گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، یادداشت دانشجویی*؛ تکلیف مجلس 290 نفری در دور دهم 7 اسفند سال گذشته تا حدود زیادی مشخص شد و مابقی کار به 10 اردیبهشت 95 وانهاده شده است. در این میان آنچه که به طور واقع بینانه از نتایج قابل فهم است عدم پیروزی مطلق هیچ کدام از جناحین در راستای تصاحب صندلی های سبز بوده است؛ آماری که سایت اصلاح طلب «انتخاب» از میان 226 منتخب ارائه میدهد، نیز گویای این موضوع است: اصلاحطلبان: 83 کرسی اصولگرایان: 78 کرسی مستقلین: 60 کرسی، اقلیت های دینی 5 کرسی.
تجزیه و تحلیل انتخابات های مجلس در اکثر دوره ها نشان میدهد که مردم عموما به مجلس هم جناح با دولت مستقر رای داده اند، یکی از دلایل شکننده شدن این روند یعنی مطلق نشدن پیروزی اصلاح طلبان و اعتلال گرایان در این دوره میتواند پایگاه ضعیف اجتماعی دولت باشد که در مجالی دیگر قابل بررسی است.
بنابر این از نگاهی دیگر با تمام تلاش، انسجام و برنامه ریزی که اصلاح طلبان و اعتدال گرایان در ورود به انتخابات انجام دادند و علی رغم بهره گیری از کارت برجام و پیگیری خط هراس و رعب آفرینی از شبح احمدی نژاد و همچنین استفاده حداکثری از جاذبه های مدرنیسم فرهنگی و هنری بخصوص در میان قشر مرفه جامعه، نتوانستند بیش از 40 درصد آراء را به خود جلب کند.
اما انتظار میرود خیز اصلاح طلبان برای انتخابات شورای اسلامی شهر جدی تر دنبال شود.
با توجه به آنچه که حاصل آمده و از کلیات رهیافت اصلاح طلبان رویت میشود به نظر میرسد برنامه کاری اصلاح طلبان برای مجلس آینده بر چند محور ذیل استوار باشد:
1- پیگیری خط دوقطبی سازی جامعه به عاقل، منطقی، معتدل، مصلحت اندیش، آینده نگر، متعامل با دنیا و تندرو، دلواپس، احمدینژادیسم، غیر منطقی، عقب مانده، متحجر
در این راستا سعی میشود با پررنگ کردن این دوگانه و مانور دهشتناک و متهورانه این موضوع تا انتخابات بعدی شورای شهر و ریاست جمهوری به کنار زدن رقیبان خود در مرحله قبل از انتخاب و پیروزی در رای گیری دست یابند.
2- انتقاد از برخی لوایح تصویب شده در مجلس نهم و اصلاح برخی قوانین از جمله لایحه جرم سیاسی، قانون انتخابات و قوانین مربوط به زنان و مطبوعات
اصلاح طلبان مایلند تا با بهره گیری از ظرفیت های مجلس به نفع خود نه تنها زمینه کنار زدن رقیب و پیروزی های آینده را مسجل سازند بلکه بدنه اجتماعی لازم را نیز به سمت خود متمایل سازند . حوزه زنان از جمله موضوعات جذاب در این زمینه است.
3- استفاده از ظرفیت برجام و گشایش کوتاه مدت ناشی از آن
از حوزه های چالشی دولت و اصلاح طلبان موضوع اقتصاد است که در صورت عدم مشاهده آثار مثبت اقتصادی از سوی مردم در انتخابات آینده موجب زیر سوال رفتن عملکردشان میشود. بنابر این لازم است تا با بهره گیری از برجام و ورود سرمایه گذاران خارجی و دلارهای آزاد شده و همچنین تسریع ارتباط با کشورهای غربی به ترمیم وجهه خود بپردازند.
4- پییگیری موضوعات جالب توجه و مناقشه برانگیز از جمله رفع حصر، آزادی مطبوعات، رابطه گسترده با آمریکا، فیلترینگ، برجام 2 و 3، مسئله پوشش، موضوعات هنری، بازیگران و محیط زیست
5- پیش کشیدن مفاسد اقتصادی و ارتباط دهی آن به ارگان ها و دستگاه های حکومتی
به نظر میرسد اصلاح طلبان مایل هستند تا با رسانه ای کردن و مانور بر سر حسابرسی و اعلام گزارش برخی نهادهای حاکمیتی درصدد به چالش کشیدن آنان و سرپوش نهادن به ناکامی خود در حوزه اقتصادی باشند.
محورهایی که گفته شد به صورت کلان در مجلس آینده پیگیری خواهد شد و شدت و ضعف آن بستگی به موفقیت در تشکیل فراکسیون منسجم و قوی در مجلس و به خصوص رئیس مجلس هماهنگ دارد.
حسین بهمنش- نامزد دریافت دکتری مطالعات منطقه ای دانشگاه تهران
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.