به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از یزد، دانشگاه آیت الله حائری میبد در مهرماه 1374 با عنوان «دانشکده الهیات میبد» وابسته به دانشگاه یزد با پذیرش 30 دانشجو در رشته دبیری الهیات و معارف اسلامی در عرصه تعلیم و تربیت شروع به فعالیت کرد.
این روند تا سال 1376 ادامه داشت تا اینکه در سال 76 رشته دبیری به رشته الهیات گرایش علوم قرآن و حدیث تبدیل شد و در سال 1379 علاوه بر رشته علوم قرآن و حدیث در رشته فقه و حقوق اسلامی دانشجو پذیرفت.
پس از آن در سال 1386 فعالیت دانشکده الهیات میبد با دو رشته «علوم قرآن و حدیث» و «فقه و حقوق اسلامی» با اخذ مجوز پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد ارتقا یافت. یک سال بعد نیز دانشکده الهیات میبد توانست در رشته «فلسفه و حکمتاسلامی» هیأت علمی و دانشجو جذب کند.
ایجاد این رشته در کنار رشتههای «علوم قرآن و حدیث» و «فقه و حقوقاسلامی» و حضور اساتید مجرب دانشکده الهیات میبد را به عنوان مرکزی تخصصی در فراگیری و پژوهشهای نوین در عرصه علوم اسلامی در سطح کشور معرفی کرد.
در سال 1388 مجوز رشته ایرانشناسی به عنوان اولین رشته غیر الهیات برای این مرکز اخذ شد، این دانشکده توانست پذیرای اساتید و دانشجویان علاقمند به تحقیق و تحصیل در این رشته نیز باشد.
سرعت پیشرفت فعالیتهای عمرانی و آموزشی به گونهای بود که در شهریور ماه 1389 این مرکز به مجتمع آموزش عالی ارتقاء یافت و در سال 1391 موفق به پذیرش دانشجو در مقطع دکترا در رشتههای فقه و حقوق جزا و علوم قرآن و حدیث شد.
به دنبال آن و در سال 1392 و با پذیرش دانشجو در رشتههای فنی و مهندسی و علوم انسانی مجتمع آموزش عالی میبد در قالب سه دانشکده الهیات و معارف اسلامی، فنی مهندسی و علوم انسانی به دانشگاه آیت الله حائری میبد تبدیل شد.
در این راستا با توجه به اهمیت شناخت بیشتر این دانشگاه گفت و گوی تفضیلی با عباس کلانتری، رئیس دانشگاه آیت الله حائری میبد داشتیم که متن آن به شرح زیر است:
دانشگاه آیت الله حائری میبد در خصوص رشته های تحصیلی و مقاطع تحصیلی مختلف به چه نحوی عمل می کند؟
دانشگاه آیت الله حائری میبد هم اکنون دارای سه دانشکده الهیات و معارف اسلامی، دانشکده علوم انسانی و دانشکده فنی و مهندسی است. بیش از 1253 دانشجو در چهار رشته مقطع دکتری، 9 رشته در مقطع کارشناسی ارشد و 11 رشته در مقطع کارشناسی در فضای آموزشی بالغ بر 11 هزار مترمربع و 13 هزار مترمربع فضای رفاهی خوابگاهی به تحصیل اشتغال دارند.
این دانشگاه سند چشماندازی دارد که حرکت و پیشرفت آن بر اساس این سند برنامهریزی پیش میرود که بر اساس این سند، باید سالانه سه تا چهار رشته کارشناسی، دو تا سه رشته کارشناسی ارشد و یک تا دو رشته دکترا در این دانشگاه راهاندازی شود که تاکنون توانستهایم مطابق با این برنامهریزی پیش برویم.
بر این اساس، مهرماه امسال دو رشته حقوق و جغرافیای سیاسی در این دانشگاه راهاندازی میشود؛ ضمن اینکه پیگیری راهاندازی چند رشته دیگر نیز در حال انجام است؛ اما ممکن است مجوز آن تا مهرماه صادر نشود.
این رشتهها شامل سرامیک، مهندسی پزشکی، صنایع غذایی و غیره است که رشته سرامیک با توجه به اینکه میبد قطب تولید کاشی و سرامیک کشور به شمار میرود، از رشتههای مورد نیاز شهرستان است و رشتهای نظیر مهندسی پزشکی نیز در استان به جز یک موسسه غیرانتفاعی، تا کنون راهاندازی نشده است.
رشته جغرافیای سیاسی در استان یزد و سایر مناطق کشور فارغالتحصیلان زیادی ندارد به همین دلیل مورد درخواست استانداریها و فرمانداریهاست.
فعالیت های عمرانی دانشگاه به چه میزان بوده است و میزان استفاده از فعالیت های خیری نیز چگونه است؟
سایت جدید این دانشگاه در زمینی به وسعت 160 هکتار در کنار شاهراه جنوب به شمال کشور و در یک موقعیت مناسب واقع شده است.
از افتخارات این دانشگاه مردمی بودن آن است که به مدد حضرت حق و خیرمندی ایرانیان و میبدیان مقیم داخل و خارج از کشور به ویژه بنیاد میبدی در کنار حمایتهای تشکیلاتی و مالی وزارت علوم، بسیاری از پروژههای عمرانی آن کلید خورده و یا به اتمام رسیده است.
