اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به فرهنگ و تعاریف آن گفت: به نظر من یکی از تعاریف درست فرهنگ، خوب زندگی کردن در جامعه است و حوزه فرهنگی زمانی بالنده خواهد شد که افراد و گروه های مختلف بتوانند در کنار هم زندگی خوبی را داشته باشند در واقع این تفاوت ها است که با تعامل درست موجب رشد و بالندگی می شود نه تخریب و اینکه از رشد دیگران جلوگیری کنیم.
سید ضیاء هاشمی افزود: در دانشگاه ها باید فرهنگ با شناخت رویکرد علمی و تلاش در این خصوص باشد؛ ضمن اینکه تاکید داریم که فرهنگ از ضرویات جامعه است تا بتواند به رشد و بالندگی شایسته ای دست یابد و دانشگاه بایستی در این خصوص پیشگام و الگویی برای جامعه باشد.
وی ضمن تشکر از متولیان حوزه فرهنگی در دانشگاه رازی گفت: محور فرهنگ اشتراکات است و بایستی در قالب ارزش های فرهنگی جامعه مان که شامل فرهنگ اسلامی و ایرانی است تلاش و حرکت کنیم.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم تصریح کرد: فرهنگ هویت ساز است و این خصوصیت آن را از حوزه های دیگر متمایز می کند در واقع با فرهنگ است که می توان به سایر حوزه ها متصل شد همچنانکه اعتقاد دارم تنش آفرینی ضد فرهنگ و اخلاق است و نباید در برنامه های مختلف دانشگاه ها وجود داشته باشد؛ اما برگزاری همایش ها و انتقال پیام در این نشست ها عین کارفرهنگی است یعنی باید گفتگوهای سازنده ای صورت گیرد تا زمینه تعامل ایجاد شود و اگر جلوی این مورد گرفته شود در حقیقت به فرهنگ ضربه زده شده است.
هاشمی نقد صمیمی و سازنده را از ضروریات یک جامعه دانشگاهی دانست و خاطرنشان کرد: من به نوبه خود پذیرای نقدهای صمیمی و سازنده هستم و ما بایستی در حوزه دانشگاه که یک نهاد علمی و فرهنگی است فرهنگ آگاهی، مهارت ، دانش و تلاش را نهادینه کنیم، مواردی که مو جب بالندگی و پیشرفت یک جامعه خواهد شد؛ ضمن اینکه از مبانی دینی اسلامی و سنت های اجتماعی هم در این میان می توانیم کمک بگیریم.
وی افزود: جامعه ما حول محور یک فرهنگ شکل و سامان می یابد و دانشگاه با تنوع درونی یک رسالت اجتماعی دارد در زمینه فرهنگ سازی دارد و نمی تواند به مسایل بیرون بی تفاوت باشد؛ چرا که اگر دانشگاه با جامعه پیوند نداشته باشد، تداوم حیاتش را از دست خواهد داد.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه تصریح کرد: دانشگاه امروزه دارای رقبای دیگری است و اگر نتواند در زمینه فرهنگ نقش آفرین باشد عمر دانشگاه طولانی نخواهد بود زیرا بخشی از رسالت دانشگاه آماده سازی دانشجویان برای زندگی اجتماعی و ارایه الگو به جامعه است.
وی همچنین به ضرورت اتاق های فکر در دانشگاه ها اشاره و خاطرنشان کرد: اتاق فکر ظرفیتی است که نخبگان را دور هم جمعه می کند و این نخبگان بایستی چالش ها، اولویت ها و فرصت ها را بشناسند و با تحلیل درست فکر، ایده و پیشنهاد ارایه دهند و ظرفیت های دانگشاه در این حوزه را به جامعه پیوند بزنند.
هاشمی افزود: دانشگاه باید بازتاب دهنده واقعیات اجتماع باشد و دانشجویان را برای زندگی درست اجتماعی آماده کند، کسانی که شهروندانی اثرگذار باشند نه اینکه صاحبان مدرک بی پشتوانه.
وی گفت: قانون در جامعه ما مظلوم است و باید برای ظلم زدایی آن تلاش کنیم و آن را فصل الخطاب قرار دهیم و فقط در چارچوب مجاری قانونی و طبق آن عمل کنیم و در اجرای قانون ذره ای تردید به خودمان راه دهیم و در زمینه فرهنگ هم باید در چارچوب قانون عمل کنیم تا زمینه بالندگی فرهنگی در جامعه ایجاد شود و این امر میسر نمی شود مگر با برگزاری نشست ها و گفتگو در خصوص فرهنگ و مسایل فرهنگی.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم همچنین به یکی از دغدغه های مطرح شده در این جلسه که بحث حجاب و عفاف در دانشگاه بود پرداخت و گفت: یکی از مسایل مهم در زمینه فرهنگ حجاب است و ما باید فرهنگ حجاب و عفاف را در دانشگاه جا بیندازیم و باور آن را شکل دهیم در واقع با رویکرد فرهنگی و آموزشی و اجتماعی حجاب را ترویج دهیم.
هاشمی افزود: در خصوص برگزاری اردوهای مختلط و کنسرت در دانشگاه ها هم باید بگویم من قبلا هم گفتم که برگزاری کنسرت مستقل و اردوهای مختلط در دانشگاه ها تخلف است و در این خصوص آیین نامه داریم که اردوهای مختلط نباید برگزار شود مگر سفرهای علمی یک روزه و زیر یک روز که استثنا شده است .
وی همچنین گفت: در بحث مسائل اجتماعی مربوط به دانشجویان و جوانان نظیر اعتیاد، افسردگی، خودکشی و غیره نیز باید تدابیری اندیشه و جلوی این مسائل گرفته شود و این آسیب ها را با مشارکت و تلاش حل کنیم و با ایجاد امید در این مسایل نظیر اشتغال و ازدواج جوانان زمینه ساز جلوگیری از این مسایل شویم.
هاشمی افزود: فرهنگ به سرعت تغییر نمی کند و کاری که ما می کنیم در نسل بعد تاثیرگذار است؛ بنابراین ما باید جوابگوی نسل بعد نیز باشیم.
وی حمایت از گروه های انقلابی در دانشگاه ها را از وظایف وزارت علوم دانست و تصریح کرد: حمایت از گروه ها و تشکل های انقلابی وظیفه ماست و تشکل ها باید انقلابی هستند و باید باشند ضمن اینکه قانون پذیر بوده و در راستای اخلاق و ادب حرکت کنند.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم با اشاره به برگزاری اردوهای راهیان نور نیز گفت: کرمانشاه نهاد جهاد و دفاع مقدس است و در زمینه برگزاری اردوهای راهیان نور بسیار مثبت عمل کرده است و تلاش ما نیز این است که از این اردوها حمایت های بیشتری داشته باشیم و ایده آل من نیز این است که هر دانشجویی در این اردوها شرکت کند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: فضای تشکل ها در دانشگاه ها باید متنوع باشد نه یک سویه و زمینه مشارکت حداکثری در کانون ها و انجمن های علمی و تشکل ها نیز بیشتر شود ضمن اینکه در تلاش هستیم تا بودجه های فرهنگی را افزایش داده و مدیریت صحیحی بر آنها اعمال کنیم.