اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، رضا نظرآهاری، سفیر جمهوری اسلامی ایران در ژاپن ظهر امروز در همایش«چشم انداز روابط ایران و ژاپن» در دانشکده علوم اداری و اقتصادی دانشگاه فردوسی مشهد در پاسخ به این پرسش که چرا بعد از برجام روابط ژاپن و ایران نزدیکتر از سابق نشد، گفت: ژاپن کشوری است که برعکس کشورهای اروپایی در دوره تحریم ما توانستیم در آن درآمدهای نفتی خود را هزینه کنیم.
وی ادامه داد: البته باید به یاد داشته باشیم که این کشور هشت سال در اختیار آمریکا بود و تمام زیر ساختهای این کشور توسط آمریکا پایه ریزی شده؛ بنابراین آمریکا به این کشور اشراف زیادی دارد پس ژاپن نمیتواند به صورت علنی با ایران روابط زیادی برقرار کند.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در ژاپن خاطرنشان کرد: انگلستان ملی شدن صنعت نفت را خلاف میدانست و به همین دلیل کشور ایران را تحریم کرد در همین دوران ژاپن تصمیم میگیرد از ایران نفت خریداری کند و این کار خود را سرآغاز صنعتی شدن دوباره ژاپن درنظر میگیرد. برای همین ژاپن کشوری است که از ابتدا روابط خوبی با ایران داشته است و این الگوی رفتاری ژاپن تا به امروز وجود دارد. ژاپن وارداتش را به ایران کاهش داده؛ اما صفر نکرده است.
وی با اشاره به اینکه ژاپنیها با ایرانیها دوستی بسیار دارند؛ اما مجبورند سر و صدا نکنند تا مورد شماتت آمریکاییها قرار نگیرند، تصریح کرد: قبل از تحریم ژاپن مجبور بود میدان نفتی گازی آزادگان را گسترش داد؛ اما با شروع تحریمها و تهدید آمریکاییها مجبور به عقب نشینی شد.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در ژاپن ادامه داد: عامل دیگر که سبب عقب نشینی ژاپن میشود این است که شرکتهای ژاپنی بزرگ و بین المللی هستند و بیشترین سرمایه گذاریهای خود را در کشورهای اروپایی و آمریکایی انجام دادهاند، بنابراین به راحتی نمیتوانند همه فعالیتهای خود را به داخل ایران بیاورند.
نظرآهاری با بیان اینکه نباید این پیش بینی را داشته باشیم که بلافاصله بعد از تحریمها ژاپن با ایران وارد ارتباطات گسترده میشود هرچند که هیاتهای بسیاری از ژاپن به ایران میآیند، خاطرنشان کرد: ژاپن کشوری توسعه یافته است که ما میتوانیم از آنها بسیار بیاموزیم، ژاپنیها همزمان با ما در دوره قاجار به این فکر افتادند که چگونه میتوان به شاخصهای توسعه یافتگی دست یافت.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در ژاپن در بخش دیگری از سخنان خود به مزیتها و تلاشی که در ژاپن جهت پیشرفت صورت میگیرد اشاره و بیان کرد: در این کشور منابع زیرزمینی وجود ندارد، همچنین 30 درصد بلایای طبیعی جهان در آنجا رخ میدهد و به دلیل اینکه این کشور درآمد نفتی نداشته است، توانسته خود را بسازد و تمامی شاخصههای توسعه یافتگی را با دستان خالی به دست آوردهاند. روزی ژاپن یکی از آلودهترین کشورهای دنیا بود و امروز با تلاش توانسته جزو پاک ترین کشورهای دنیا باشد.
وی محور توسعه ژاپن را آموزش دانست و افزود: در ژاپن هر اقدامی که انجام میشود از طریق آموزش است، آنها تمام ابعاد زندگی را در قالب آموزش به کودکان خود میآموزند.
نظرآهاری با اشاره به اینکه ژاپنیها دارای فرهنگی منسجم هستند، افزود: کشورهایی همچون ژاپن به دلیل این که نفت نداشتهاند بخش خصوصی خود را تقویت کردند؛ اما درآمدهای نفتی در کشورهایی همچون ایران موجب تنبلی شده است؛ البته پس از جنگ در مسیر حل این مشکل گام برداشتهایم؛ اما چون فرهنگ آن وجود ندارد این مسیر کند در حال طی شدن است.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در ژاپن در بخش دیگری از سخنان خود به غفلت دانش آموختگان علوم سیاسی از مسئولیت خود اشاره و بیان کرد: افرادی که علوم سیاسی میخوانند باید بدانند چه وظیفهای به عهده دارند، همه هدف دانشجوی علوم سیاسی ما نباید مسئله استخدام باشد.
وی ضمن تاکید بر اینکه به اعتقاد من وظیفه افرادی که علوم سیاسی میخوانند از دیگر رشتهها مهمتر است، گفت: فردی که علوم سیاسی میخواند درصدد است همه روشهایی که برای پیشبرد حکومت لازم است را بیابد، او میخواهد بداند از چه روشی بهتر است استفاده کنیم تا به درستی با هم سخن گوییم.
نظرآهاری ارائه الگویی مناسب برای پیشرفت کشور در عین از دست ندادن ارزشهای داخلی را از دیگر وظایف داشن آموختگان علوم سیاسی دانست و تاکید کرد: ما بزرگترین استعدادها را در داخل و کمترین تعامل را با نظام بین الملل داریم. چنانچه مراودات را افزایش دهیم از طریق دیدن، روشهای مناسب جهت درست زندگی کردن خواهیم آموخت.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در ژاپن افزود: استعدادی که دانشجویان ایرانی دارند در بسیاری از کشورهای جهان مشاهده نمیشود، اما آنچه آنها را به این حد از توسعه رسانده ریزبینی آنها است. ما همیشه به دنبال راه حلهای محیر العقول هستیم و این در حالی است که باید دید و مطالعه خود را عمق بخشید. ژاپن به دلیل همین ویژگی است که علی رغم نداشتن منابع انرژی عنوان دومین اقتصاد بزرگ دنیا پس از آمریکا را از آن خود کرده است.
وی در پایان یادآور شد: در کشورهای خاورمیانه تنها کشوری که برای توسعه دارای زیر ساختهای مناسب است ایران است. ما در این کشور هم حضور بانوان، هم مشارکت مردمی را داریم که در بسیاری از کشورهای خاورمیانه این مسائل وجود ندارد؛ بنابراین با تلاش بیشتر و عمق بخشی به دیدمان خواهیم تواست پیشرفت کنیم.