به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، محمد مهدی گویا گفت: بیماری مالاریا از طریق گزش پشه آنوفل به انسان منتقل می شود و حذف مالاریا در یک کشور به معنای آن است این بیماری در یک کشور از فردی به فرد دیگر و از طریق گزش پشه(انتقال محلی) منتقل نشود.
وی گفت: در همسایگی شرقی ایران دو کشوری قرار دارند که از کانونهای مهم انتقال مالاریا محسوب می شوند و ممکن است هر سال افرادی که به این کشورها سفر می کنند، در کشورهای همسایه به خصوص پاکستان بر اثر نیش پشه به مالاریا مبتلا شوند.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت اضافه کرد: هدف اصلی برنامه 10 ساله حذف مالاریا در ایران که اکنون سه سال از شروع اجرای آن می گذرد این است که انتقال محلی( انتقال در داخل کشور) این بیماری را حذف کنیم.
3 کانون مالاریا در ایران
وی گفت: سه کانون مهم و اصلی بیماری مالاریا در ایران شامل جنوب استان کرمان، مناطق مرکزی و جنوبی استان سیستان و بلوچستان و مناطق شرقی استان هرمزگان است که موارد انتقال محلی این بیماری در هر سه این کانونها به حداقل ممکن رسیده است.
گویا گفت: تعداد موارد بیماری مالاریا در جنوب کرمان سالانه به کمتر از انگشتان یک دست رسیده و در آخرین مراحل حذف این بیماری در استان کرمان هستیم. در استان هرمزگان نیز تعداد موارد این بیماری به کمتر از 50 مورد در سال کاهش یافته است.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت اضافه کرد: در سه سال اخیر تعداد موارد بیماری مالاریا در استان سیستان و بلوچستان نیز به شدت کاهش یافته و به کمتر از 500 مورد رسیده است.
وی گفت: در مجموع اکنون تعداد موارد سالانه بیماری مالاریا در کشور کمتر از 500 مورد است در حالی که در سالهای 1384 و 1385 سالانه بیش از 18هزار مورد ابتلا به مالاریا در کشور داشتیم.
گویا افزود: با ادامه این روند کاهش بیماری مالاریا در کشور مطمئن هستیم که در پایان برنامه ده ساله حذف مالاریا قطعا به موفقیت کامل می رسیم . حذف مالاریا در ایران نه تنها برای کشور ما بلکه برای دنیا یک موفقیت بزرگ بین المللی است که سازمان بهداشت جهانی نیز برای این اقدام جمهوری اسلامی ایران حساب جداگانه باز کرده است و برنامه ایران را یک الگو برای کشورهای دنیا معرفی کرده است.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت گفت: البته در منطقه مدیترانه شرقی کشورهایی هستند که توانسته اند بیماری مالاریا را حذف کنند ولی این کشورها عمدتا کشورهایی کوچک با جمعیت بسیار کم هستند و حذف مالاریا در کشوری وسیع با بیش از 75 میلیون نفر جمعیت بسیار متفاوت است.
به گفته گویا انتقال بیماری مالاریا معمولا از فصل بهار بر اثر نیش پشه آنوفل شروع می شود و در فصل پاییز به اوج خود می رسد.
بیماری مالاریا بر اثر نیش پشه آنوفل به انسان منتقل می شود.
پس از ورود انگل مالاریا که بر اثر ورود بزاق پشه آنوفل به بدن رخ می دهد، دو مشکل اساسی در فرد ایجاد می شود یکی کم خونی شدید به دلیل استفاده انگل از هموگلوبین خون و دوم تب های دوره ای که گاهی حرارت بدن تا بالای 40 درجه می رسد و بدن بیمار را عملا از کار می اندازد.
انگل بیماری مالاریا بعد از ورود به بدن وارد کبد می شود و در آنجا تکثیر می شود بعد از آن کبد را پاره می کند و وارد خون می شود و به گلبولهای قرمز حمله می کند و پس از سه روز گلبولهای قرمز خون فرد مبتلا پر از انگل مالاریا می شود.