دانشگاه دارای دو باب خوابگاه ویژه برادران به مساحت 3000 متر مربع، با ظرفیت 330 نفر در سایت اصلی دانشگاه میباشد و خواهران دانشجو نیز میتوانند از خوابگاه ویژه خواهران به مساحت 5000 متر مربع و ظرفیت 450 نفر در مرکز شهر استفاده کنند.
همچنین کتابخانهای با ظرفیت 25 هزار جلد کتاب، مرکز رایانه، آزمایشگاه زبانهای خارجی و فیزیک و غیره سالن آمفیتئاتر و سلف سرویس و فضای سبز مهیای استفاده دانشپژوهان است.
از طرحهای در دست اجرای دانشگاه میتوان به طرح سر در اصلی دانشگاه، دانشکده فنی و مهندسی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، سالن ورزشی، کارگاههای آموزشی، مسجد دانشگاه به مساحت 1100 مترمربع، پردیس شهدا و شهرک مسکونی دانشجویی ویژه خواهران و برادران در سایت اصلی را نام برد که در حال ساخت و اجرا هستند.
سطح تحصیلات و عملکرد تحصیلی و آموزشی دانشگاه را چگونه ارزیابی می کنید؟
از جمله افتخارات دانشگاه آیت الله حائری میبد درخشش دانشجویان این دانشگاه در آزمون تحصیلات تکمیلی است که نشان از بهرهمندی این دانشگاه از کادر علمی مجرب، اهتمام اساتید و امکانات مناسب آموزشی و پژوهشی این دانشگاه دارد. در سال 1391 تعداد 55 نفر، سال 1392 تعداد 75 و سال 1393 نیز تعداد 105 نفر از دانشجویان این دانشگاه در آزمون کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاهها و مراکز آموزش عالی سراسر کشور پذیرفته شدهاند. در مجموع 56 درصد از فارغ التحصیلان دانشگاه آیت الله حائری میبد تا کنون جهت ادامه تحصیلات تکمیلی پذیرش شده اند.
انتشار نشریه علمی-پژوهشی کتاب قیم با گستره کشوری از جمله فعالیتهای پژوهشی این دانشگاه به شمار میرود. این نشریه از سال 1390 تا کنون منتشر شده که در حوزه علوم اسلامی از جمله نشریات مرجع است و در گروه نشریات ISC قراردارد.
وضعیت کالبدی و طرح های تملک سرمایه ای دانشگاه آیت الله حائری میبد را توضیح دهید؟
پروژههای عمرانی، در حال اجرای دانشگاه شامل دانشکده فنی مهندسی به مساحت 4000 متر مربع که از سال 1391 توسط خیّرین شروع شده و تا کنون 80 درصد پیشرفت داشته، دانشکده مدیریت و اقتصاد با مساحت 4800 متر مربع از سال 1392 توسط خیّرین شروع شده و تا کنون 25 درصد پیشرفت داشته است.
همچنین مسجد دانشگاه به مساحت 1000 متر مربع از سال 1392 توسط خیّرین شروع شده و تا کنون 90 درصد پیشرفت داشته و سالن ورزشی چند منظوره دانشگاه به مساحت 1200 متر مربع که تا کنون 20 درصد پیشرفت داشته است.
مجتمع کارگاهی و آزمایشگاهی نیز از دیگر پروژه هاست که به مساحت 1400 متر مربع تا کنون 60 درصد پیشرفت داشته و حصارکشی که از سال 1387 شروع شده و تا کنون 28 درصد پیشرفت داشته و به اعتباری حدود 20 میلیارد ریال جهت تکمیل نیازمند است.
محوطه سازی، ایجاد فضای سبز و ایجاد تأسیسات زیربنایی که تا کنون با اعتباری بالغ بر 15 میلیارد ریال 25 درصد پیشرفت داشته و حداقل به اعتباری بالغ بر 50 میلیارد ریال جهت تکمیل نیازمند است.
یکی دیگر از این طرح های بزرگ دانشگاه پروژه احداث خوابگاه ۷۰۰ نفره خواهران (مسکن دانشجویی) به مساحت ۶۰۰۰ متر مربع که اخیراً شروع شده و 70 درصد اعتبار مورد نیاز آن از طرف خیرین تأمین شده که اعتبار مورد نیاز برای اجرای کامل این طرح در فاز اول حدود 45 میلیارد ریال است.
پروژه احداث سلف سرویس دانشگاه نیز به مساحت 4500 متر مربع که حدود 10 درصد پیشرفت داشته است.
در صورتی که اعتبار لازم برای تکمیل پروژهش های دانشگاه (احداث خوابگاه ۷۰۰ نفره خواهران، تکمیل دانشکده مدیریت و اقتصاد، تکمیل حصارکشی، تکمیل ساختمان دانشکده فنی و مهندسی و تکمیل محوطه سازی) تأمین شود، شاهد افتتاح این پروژه ها در آینده ای نزدیک خواهیم بود.