گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو از گیلان، شورای نگهبان قانون اساسی از جمله نهادهای نظارتی نظام جمهوری اسلامی ایران است، تمامی قوانین مجلس شورای اسلامی پیش از اجرا، به تأیید این شورا میرسد تا مغایر قانون شرع و قانون اساسی نباشد.
تأیید صلاحیت نامزدهای انتخاباتی در حیطه وظایف این شورا است.
آزادی و رقابت اگرچه فی نفسه سالم و مطلوب است؛ اما میل به قدرت عاملی است که اکثراً رقابت ناسالم و مکارانه را به همراه خود میآورد و در آراء مردم اختلال و فساد ایجاد می کند.
بدین خاطر است که برای احتراز از مفاسد احتمالی، امر نظارت بر آراء عمومی در تمام کشورهایی که حکومت مردم سالار دارند مورد قبول قرار گرفته است.
این نظارت باید بدست کسانی باشد که علاقه و منفعت خاصی نسبت به نتیجه انتخابات نداشته باشند، تا بتوانند درستی و امانت لازم را در کار نظارت بی طرفانه بر عهده گیرند.
این مسئله برای نظام جمهوری اسلامی ایران که بر مبنای اصل ۶ قانون اساسی با اتکاء بر آرای عمومی و با انجام انتخابات اداره میشود و به طور مداوم مردم با حضور بر سر صندوق های رأی، کارگزاران حکومتی را بر میگزینند، اهمیتی دوچندان دارد.
اما دشمنان این بار برای ضربه زدن به نظام میخواهند در شورای نگهبان نفوذ کنند و افرادی را که دست گمارده خودشان است، انتخاب کنند.
عرفان رهبری زاده، مسئول سیاسی دانشکده فنی کاسپین گفتوگویی در این خصوص با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در رشت انجام داده است که به شرح زیر است:
فتنه جدید در انتخابات مجلس خبرگان، طرح موضوع شورای رهبری است، برای جلوگیری از این فتنه چه باید کرد؟
خطر نفوذ دشمنان در میدان رقابتهای انتخاباتی مجلس خبرگان زیاد است، آنچه که در این زمینه قابل توجه است تلاش دشمنان و فضاسازیهای کاذب داخلی است که سعی میشود مسیر راهیابی عدهای به مجلس خبرگان با یک ترفند خاص فراهم آید، در حالی که بارها مقام معظم رهبری هشدارهای لازم را در بحث نفوذ به ویژه نفوذ سیاسی، فرهنگی و امنیتی دادهاند که اگر مراقب نباشیم قطعا گرفتار مشکلات و بسیاری از حرکتهای غیراصولی خواهیم شد.
به سخنی از حضرت علی(ع)درصفحه 469 نهج البلاغه اشاره میکنم که میفرمایند: کُن فِی الفِتنَةِ کَابنِ اللَّبُونِ لَا ظَهرٌ فَیُرکَبَ و لَا ضَرعٌ فَیُحلَب.(در فتنه همانند شتر دو ساله باش نه کوهانی دارد تا سواری دهد و نه پستانی دارد تا او را بدوشند).
شورای نگهبان باید در هنگام فتنه این گونه عمل کند تا فتنه گر به هیچ عنوان نتواند از آن استفاده کند.
گاهی یک احراز صلاحیت نا بجا، کنار کشیدن، صحبت نکردن و اقدامی انجام ندادن خود کمک به فتنه است.
در فتنه باید همگی روشنگری کنند، همه بصیرت داشته باشند.
چطور باید از بروز فتنه های جدید جلوگیری کرد؟
عدهای تلاش میکنند تا با برخی فضاسازیها صحنه انتخابات پیشرو را صحنه رقابت ناسالم برخی از احزاب و گروههایی جلوه دهند که تنها برای کسب منافع تلاش میکنند، در حالی باید بهترین و سالمترین افراد راهی حساسترین مرکز تصمیمگیری کشور شوند، تا با قرار گرفتن در این جایگاه بتوانند حرکت خودشان را در خدمت به مردم به شایستگی انجام دهند.
با ایجاد وحدت میان طیف ها و جناح های گوناگون می توان از فتنه های جدید جلوگیری کرد؛ زیرا دشمنان در طول این 37 سال اخیر نشان داده اند یکی از راه های نفوذ، ایجاد فتنه و برهم زدن وحدت است؛ بنابراین در سایه منویات و رهنمودهای امام خامنه ای و هوشیاری مردم، دشمنان ناکام مانده اند.
رمز جلوگیری از فتنه ها در انتخابات چیست؟
بنابر فرمایشات مقام معظم رهبری بصیرت که همان اوضاع زمان را درک کردن و مصالح را به درستی تشخیص دادن است، همان رمز مقابله با فتنه ها در زمان های گوناگون از جمله انتخابات است.
جو انتخاباتی کشور چگونه است؟
با توجه به اینکه رسانه های معارض جمهوری اسلامی و دولت های غربی در این دوره حساس به دنبال راه انداختن حربه و فتنه ایی جدید هستند و پیوسته از برجام و روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی و احراز صلاحیت ها سخن میگویند؛ ما باید با عنایت به منویات مقام معظم رهبری که نمونه آن دیدار معظم له با دست اندرکاران انتخابات می باشد، شاهد انتخاباتی پر شور علی رغم دیدگاه های متفاوت در خصوص جناح یا حزب خاصی در جامعه، با تدبیر و بصیرت در یک محیط آرام از جانب عموم مردم را شاهد باشیم.
دانشجویان و رسانه هر کدام چه سهمی در رعایت اخلاق انتخاباتی دارند؟
دانشجو به عنوان یک قشر آگاه و فعال در این زمینه باید بدون چشم داشت و جانب داری به دنبال واقعیت های موجود باشد و به یافتن حقایق بپردازد تا بتواند با روشن فکری خود ابهامات را برطرف کند. رسانه نیز باید بدون طرف داری از جناح یا طیفی خاص، هر آنچه که در جامعه وجود دارد را بدون کاستن یا افزودن اطلاع رسانی کند.
با توجه به وجود طیف های مختلف انتخاباتی چطور می شود جو حاکم را تعدیل و به آرامش رساند؟
با عنایت به توصیه های مقام معظم رهبری که همیشه دلسوز انقلاب و ملت ایران و سکان دار نظام مقدس جمهوری اسلامیمی باشند با سرلوحه قرار دادن فرمایشات ایشان می توان آرامش را در تمام زمینه ها از جمله انتخابات فراهم آورد.
انتخاب خوب و مردمی چگونه است؟
با توجه به مستقل بودن صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک رسانه دیداری و شنیداری می تواند میز گردهای تخصصی در جهت شناخت نامزدهای اصلح در انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی و پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری تشکیل داد تا افراد لایق، زمامدار امور کشوری شوند.