به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، پيروز حناچي سه شنبه شب در نشست بررسي پرونده ثبت جهاني بافت تاريخي يزد با بيان اينكه يزد نخستين شهر خشتي جهان است ، گفت: هم اكنون 890 اثر ثبت شده جهاني در دنيا وجود دارد كه 32 مورد آن از آثار مدرن و بدون ارزش تاريخي است، 139 مورد ثبت منظر فرهنگي است كه در ايران ارگ بم در اين جرگه است.
وي با اشاره به ثبت جهاني يك اثر تاريخي افزود: چرخه اي كه براي ثبت جهاني يك اثر تاريخي طي مي شود اين موضوع را مي رساند كه اين اثر تاريخي تنها متعلق به مردم يك محله ،منطقه ،شهر يا كشور نيست بلكه متعلق به مردم دنيا است و ويژگي هاي منحصر به فردي دارد كه قابليت ثبت جهاني رادارد و بافت تاريخي يزد از آن جمله است .
معاون وزير راه و شهرسازي يادآور شد: براساس تحقيقات كشورهاي اروپايي ، خشت و خاك مي تواند در كاهش گازهاي گلخانه اي اثر گذار باشد و بر اين اساس يزد مي تواند به كانون تحقيقات سازه هاي رسين تبديل شود .
حناچي تصريح كرد: همكاري هاي بين بخشي مي تواند به حفظ و احياي آثار و ميراث هاي تاريخي و فرهنگي كمك كند به ويژه اينكه آثار ثبت شده جهاني مي توانند موتور محركه اقتصادي در كشورها باشند و تاثيرات جدي اقتصادي ايجاد كنند.
وي درباره تبعات ثبت جهاني يك اثر هم گفت: ثبت جهاني يك اثر تاريخي آن هم اثري نظير بافت تاريخي يزد مي تواند هم كاركرد فرهنگي و هم كاركرد اقتصادي داشته باشد ضمن آنكه براي گردشگران خارجي، آثار ثبت شده توسط يونسكو از اهميت بالايي برخوردار است از اين رو ثبت جهاني بافت تاريخي مي تواند يك فرصت براي استان يزد باشد.
اين مسئول با بيان اينكه يزد جزو شهرهاي پيشتاز در حوزه گردشگري است، تصريح كرد: زمينه ايجاد تحولات اقتصادي و فرهنگي در اين استان فراهم است ولي در ثبت جهاني بافت تاريخي يزد بايد به الزامات بعدي آن توجه كرد تا مسائل جهاننماي اصفهان دوباره تكرار شود.
معاون شهرسازي و معماري وزير راه و شهرسازي همكاري بين دستگاهي قبل و بعد از ثبت جهاني بافت تاريخي را خواستار شد و تاكيد كرد: ميراث فرهنگي به تنهايي نمي تواند متولي اين موضوع باشد و همكاري همه را مي طلبد.
وي يكي ديگر ازمهمترين ابعاد اقتصادي ثبت جهاني بافت تاريخي يزد و ديگر آثار تاريخي در سراسر كشور را قطع وابستگي از صنعت نفت دانست .
** حفظ بافت تاريخي يزد نيازمند مديريت صحيح
استاندار يزد هم در اين نشست با تشكر از ارسال پرونده بافت تاريخي يزد به يونسكو براي ثبت جهاني اظهار داشت: جهاني شدن بافت تاريخي، قوانين و مقررات مخصوص خود را دارد و با ثبت جهاني اين بافت مسئوليت جديدي براي حفظ بافت تاريخي پيدا مي كنيم.
سيدمحمد ميرمحمدي افزود: اگر بافت تاريخي يزد ثبت جهاني شود نشان دهنده اين است كه مردم يزد از دوره هاي گذشته تاكنون به شايستگي براي حفظ بافت تاريخي تلاش كرده و اين ميراث ارزشمند را سلامت به دست نسل امروز رسانده اند و ما نيز وظيفه سنگيني براي رساندن سلامت اين بافت به آيندگان خواهيم داشت.
وي تاكيد كرد: نسل امروز و آيندگان بايد به شيوه اي براي حفظ بافت تاريخي تلاش كنند كه هم زندگي در اين بافت جاري باشد و هم مردم و گردشگران از ويژگي هاي فرهنگي، معماري، هنري، ادبي و حتي فناوري بافت تاريخي بهره مند شوند، هم اجزاي بافت تاريخي حفظ و نگهداري شود و از تخريب و آسيبها دور بماند.
