به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، حسین اطهری در نشست بررسی «نتایج انتخابات مجلس دهم مشهد از منظر رسانهای، جامعه شناسی و سیاسی» که به همت دفاتر خراسان انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات و انجمن جامعه شناسی ایران شاخه خراسان رضوی در دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، از منظر سیاست به بررسی انتخابات مجلس دهم در مشهد پرداخت و گفت: امروز در ایران از واژه مردم سالاری به جای دموکراسی استفاده میشود که نادرست است، چراکه وقتی از دموکراسی سخن میگوییم پیش شرط انتخاباتش این خواهد بود که اعضای جامعه افرادی برابر هستند و باید به این مهم توجه شود که بدون این پیش فرض انتخابات برابر وجود نخواهد داشت.
کسب قدرت هدف اساسی انتخابات است
وی با اشاره به این نکته که هدف اساسی انتخابات کسب قدرت است، تصریح کرد: ممکن است فردی بگوید برای خدمت میآید؛ اما بدون قدرت این امر امکان ندارد. بنابراین انتخابات یعنی قدرت به صورت مساوری باید از یک جریان به سمت جریان دیگری تغییر کند.
اطهری ضمن تاکید بر این نکته که انتخابات فرآیندی برای مشروعیت بخشی به مسئولان و نظام سیاسی است و در انتخابات دو امر تغییر قدرت و مشروعیت بخشی سیاسی صورت میپذیرد، خاطرنشان کرد: در شهری زندگی میکنیم که بیشترین ساکنین آن مهاجر هستند، بنابراین مشهد روستایی بسیار بزرگ است. وقتی افراد به تهران میروندبا توجه به اینکه در تهران فرهنگی قالب وجود دارد افراد به محظ ورود به آن شهر درگیر فرهنگ قالب آنجا میشود؛ اما وقتی وارد شهر مشهد میشوند هر گروهی در یک قسمت شهر تجمع میکنند.
این استاد دانشگاه ضمن اشاره به اینکه متاسفانه مسئولان زمانی که برای مشهد برنامه ریزی میکنند از یک شهر یکپارچه سخن میگویند در صورتی که در واقعیت این گونه نیست، تصریح کرد: در صورتی که در شهر مشهد برای پهمان گونه که میدانید مشهد مرکز یکی از جناحهای مهم سیاسی یعنی جبهه پایداری است و علاوه بر آن یکی از گروههای بسیاری قدیمی به نام انجمن حجتیه در این شهر فعالیت گسترده دارد. در کنار این مسائل اضافه کنید که شهرداری مشهد نیز در اختیار جبهه پایداری است و شهرداری برای روی پا ماندن و در سپهر سیاست ماندن این حزب رقمهای بسیاری خرج میکند.
اطهری با بیان این مطلب که آنچه که برای اصلاح طلبان باقی مانده طبقه متوسط به بالای شهر مشهد است، ادامه داد: یکی دیگر از عناصری که در کسب قدرت سیاسی در شهر مشهد مهم تلقی میشوذ توجه به عنصر مذهب است که متاسفانه اصلاح طلبان از ایم مسئله قافل ماندهاند.
وی افزود: تنها نیروی اصلاح طلبان در مشهد گفتمان آنان است که در این حوزه نیز اصلاح طلبان موفق نبوده نتوانستهاند با بدنه اجتماعی شهر ارتباط گیرند.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد به ضعف بزرگ اصلاح طلبان مشهد اشاره کرد و گفت: ضعف تشکیلاتی اصلاح طلبان به نبود رهبری مناسب در میان اصلاح طلبان مشهدی باز میگردد همچنین در کنار این ضعف باید به مقوله محدود بودن منابع مانند منابع مالی نیز اشاره کرد.
اطهری بیان داشت: مساجد بهترین مکان برای ایجاد ارتباط با بدنه اجتماعی جامعه هستند و این در حالی است که در مشهد به جریان اصلاح طلب مسجدی برای برگزاری برنامه داده نمیشود و این گونه است که ما در شرایط 22 به 11 به سر میبریم.
وی تاکید کرد: اما با همه این نابرابریها، دستاوردهای ما در انتخابات بزرگ بود به طوری که از خراسان رضوی هشت نفر اصلاح طلب به مجلس راه یافتند که چنانچه کاندید ما در تربت نیز انتخاب شود به 9 نفر میرسد.
