گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- اصفهان، وجود خوابگاه برای دانشجویان غیربومی پذیرفته شده در دانشگاه، امری بسیار حائز اهمیت است. خوابگاههای دانشجویی از امکانات رفاهی- دانشجویی محسوب میشود که دانشجویان بهطور موقت؛ اما طولانی مدت و با امکانات مشخص برای ادامه تحصیل در آنجا استقرار مییابند و به همین جهت قابل اهمیت است که آیا برای دانشجو حداقل امکانات فراهم است یا خیر.
دانشجویی که شاید کیلومترها راه از خانه و خانواده خود فاصله گرفته تا بتواند با رفتن به دانشگاه مورد علاقهاش دوران تحصیلی خود را طی کند و بهترین آینده علمی و شغلی را برای خود رقم بزند، تا جوابی به زحمات چندین ساله خانواده خود دهد.
لزوم توجه بهعنوان دانشگاه با خوابگاه دانشجویی یا فاقد خوابگاه در زمان انتخاب رشته
در این میان، عدم وجود خوابگاه برای دانشجویان ورودی جدید دوره کارشناسی که معمولاً برای نخستین بار از شهر و خانواده خود دور شدهاند، به لحاظ فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی مشکلات فراوانی را به وجود خواهد آورد؛ چراکه برخی از دانشگاههای کشور فاقد امکانات خوابگاهی هستند و یا ظرفیت خوابگاههای دانشجویی موجود، پذیرای همه دانشجویان نیست و دانشجویان مجبور هستند از خوابگاههای خودگردان استفاده کنند یا با اجاره خانه، دوران دانشجویی خود را سپری کنند.
خوابگاههای خصوصي يا خودگردان، خوابگاههایي با شكلي کاملاً متفاوت از خوابگاههای دولتي هستند، خانههایی شخصي كه توسط دانشگاهها اجاره و بهصورت پانسيوني اداره میشوند و همواره مشکلاتی که این قبیل خوابگاهها برای دانشجویان به همراه داشتهاند، از سایر خوابگاههای دانشجویی بیشتر بوده است؛ البته در برخی از موارد نیز هزینهها اسکان در خوابگاههای خودگردان دانشجویی از هزینه اجاره کردن خانه برای دانشجویان بیشتر است.
در خوابگاههای خودگردان دانشجویی نه تنها نظارت از سایر خوابگاه دانشجویی کمتر است؛ بلکه مسائلی مانند امکانات، امنیت، تغذیه و سختی رفت آمد به دانشگاه نیز به آن اضافه میکند که شاید این مسئله حاشیههای بسیار زیادی را در مسیر تحصیل دانشجویان ایجاد میکند.
قصههای ادامهدار خوابگاههای خودگردان و ادامه حواشی در دانشگاه هنر اصفهان
دانشگاه هنر اصفهان نیز یکی از دانشگاههایی است که فاقد خوابگاه دانشجویی دولتی بوده و دانشجویان این دانشگاه در خوابگاههای خودگردان دانشجویی ساکن هستند، که این مسئله مشكلاتي را براي دانشجويان ساكن در آن ايجاد كرده و در برخی از موارد با اعتراض دانشجویان همراه بوده است.
طی روزهای اخیر و در آستانه آغاز کلاسهای دانشجویان پس از تعطیلات نوروزی، طرح بحث ممانعت یکی از خوابگاههای خودگردان دانشگاه هنر اصفهان از ورود دانشجویان به این خوابگاه، خبرساز شد.
مسئلهای که اظهارنظرهای متفاوتی را به همراه داشت و عدهای مقصر این مسئله را به گردن پیمانکار خوابگاه انداخته، برخی از بیتوجهی مسئولان دانشگاه گله کردند و عدهای دیگر نیز اختلاف مسئولان دانشگاه و خوابگاه را عامل اصلی ماندن دانشجویان دانشگاه هنر اصفهان پشت در خوابگاه دانستند.
ممانعت پیمانکار متخلف از ورود دانشجویان به خوابگاه خودگردان
یکی از دانشجویان دانشگاه هنر اصفهان در این باره میگوید: مسائل پیشآمده مربوط به پیمانکار خوابگاه است و این مشکل بلافاصله در جلسه شورای صنفی دانشگاه مورد بررسی قرار گرفت و در راستای حل مشکل تدابیری اندیشیده شد.
