به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، ولی الله سیف، رئیس کل بانک مرکزی عصر امروز با حضور در دومین همایش استانداران و فرمانداران سراسر کشور با اشاره به موضوع برجام اظهار داشت: امیدواریم خداوند به ما توفیق دهد که قدرشناس این نعمت بزرگی که توفیق داشتیم و شرایط برای ما حاصل شده باشیم و از ظرفیت هایی که ایجاد کرده حداکثر استفاده را ببریم.
سیف ادامه داد: اولین مطلب فضایی است که بعد از شرایط جدید یعنی براشتن وزنه های سنگین در اقتصاد کشور به وجود آمده است که بتوانیم با استفاده از این فضا تحرکی در اقتصاد کشور ایجاد کنیم و امر اقتصادی را در مسیر رشد و توسعه قرار دهیم.
وی تصریح کرد: یکی از نکاتی که در شرایط پسا برجام باید به آن توجه کنیم آن است که در این شرایط یکی از وظایف همه ما تخصیص بهینه منابع محدود است و ما در بانک مرکزی و نظام بانکی به دو مورد از این منابع یعنی تسهیلات بانکی و دیگری منابع ارزی کشور را اشاره می کنیم.
رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: تسهیلات نظام بانکی علی رغم همه تلاش هایی که ما انجام بدهیم و بتوانیم آن را به حداکثر برسانیم باز هم با محدودیت هایی مواجه می شویم و هنر ما باید این باشد که آن را به پروژه های مثبت با بازدهی مناسب و اشتغال مناسب نیز تخصیص دهیم و مانع شویم از هدر رفتن هرچند سهم کوچکی از این منابع محدود و لذا در این مسیر به نظر می رسد که کمیته هایی که در استان ها کمیته تسهیل تولید که با ریاست استانداران تشکیل می شود در همین مسیر قرار گرفته است.
سیف بیان داشت: مواردی که در این کمیته ها بررسی می شود و به زعم استاندار نتیجه مطلوبی از آن حاصل نمی شود آن زمان خود بنده در خدمت تان هستم تا نتیجه را بررسی کنم در غیر این صورت اغنای کامل در کمیته ایجاد شده و می تواند آن نتیجه به مرحله اجرا دربیاید.
وی افزود: معتقدم شخص استاندار به عنوان بالاترین مقام استان باید بیشترین حساسیت را داشته باشد در اینکه این منابع محدود به پروژه هایی که رشد را در استان ایجاد می کند تخصیص یابد واقعیت این است که نظام بانکی ما مواجه با شرایط تنگنای منابع بانکی است که عمدتا نیز به دلیل شرایطی که از گذشته انباشته شده را در شرایط کنونی نظام بانکی ما را در این وضعیت قرار داده است.
رئیس کل بانک مرکزی خاطرنشان کرد: حداقل 45 درصد از دارایی های نظام بانکی کشور دارایی های منجمد بدون حرکت است یعنی 55 درصد از این منابع حرکت می کند و میتواند در گردش اقتصاد موثر واقع شود در حال حاضر در پی آن هستیم که در قانون و برنامه ششم مکانیزمی برای بدهی های دولت ایجاد شود که بتواند با نظام بانکی تسویه شود و از سوی دیگر سرعتی در جهت حصول مطالبات غیرجاری و معوق اندیشیده ایم و از سوی دیگر نیز فشاری ایجاد کرده ایم که نظام بانکی دارایی های راکدش را که عبارتست از بنگاه های اقتصادی و املاک و مستقلات را به فروش برسانند چرا که در حقیقت اصل وظیفه بانک واسطه گری است برای حمایت از تولید که بتواند این نقش را به نحو مطلوب انجام دهد.
سیف یادآور شد: یکی از مشکلات موجود نرخ سود بانکی است با دو روش با نرخ سود بانکی مواجه بودیم یک روش که روش قدیمی بود که تکرار شده و نتایج آن نهایتا منفی بوده است و باعث سرایت یک اثرات منفی در بازارها شده است. نوسان در بخش دیگر اقتصاد ایجاد کرده است که فکر کردیم از تجربیاتی که هزینه ایجاد کرده و نمی تواند ثبات ایجاد کند استفاده نکنیم.
