گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، برنامه جامع اقدام مشترک توافقی بین المللی بر سر برنامه هسته ای ایران است که در تاریخ 14 ژوئیه 2015 میان ایران و کشورهای گروه 1+5 (آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، انگلیس و آلمان) در شهر وین صورت گرفت.
پس از دستیابی طرفین به برجام، شورای امنیت سازمان ملل با صدور قطعنامه مشهور 2231، رسما از این توافق حمایت کرده و با گنجاندن آن در حقوق بین الملل، عمل به برجام را به صورت قانونی الزام آور کرد.
با توجه به تاکیدات و حمایت های مقام معظم رهبری در خصوص اجرای برجام و وعده هایی که دولت به مردم می داد هیچ اقدامی در این مورد صورت نگرفته است، درحالی که یکی از شعارهای مهم دولت بعد از توافق برطرف کردن مشکلات معیشتی مردم بود.
در حالی که دولت کارآمدی خود را در کارکردهای برجام اول و همچنین دستاوردهای آن نشان نداده است، صحبت از برجام 2 میکند.
خبرگزاری دانشجو در این خصوص گفتوگوی با عبدالله فاضلی مقدم یکی از اساتید دانشگاه های گیلان انجام داده است که به شرح زیر است:
منظور دولت از مطرح کردن برجام 2 چیست؟
دولت کماکان روند وعده دادن خود را ادامه میدهد، جامعه با توجه به تبلیغات گسترده در جهت بزرگنمایی توافق برجام منتظر حل تمامی مشکلات با اجرای این توافق بود، توافقی که با نادیده گرفتن نظرات منتقدان و دلسوزان نظام نظر آنها را با عناوینی نظیر خطاب کرد.
اکنون باید دولت بگوید دستاوردهای این توافق که بتوان در زندگی مردم لمس نمود چه بوده است؟ اگر توافق دری برای ورود کالاهای خارجی و بیکاری خیل عظیم جوانان باشد باید به ملت جوابگو باشد.
توافق هسته ای را با چه چیزهایی عوض کردیم؟ با تسهیل کردن نفوذ دشمنان؟ با ورود کالاهای خارجی به کشور؟ با تعطیل کردن بسیاری از شرکت ها که قطعا با ورود کالاهای خارجی و تبلیغات گسترده ای که در کشور نیز متاسفانه صورت می گیرد؟ دولت افق دید خود را باید بالاتر ببرد.
دولت نباید فقط به ابزارهای تداوم دولت خود به هر روشی اقدام کند، مهمترین دستاورد انقلاب، استقلال است.
آیا با اجرای این برجام استقلال کشور خللی وارد نخواهد شد؟ استقلال کشور با همدلی مردم و دلسوزی بدست میآید.
تحریم ها به نوعی جزو الطاف الهی در جهت آزمایش ملت و مسئولان بود که با اجرای اقتصاد مقاومتی توسط همه مردم و مسئولان طبق منویات مقام معظم رهبری به مبارزه با تحریم ها صورت گرفت.
قطعا در صورت باز کردن فضای کشور به ورود کالاهای خارجی با اجرای تحریم های مجدد که از کشورهای طرف مقابل بعید به نظر نمیرسد کشور با مشکل مواجه خواهد شد.
دولت آمریکا همیشه غیرقابل اطمینان بوده و خواهد بود؛ بنابراین مسئولان باید همانطور که مردم به دشمنان در اجرای این برجام خوشبین نبوده اند آن نگاه خوشبینانه خود را به این برجام با جانب محتاطانه تری لحاظ کنند.
بیان برجام 2 در واقع به نوعی برای سرپوش گذاشتن، برجام 1 است، دولت آب و نان را هم به برجام گره زد و برجام را مدینه فاضله معرفی کرد؛ اما متاسفانه با گذشت یک ماه از امضای برجام و انجام تمام خواسته های غرب از طرف ما، مردم طعمی از برجام را نچشیده اند.
حال دولت برای آنکه بتواند نگاه ها را به سمت دیگر سوق دهد، برجام 2 را با هدف همراه کردن دولت و مجلس بیان می کند، تا بدین ترتیب نمایندگان مورد تایید خود را راهی مجلس کند و به نوعی به مردم می خواهد القا کند برجام 1 تنها در صورتی اجرایی خواهد شد که برجام 2 به فرجام برسد، یعنی دولت و مجلس یکدست شوند.
چرا هنوز نتوانستند برجام 1 را نهايي کنند و به سر منزل مقصود برسانند؟
خوشبینی بیش از حد دولت به نتایج اجرای برجام همراه با بزرگنمایی که صورت گرفت، سبب آن شد که برجام1 نهایی نشود، دولت برای اجرای برجام، تمام تعهدات خود را انجام داد؛ اما شاهد هستیم که طرف مقابل، آن دشمنی و خصومت خود را با ملت ایران در عدم انجام تعهدات خود نشان میدهد.
با اجرای برجام ها مشکل اقتصاد ما حل نخواهد شد، اگرچه برجام امکان مراودات سیاسی و اقتصادی را تسهیل میکند؛ اما دوای درد اقتصاد نخواهد بود، از همان ابتدا نگاه و القای اجرای برجام از سوی دولت برای مردم، بسیار غیر منطقی و اغراق آمیز بود.
با توجه به اين که دولت از حيث حمايتي هم از طرف رهبر انقلاب و هم دو قوه ديگر و هم مردم کميودي نداشته است؛ چرا نتواسته به وعده هايي که در خصوص برجام داده عمل کند؟
همان خوشبینی محض به طرف مقابل بدون در نظرگرفتن نقدهای صورت گرفته در داخل کشور و به نوعی روند برجام نظر دولت بوده که انجام شد در این مسیر اگر تذکرات رهبر انقلاب نبود قطعا با اوضاع بدتر از این در انتظار بود.
چون برجام از ابتدا هم ظرف پر و پیمانی برای ما نبود تا با آن بشود کارهای گسترده کرد.
آيا دولت به وعده هايي که براي پسا برجام داده عملکرده که بحث برجام 2 رامطرح مي کند؟
دولت تمام سعی خود را نسبت به اجرای تعهدات خود به کشورهای خارجی انجام داده است؛ بنابراین نسبت به اجرای تعهدات خود نسبت به مردم و ملت غافل مانده است.
دولت ابتدا باید تعهدات خود را نسبت به ملت همانطور که قبل از اجرای برجام داده بود انجام دهد سپس به فکر دادن وعده ای جدید باشد.
آیا تعهدات ما هم مرحله ای بود که بحث تحریم ها مرحله ای مطرح می شود؟ طرف مقابل دشمنی خود را اثبات کرده و دولت با بیان برجام 2 میخواهد ضعف های برجام 1 را بپوشاند، بیان برجام 2 خود نشان دهنده نرسیدن به وعده ها در پسا برجام است.
مطرح کردن برجام 2روندي جناحي و سياستمدارانه براي بدست آوردن کرسي مجلس نيست؟
به نظر بنده اجرای برجام2 در واقع در جهت برنامه ریزی تداوم دولت در انتخابات ریاست جمهوری آینده خواهد بود که یکی از اهداف کوتاه مدت آن انتخاب نمایندگان همسو با دولت در انتخابات مجلس آتی خواهد بود.
دولت با وعده های توخالی به خوبی از وضعیت معیشتی مردم آگاه است، به خوبی میداند که یکی از اهداف مهم در جامعه اسلامی تحقق وعده های اقتصادی توسط مسئولان در قبال مردم است.