این استاد دانشگاه در ادامه تصریح کرد: تا زمانی که در این جامعه عنصری شرعی به نام «مباهطه» وجود دارد احتمال رقابت برابر وجود نخواهد داشت. تا زمانی که به راحتی با تهمت و افترا اصلاح طلبان را از میدان به در کنند و دوستان ما را به بیدینی و فساد متهم میکنند، نخواهیم توانست کاری کنیم. تا زمانی که تهمت و افترا عمل شرعی تلقی میشود نمیتوان برای کسب قدرت رقابت کرد.
اطهری به حاشیه نشینی در شهر مشهد و تاثیری گه در انتخابات دارند اشاره و تصریح کرد: چرا دوستان اصلاح طلب ما به این قشر از جامعه بیتوجهاند در صورتی که بسیاری از آراء اصولگرایان را همینان تشکیل میدهند.
مردم مشهد بر اساس تکلیف رای میدهند و نه بر اساس حق
وی بر عنصر مذهب در مشهد تاکید کرد و افزود: در انتخابات مشهد عنصر مذهب تعیین کننده است و حاشیه شهر مشهد که طبقه محروم مذهبی هستند در میان اصلاح طلبان نادیده گرفته شدهاند. امروز بسیاری از مردم مشهد بر اساس تکلیف رای میدهند و نه بر اساس حق.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: حاشیه مشهد باید به یک آگاهی له نفسه دست یابد و بداند چنانچه این گروهها حاکم شوند طبقه آنان هیچ تغییری نخواهد کرد.
اطهری تاکید کرد: البته در این انتخابات شاهد بودیم که حاشیه شهر کمی سکوت کرد و آن هجومی که در انتخابات قبل بوده کمتر دیده شد و همین امر باعث شده نتوانیم تمامی تقصیرها را بر گردن حاشیه شهر مشهد بیاندازیم.
قرار دادن رای اصولگرایی در طبقه پایین جامعه یک اشتباه استراتژیک است
وی با تاکید بر این امر که قرار دادن رای اصولگرایی در طبقه پایین جامعه یک اشتباه استراتژیک است، گفت: شکاف نسلی در مشهد بسیار عمیقتر است و گروههای مرجع تغییر کردهاند؛ اما عنصر پدر سالاری در مشهد هنوز حذف نشده است و علی رغم تمامی اتفاقاتی که در حوزه عمومی و آموزش رخ میدهد پدران تصمیم می گیرند که با به چه کسی رای داده شود و این بر خلاف تهران است که فرزندان تحصیل کرده والدین خود را متقاعد میکنند که به چه کسی رای دهند.
این استاد دانشگاه رد صلاحیتهای گسترده اصلاح طلبان در مشهد را یکی دیگر از عوامل این نتیجه در انتخابات مجلس در مشهد دانست و گفت: اصولگرایانی که در انتخابات مشهد شرکت کردند چند دوره در مجلس حضور داشته و تبدیل به چهره شده بودند؛ اما این مسئله در اصلاح طلبان رعایت نشد و اصلاح طلبان شناخته شده نبودند از طرف دیگری اشتباهی که اصلاح طلبان کردند این بود که افرادی که رد صلاحیت شدند در کنار تایید صلاحیتها نماندند و همین امر سبب شد ما نتوانیم از سرمایه حضور آنان بهره گیریم.
اطهری در ادامه به نقاط قوت اصولگرایان در مشهد اشاره کرد و گفت: اصولگرایان توانستهاند با طبقه پایین دست جامعه ارتباط گیری کنند و در میان حامیانی را جذب کنند؛ اما اصلاح طلبان به دلیل اینکه توجه به روشنفکران و نخبگان جامعه نتوانستهاند به عوام ارتباط گیرند.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد به نقاط ضعف اصلاح طلبان نیز اشاره و خاطرنشان کرد: متاسفانه در این انتخابات اصلاح طلبان به سمت چهرههای سیاسی و اقتصادی رفتند و به جای اینکه به ارائه برنامه بپردازند تلاش کردند چهره بسازند.
وی در پایان به مصوبات جدید مجلس شورای اسلامی اشاره کرد و یادآور شد: متاسفانه مصوبات اخیر مجلس در دو نرخه کردن بنزین و حذف 24 میلیون یارانه بگیر باعث شده مردم تصور کنند دولت میخواهد نان آنان را بگیرد و این در صورتی است که دولت با این دو مصوبه موافق نبوده است.