عطازاده؛ معاون دانشجویی دانشگاه هنر اصفهان نیز در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجوی در اصفهان، مشکلات پیشآمده در مورد خوابگاه خودگردان دختران این دانشگاه را مربوط به پیمانکار خوابگاه دانست و گفت: پیمانکار خوابگاه بدون اطلاع دانشگاه و بهصورت یکطرفه اقدام به فسخ قرارداد خود کرده است و این مسئله منجر به بروز مشکلاتی برای دانشجویان شد.
وی افزود: به دنبال این اتفاق؛ مجبور شدیم دانشجویان را از خوابگاههایشان جابهجا کنیم، با اینکه بنا بر قرارداد، خوابگاه تا پایان تیرماه باید در اختیار دانشجویان باشد.
معاون دانشجویی دانشگاه هنر اصفهان با اشاره به خسارت روحی و مالی که طی این اتفاق به دانشجویان وارد شده است، تصریح کرد: در پی این مسئله، از قوه قضائیه تقاضای اعاده حیثیت کردیم که تمام حقوق مادی و معنوی دانشجویان که از آنها سلب شده است، را بگیریم.
عطازاده ادامه داد: دانشجویانی که این مشکل برایشان ایجاد شد، به خوابگاههای دیگر منتقل شدند و مشکلی بابت اسکان نداشتیم چون سایر خوابگاههای دانشگاه بهطور کامل پر نبودند و فقط لازم بود تجهیزاتی به این خوابگاهها اضافه کنیم.
وی در تکمیل سخنان خود افزود: مسئولان سایز خوابگاهها در راستای فراهم کردن تجهیزات برای این دانشجویان نهایت همکاری را با دانشگاه داشتند؛اما با این وجود، تعدادی محدود از این دانشجویان حاضر به انتخاب و استفاده از هیچ کدام از خوابگاههای دیگر نشدند.
اخراج دانشجویان برای فشار به قوه قضائیه جهت آزادسازی حساب مالی پیمانکار
معاون دانشجویی دانشگاه هنر اصفهان تصریح کرد: برای این دانشجویان وسایل ایاب و ذهاب تا ارسال غذا برای دانشجویان با پیک درنظر گرفته شد؛ اما این تعداد محدود حاضر به حضور در این خوابگاهها نشدند که بهطور موقت در خانه اقوام و آشناها و یا جاهای دیگر اقامت کردهاند که البته هیچگونه مسئولیتی در این خصوص بر عهده دانشگاه نیست.
عطازاده تأکید کرد: دانشگاه برحسب وظیفهای که در قبال دانشجویان داشت، درصدد رفع مشکل پیشآمده برآمد در صورتی که مقصر این اتفاق دانشگاه نبوده است و پیمانکار درصدد بوده است با اخراج دانشجویان از خوابگاه، به قوه قضائیه فشار بیاورد تا حکم آزادی حسابش را بگیرد.
وی بیان داشت: به خاطر بدهی، حکم توقیف اموال پیمانکار صادر شده بود و وی با این اقدام درصدد سوء استفاده از شرایط دانشجویان برآمده تا حکم توقیف اموالش را متوقف کند.
عطازاده تصریح کرد: طی جلسهای که با شورای نظارت بر خوابگاههای غیردولتی داشتیم، پیمانکار محکوم شد و در آن جلسه مطرح شد که پیمانکار به هیچ دلیلی حق انجام این کار را نداشته است. پیمانکار به دلیل اینکه قوه قضائیه از ما خواسته بود که حتی یک ریال پول بهحساب وی واریز نکنیم دست به این کار زده است و پروانه خوابگاه این فرد هم در دست ابطال است.
معاون دانشجویی دانشگاه هنر اصفهان در پایان خاطرنشان کرد: اعتراض دانشجویان نسبت به این مسئله درست است ولی عامل این اتفاق دانشگاه نبوده و دانشجویان باید عامل اصلی را بازخواست کنند.
در این موضوع به نظر میرسد دانشجویان خوابگاهی لازم است در هنگام انتخاب رشته به توضیحات مندرج در دفترچه راهنما توجه کنند تا با مشکلات فقدان خوابگاه در دانشگاه هنر اصفهان روبهرو نشوند. از طرفی شاید لازم باشد مسئولان دانشگاهی و متولیان قانونی موضوع خوابگاههای خودگردان دانشجویی در قوانین مربوط به این حوزه بازنگری جدی داشته باشند و موضوع تائید صلاحیت پیمانکاران و فعالان خصوصی این خوابگاهها را جدیتر بررسی کنند.