکه سال گذشته دانشگاه را قانع کردیم تا دو تا کار انجام دهد، یکی اینکه دو تا مزرعه 500 متری در اختیار دانشجویان ارشد و کارشناسی قرار دهند، تا دانشجویان مستعد بتوانند اقدام به پرورش ماهی کنند، که سال گذشته این دانشجویان اقدام به پرورش ماهی کردند و در اواخر اسفند تا حدودی توانستند محصولاتشان را بفروش برسانند. امسال هم در تلاش هستیم تا در دانشکده منابع طبیعی 4 هزار متر زمین در اختیارشان قرار دهیم تا دانشجویان علاقمند اقدام به پرورش ماهی کنند.
اقدام دیگری هم که ما در زمینه تقویت بنیه فکری و کاری دانشجویان انجام دادیم، با توجه به اینکه معتقدیم دانشجویان در دانشگاه کشاورزی علاوه بر یادگیری تئوری ، باید علمشان را به صورت کاربردی و عملی هم پیاده کنند، این بود، که به جمعی از دانشجویان ارشد و دکتر کمک کردیم تا بتوانند گیاهان دارویی پرورش دهند، ما به آنها گفتیم اگر کسی به شما در دانشگاه زمین نداد، ما زمین های دور نهاد که نهاد از ان به عنوان فضای سبز استفاده می کند، را به شما می دهد تا شما به کارتان برسید، که البته دانشگاه بعد از این صحبت های نهاد به دانشجویان زمین داد و آنها بهترین و با کیفیت ترین گیاهان دارویی را تولید کردند و سال گذشته در بسته بندی هایی به فروش رساندند.
ما برای فروش محصولات هم به دانشجویان کمک می کنیم، ما رادیو دانشجو را برای تبلیغات در اختیار دانشجویان قرار دادیم تا محصولاتشان را تبلیغ کنند و ساعت سخنرانی خود در بین دو نماز را هم در اختیار این دانشجویان قرار دادیم تا آنها به تبلیغ محصولاتشان بپردازند و اینکار هم به خوبی جواب داد و این بچه ها توانستند محصولاتشان را بفروشند و راضی هم بودند.
بنابراین وقتی به این کارها نگاه می کنید، می بینید که بر حسب ظاهر این یک کار فرهنگی و معنوی و دینی نیست، اما توانمند کردن دانشجویان ، با توجه به مشکلاتی گه ما در زمینه اشتغال داریم و از آن طرف هم خود استان مازندران به دلیل اینکه نه بخش کشاورزی آن توسعه یافته و بخش صنعتش هم در پس بخش کشاورزی توسعه نیافته است، دارای بیکاری زیادی است ، می تواند به آنها کمک کند تا پس از فارغ التحصیلی بتوانند توانمندی گذران زندگی روزمره خودش را حداقل داشته باشد، چون فکر می کنیم این هم جزو وظایفی است که اگرچه به فعالیت های دینی ربطی ندارد، اما اگر این دانشجو بتواند روزی حلال به دست بیاورد، خود به خود می تواند یک زندگی دینی و سالمی هم داشته باشد، اگر یک درآمد مکفی داشته باشد، عزتش حفظ می شود و عزت در یک زندگی سالم به دست می آید.
این کار همان ترویج اقتصاد مقاومتی است که رهبر معظم انقلاب بارها برآن تاکید داشته اند. اقتصاد مقاومتی یعنی اینکه ما از همه ظرفیت ها استفاده کنیم و نهاد هم با نگاه با به عرصه گذاشته است که تا امروز به لطف خداوند متعال هم دانشجویان راضی بودند و هم ما خوشحالیم که می توانیم خدمتی به عزیزان دانشجو کنیم که روی زندگی آنها اثرگذار باشد.
خبرگزاری دانشجو : میزان همدلی و همکاری نهاد با تشکل های دانشجویی چقدر است
دانشگاه، وزارت علوم و نهاد در مرکز، تشکل های دانشجویی را منحصر کرده است در بسیج و انجمن ها، اما من از ابتدا از تشکل ها تعریف دیگری دارم. من معتقدم هر گروهی که در دانشگاه کار جمعی بکند ما باید برای آنها برنامه داشته باشیم، بله برای بسیج و انجمن باید برنامه خاص و ویژه ای داشته باشیم، اما اگر ما از انجمن های علمی، کانون ها، هیئت های دانشگاه را غافل شویم، این خسارت به بار می آورد چراکه بخش اعظم دانشجویان ما در آنجا مشغول به کار هستند و ما در دانشگاه نقش پدری را برای کلیه تشکل های دانشجویی داریم و باید به همه آنها رسیدگی کنیم، بنابراین نمی توانیم به انجمن و بسیج کمک کنیم، اما به هیئت ها و کانون ها کمک نکنیم.
ما برای همدلی بیشتر با تشکل های دانشجویی هرساله یک نشست صمیمانه با کلیه تشکل های دانشجویی در دانشگاه داریم و سالی یکبار هم همراه با تشکل های دانشجویان به دیدار نماینده ولی فقیه در استان می رویم و که در آن دیدار صمیمانه نیز دانشجویان دغدغه های خود را مطرح می کنند.
نهاد تلاش می کند تا آنجا که می تواند به هیئت ها، کانون ها، انجمن ها و بسیج در اجرای برنامه هایشان تا آنجا که در چارچوب قانون باشد، کمک و از آنها حمایت کند، تا دانشجویان بتوانند برنامه های علمی و فرهنگی و اجتماعی خود را به جلو ببرند و دانشجویان نیز بسیار پرکار و پرتلاش و کم نوقعی هستند.
خبرگزاری دانشجو : وضعیت فرهنگی دانشگاه را چگونه ارزیابی می کنید
همانطور که می دانید دانشگاه متاثر از جامعه است و گاهی اوقات نیز از احزاب و گروه ها تاثیر می پذیرد. ما در اینجا وضعیت خیلی مطلوبی نداریم و وضعیت خیلی بد و زننده و نگران کننده ایم هم نداریم، مثل بقیه دانشگاه ها هستیم، البته با یک رویکردی که خیلی زیرساخت های ما در این زمینه بهتر است.
ما 4 سال است که دورس های عمومی ما به صورت تفکیک جنسیتی برگزار می شود، خود دانشجوها و استادان هم نوعا راضی هستند، البته تلاش های زیادی شده است تا به این نقطه برسیم که البته همه اینها در گرو همکاری خوب گروه معارف و هیئت رئیسه دانشگاه بوده است.
ما همچنین از تشکل های دانشگاه تشکر می کنیم، دلیل اینکه، خیلی از دانشگاه ها شب یلدا را مشترک برگزار کردند، اما در دانشگاه کشاورزی ساری، با درخواست و رضایت خود تشکل ها شب یلدا به صورت مجزا در خوابگاه های دانشجویان برگزار شد و جشن خوبی هم برگزار شد و ما هم از دانشگاه خواستیم تا برنامه را در اختیار خود دانشجویان قرار دهند.
در پایان باید گفت، وضعیت فعالیت های فرهنگی در دانشگاه باید با سیاست گذاری صحیح و هدفمندی بیشتر پیش برود که این امر نیازمند به تشکیل اتاق فکر مشترکی بین همه تشکلها و کانون ها و مراکز فرهنگی دانشگاه می باشد که این دفتر سعی دارد نقش پدرانه خود را در تجمیع نظارت همه ی افراد و گروه ها حفظ کند که این نیازمند تعامل و همدلی همه دوستان فرهنگی دانشگاه می باشد.