به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از ایلام، شهرام مامی، معاون پژوهش دانشگاه آزاد واحد ایلام در کارگاه آموزشی شیوه های بهره گیری از رسانه های اجتماعی که روز گذشته در بنیاد نخبگان ایلام برگزار شد، گفت: فراگیری استفاده از شبکه های اجتماعی با سرعت قابل توجهی در کل دنیا در حال رشد می باشد؛ به طوری که طبق آمار منتشر شده در سال ۲۰۱۱، ۴۲ درصد بزرگسالان عضو شبکه های اجتماعی هستند، هر آمریکایی به طور متوسط هفت و نیم ساعت از وقت خود را در هفته به شبکه های اجتماعی اختصاص می دهد؛ ولی این شبکه ها با وجود دارا بودن اثرات مثبت متعدد، زمینه نگرانی بسیاری از افراد جامعه خصوصا والدین را در کشورمان فراهم آورده است.
وی افزود: یکی از اثرات شبکه های اجتماعی تسهیل کردن ارتباطات می باشد؛ ولی در مقابل گروهی معتقدند که این رسانه فضایی منفی را ایجاد کرده و در مواردی موجب انفکاک ارتباط در بین اعضای خانواده شده است.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد ایلام تصریح کرد: یکی از تفاوت های جامعه ما با دنیا این است که در جامعه ما تنها جوانان درگیر شبکه های اجتماعی هستند؛ ولی در سایر نقاط دنیا همه افراد به نوعی در این شبکه ها فعال می باشند. بدون شک همه افراد جامعه ما در آینده نزدیک به تدریج به همین سمت و سو خواهند رفت.
مامی ضمن معرفی سابقه مختصری از شبکه های اجتماعی، تاریخچه ارسال اولین ایمیل ها را سال ۱۹۷۰ میلادی اعلام کرد و گفت: رشد تکنولوژی و علم به سرعت و بدون وقفه در حال پیشرفت و توسعه است؛ به گونه ای که قابل محصور شدن به حد خاصی نیست چه بسا مشاهده می کنید پس از گذشت بیش از ۴۰ سال، شبکه های اجتماعی گستره بسیار عظیمی در جوامع پیدا کرده اند، به عنوان مثال برخی معتقدند که در سال ۲۰۷۰ در اثر رشد افزون شبکه های اجتماعی بُعد مکانی بی معنا خواهد بود.
وی افزود: ساخت انسان ۱۰۰۰ ساله و رساندن رشد علم به شش ماه، یعنی علوم به دست آمده از ابتدای حیات بشریت تا کنون در طی مدت شش ماه باز تولید می شود.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد واحد ایلام یکی دیگر از تئوری های مطرح شده در سال ۲۰۷۰ را موضوع «اخلاق» دانست و گفت: سوال این است که آیا ساخت اخلاق و فرهنگ انسان ها نیز به میزان رشد علم، ترقی خواهد کرد؟ متاسفانه ما هنوز به این قابلیت نرسیده ایم که ساخت فرهنگی، رفتاری و اخلاقی جامعه را تغییر دهیم به طوری که هیچ گونه زیرساخت فرهنگی لازم برای این روش وجود ندارد.
مامی مهم ترین نکته قابل توجه در زندگی را موضوع «مهارت زندگی» قلمداد کرد و افزود: مهارت زندگی به معنای قابلیت تصمیم گیری ها، قدرت «نه» گفتن ها، همدلی و غیره تعبیر می شود، تا زمانی که به فرزندان خود مهارت های زندگی را نیاموزیم کاری از پیش نخواهیم برد.
وی با بیان اینکه مهم ترین مؤلفه قدرت در عصر کنونی دانش و احاطه علمی است، گفت: در دنیای امروز، دانش در اختیار همه افراد وجود دارد؛ ولی از این میان افراد باهوش هستند که از این اطلاعات و دانش درست استفاده می کنند. سروکار داشتن و مسلط بودن کودکان به تکنولوژی های روز نظیر گوشی های تلفن همراه به علت عدم ایجاد چالش ذهنی و شناختی در آنان هوشمندانه نیست.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد واحد ایلام با اشاره به اینکه فلسفه زندگی، رسیدن به هدف از طریق برنامه ریزی است، بیان داشت: هدف چیزی فراتر از خویشتن است، از سوی دیگر آرمان های یک فرد نباید غیر قابل دسترس و با خویشتن وی بیگانه باشند، اگر این مؤلفه ها در ذهن یک کودک تعریف شوند جامعه ما جامعه موفقی خواهد بود.
مامی در برشمردن اهداف تشکیل رسانه های اجتماعی تصریح کرد: سازماندهی انواع گروه های اجتماعی مجازی، توسعه مشارکت های اجتماعی، به اشتراک گذاشتن علاقمندی ها توسط اعضا، ایجاد محتوا توسط اعضا، تبلیغات هدفمند اجتماعی را می تواند از غایت های سازندگان شبکه های اجتماعی برشمرد.
وی انتشار سریع و آزادانه اخبار و اطلاعات، افزایش تحلیل و تقویت روحیه انتقادی، افزایش سرعت در فرآیند آموزش، افزایش اعتماد، صمیمیت و صداقت در فضای سایبر و امکان بیان ایده ها به صورت آسان را مزیت های شبکه های اجتماعی عنوان کرد و گفت: شکل گیری و ترویج سریع شایعات و اخبار کذب، تبلیغات ضد دینی و القای شبهات، نقض حریم خصوصی آزاد، انزوا و دور ماندن از محیط های واقعی اجتماع و تأثیرات منفی رفتاری از معایب این رسانه ها هستند.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد ایلام گفت: در جهان امروزی ما دیگر نه با ترس از حیوانات وحشی یا جنگ و نبرد با آنها بلکه با مسائل دیگری چون محدودیت در وقت و انتظارات فراوان از خویشتن که توسط خود یا اطرافیانمان در محیط کار و زندگی ایجاد شده اند روبرو هستیم، کمبود حرکت بدنی و سایر عوامل فشار ساز نیز موجب می شوند تا توازن میان فشارهای روحی و جسمی از یک سو و آرامش و استراحت ما از سوی دیگر برهم بخورد.