وی گفت: روشی که در حال حاضر بانک مرکزی که به آن عمل می کند ورود بانک مرکزی به عنوان یک فعال در بازار تا بتواند با ورود خود نرخ را به سمت دامنه قابل قبول هدایت کند دامنه قابل قبول هم نرخ تورم است که در حال حاضر خوشبختانه ما یکی از دستاوردهای بزرگ که بعضی اوقات می بینند در باره این دستاورد به ناروا در حق آن اجحاف می کنند آن است که تورم بالای 40، 45 درصد را با برنامه ریزی دقیق و حمایت های جدی اعضای دولت به ویژه شخص رئیس جمهور هدایت شده و به عدد 13.7 درصد رسید.
رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: نیاز است که این روند ادامه یابد و به این سمت برود به سمت تک رقمی شدن حرکت کند و به صورت پایدار نیز بماند چرا که در گذشته که تورم ما تک نرخی شده بود باز هم به سمت معکوس روند خود را طی کرد بنابراین با برنامه ریزی انجام شده از یک طرف با ورود بانک مرکزی در بازار بین بانکی و از سوی دیگر هم انضباط پولی و بانکی که در این دو سال و اندی توانسته موثر باشد و روند مناسبی را طی بکند و آن هدف اصلی که خروج از رکود است با استفاده از ظرفیت هایی که در شرایط حاضر ایجاد شده بتواند منجر به رشد مستمر اقتصادی در کشور بشود.
سیف افزود: آموزه های اقتصاد مقاومتی و اصولی که مورد تاکید است همگی دست مایه هایی است که ما را می تواند به سمت تحقق آن هدف مورد نظر هدایت کند.
وی افزود: مسئله پیش نیاز حرکت به سمت توسعه اقتصادی موضوع دیگر قابل بحث ماست یکی از بحث های بسیار جدی ما آرامش در بازار است فعال اقتصادی باید اقتصاد ما را پیش بینی پذیر بداند و بتواند پیش بینی کند که تا چند سال دیگر اقتصاد ما چه شرایطی را دارد.
رئیس کل بانک مرکزی بیان داشت: یک بازار متلاطم توام با نوسانات پی در پی برای سرمایه گذار به هیچ وجه این جرات را به وجود نمی آورد که رغبت کند و منابعش را در پروژه هایی درگیر کند که از بازدهی آن بی اطلاع است. از این رو دو مسئولیت نیز در مجموعه ما به چشم می خورد.
وی تاکید کرد: آرامش در بازار ارز یکی از دستاوردهای دولت است، برهمین اساس علی رغم نوسانات بازار ارز در دولت قبل و ادامه شرایط تحریم در دولت یازدهم با حمایت بانک مرکزی نوسانات بازار ارز کاهش یافت، نوسانات بازار ارز طی یکسال اخیر بیش از ۳۰ درصد کاهش یافته و در سال اول دولت یازدهم این نوسانات تا حدود ۷۵ درصد کاهش یافته بود، البته باید باید به نرخ واقعی ارز در اقتصاد اجازه بروز دهیم.
سیف تصریح کرد: نرخ ارزی مفید است که موجب صادرات و تولید شود؛ البته بانک مرکزی به دنبال آن است که از سوی دیگر فعالیت موسسات غیرمجاز را برای همیشه در کشور متوقف کند، شکل گیری یک حرکت غیرمجاز نطفه ای است که گسترش می یابد.
وی با طرح سوالی در زمینه موسسات مالی بدون مجوز و فعالیت آنها در کشور خاطرنشان کرد: تک تک موسسات غیرمجاز با یک شعبه در شهرستان ها آغاز به کار کرده و با بی تفاوتی مسئولان گسترش یافته اند و بانک مرکزی به تنهایی نمی تواند در راستای حل این مشکل گامی بردارد.
رئیس کل بانک مرکزی در پایان با تاکید بر اینکه حمایت های خوبی از سوی بانک مرکزی صورت گرفته که در صورت ادامه این روند به دستاوردهای مثبتی خواهیم رسید، خاطرنشان کرد: استانداران و فرمانداران باید به مردم توضیح دهند که سپردن پول با ۲ تا ۳ درصد سود بیشتر به برخی از موسسات به معنای از بین رفتن سرمایه هایشان است.