به گزارش گروه بين الملل خبرگزاري دانشجو، طالبان روز یکشنبه (4 بهمن) فهرستی از پیششرطهای خود را برای مشارکت در مذاکرات صلح برای پایان دادن به 15 سال جنگ داخلی در افغانستان ارائه داد.
با توجه به خروج نیروهای خارجی از افغانستان در انتهای سال 2014 میلادی، پیکارجویان طالبان در طول سال گذشته عملیات خود را برای براندازی دولت کابل شدت بخشیدهاند.
از زمان براندازی حکومت این گروه افراطگرا در سال 2001 میلادی در افغانستان این گروه به دنبال سرنگون کردن دولت کابل و کسب قدرت بوده است.
در پی افزایش درگیری پیکارجویان طالبان با نیروهای افغان، خارج شدن کنترل ولایت هلمند از دست نیروهای دولتی و بمبگذاریهای انتحاری متعدد در کابل، اینک دولت افغانستان و کشورهای همسایۀ آن نظیر پاکستان به دنبال احیای مذاکرات صلح هستند.
اما گروه طالبان که نمایندگانش از صبح روز شنبه (3 بهمن) در دوحۀ قطر در حال مذاکره با فعالان و مقامات سابق افغان هستند، چندین پیششرط برای مشارکت در مذاکرات صلح مطرح کردهاند که از جملۀ آنها میتوان به آزادی زندانیان سیاسی این گروه و خارج شدن نام سرکردگان طالبان از لیست سیاه سازمان ملل متحد اشاره کرد.
براساس گزارش خبرگزاری رویترز این گروه روز یکشنبه با ارائۀ لیست پیششرطهای خود علاوه بر درخواستهای مطرح شده، خواستار تشکیل یک دفتر سیاسی رسمی شده است.
اعضای طالبان سالها است که در قطر زندگی میکنند و دفتر سیاسی این گروه نیز در سال 2013 میلادی در این کشور افتتاح و پس از مدتی بسته شد.
طالبان با انتشار بیانیهای اعلام کرده است این پیششرطها «در میان مقدماتی قرار دارند که برای صلح الزام آور هستند و بدون آنها روند دستیابی به صلح عملی نیست.»
پاکستان میزبان اولین دور مذاکرات میان طالبان و دولت افغانستان در جولای 2015 (حدود تیر 1394) بود، اما هنگامی که اعلام شد مُلا محمد عمر، سرکردۀ طالبان دو سال پیش مرده است، دور دوم مذاکرات لغو شد.
«کنفرانس پاگواش در زمینۀ علم و امور جهانی» که از دارندگان جایزۀ صلح نوبل است، سازماندهندۀ مذاکرات دو روزهای است که اکنون در قطر در حال برگزاری است.
افغانستان هیچ یک از مقامات رسمی خود را به این مذاکرات نفرستاده است، اما ملالی شینواری، از مشاوران رئیس جمهور و عمر داودزی، وزیر کشور سابق افغانستان در اجلاس قطر حضور دارند.
افغانستان، پاکستان، چین و امریکا هفتۀ گذشته نیز در نشستی چهارجانبه به بررسی شرایط برای برگزاری مذاکرات صلح با حضور گروه پیکارجوی طالبان پرداختند.
اما بر فرض اینکه طالبان در مذاکرات صلح شرکت کند، افراد حاضر در مذاکرات تنها بخشی از پیکارجویان این گروه خواهند بود. در حال حاضر یک گروه انشعابی به سرکردگی ملا محمد رسول آخوند از شرکت در مذاکرات صلح اجتناب میکند.