ميرمحمدي تصريح كرد: بافت تاريخي و ميراث فرهنگي يزد توجه بسياري از ملتها را به خود معطوف كرده و مديريت صحيح از ضروري ترين اقداماتي است كه بايد براي جلوگيري از تخريب بافت تاريخي و حفظ اين ميراث ارزشمند به كار گرفته شود.
عالي ترين مقام اجرايي استان با اشاره به اينكه گردشگران خارجي به مكاني سفر مي كنند كه آنجا امنيت كامل داشته باشد ، گفت : اگر در اماكن تاريخي امنيت كامل داشته باشيم و هر گردشگري بتواند آزادانه در بافت تاريخي رفت و آمد كند و از هنرها ، سبك زندگي ، موزه ها و صنايع دستي اين بافت بهره مند شود ، آنگاه بافت تاريخي شهرتي بين المللي پيدا مي كند و مي توانيم در ترويج فرهنگ و تمدن غني ايران اسلامي موفق باشيم.
مير محمدي با تاكيد بر اينكه آثار تاريخي به جا مانده از نياكان و گذشتگان ما نبايد از بين برود ، افزود: شايسته است به مسائل محيطي بافت تاريخي توجه ويژه اي صورت گيرد و به نحوي عمل شود كه اين بافت دچار آسيب و تخريب نشود.
استاندار يزد در پايان سخنان خود اظهار اميدواري كرد : با هماهنگي ، همكاري ، تعامل و همدلي همه دستگاههاي مرتبط با پرونده جهاني شدن بافت تاريخي يزد ، مقدمات ثبت جهاني اين بافت فراهم شود .
** ثبت جهاني بافت تاريخي يزد يك فرصت بزرگ براي استان
در ادامه اين جلسه معاون هماهنگي امور عمراني استاندار گفت : اگر اين پرونده در يونسكو مورد پذيرش قرار گيرد ، فرصت بزرگي را به دست آورده ايم .
سيدمحمدرضا سيدحسيني افزود: ضروري است هر دستگاه سهم اعتباري خود را براي مشاركت در پرونده ثبت جهاني بافت تاريخي مشخص كند و سازمان مديريت و برنامه ريزي استان نيز در تخصيص بودجه به ادارات اين موضوع را در دستور كار قرار دهد تا در هزينه ها و بودجه ها دچار مشكل نشويم .
وي اضافه كرد : سهم شهرداري و شوراي شهر در اين پرونده از همه دستگاهها و نهادها بيشتر است زيرا پس از ثبت جهاني بافت تاريخي ، كل اين بافت تحويل شهرداري مي شود و شهرداري بايد از هم اكنون آمادگي اداره و حفظ اين بافت را داشته باشد .
معاون هماهنگي امور عمراني استاندار اظهار داشت : مهم ترين پروژه اي كه امسال در حالي پيگيري آن هستيم همين پرونده ثبت جهاني بافت تاريخي يزد است و بايد اين پروژه ، هرچه زودتر از گزارش هاي روي كاغذ بيرون آيد و روند اجرايي به خود بگيرد .
سيد حسيني تاكيد كرد : اگر بافت تاريخي يزد ثبت جهاني شود مهم ترين رويدادد در چند سال گذشته در حوزه شهري براي شهرداري ، شوراي شهر و مردم شهر يزد اتفاق افتاده است .
در پايان اين نشست از دست اندركاران تكميل پرونده ثبت جهاني بافت تاريخي يزد با اهداي لوح تقدير و هدايايي تجليل شد .
استان يزد هم اكنون در كنار استانهاي فارس و اصفهان به عنوان مثلث طلايي گردشگري ايران مقصد اول گردشگران خارجي و اروپايي بوده به گونه اي كه استقبال گردشگران خارجي از اين شهر تا پنج برابر افزايش داشته و همين امر گردشگري را محور توسعه استان قرار داده است.
اين استان 2270 هكتار بافت تاريخي دارد كه شهر يزد به عنوان نخستين شهر خشت خام و دومين شهر تاريخي جهان داراي بافت تاريخي به مساحت عرصه 743 هكتار و مساحت حريم پنج هزار هكتار در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است.
يزد با عناويني همچون شهر بادگيرها، شهر كار و كاريز و كاهگل، دارالعباده، دارالعلم و دارالعمل، حسينيه ايران، شهر دوچرخه ها، شيريني، شهر قنات و قنوت و قناعت و شهر آتش و آفتاب شناخته مي شود.
195 هكتار عرصه و 665 هكتار حريم بافت تاريخي يزد و در مجموع 860 هكتار از اين بافت تشكيل پرونده شده و براي ثبت جهاني به يونسكو ارسال شده است.