اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو-یادداشت دانشجویی؛ بدون مقدمه و مستقیم میرویم سر اصل مطلب؛ ابتدا باید بپذیریم که ما «دانشجو» هستیم! وقتی این «واقعیت» یا «هویت» و یا «نقش اجتماعی» را، که بسیاری خواسته یا ناخواسته آن را میپذیرند ولی «متوجهاش نیستند»، درک کردیم، پس از درس و تحصیل، که اولویت و دلیل دانشجو شدن ماست، نبایست نسبت به اتفاقات پیرامونی خود بیتفاوت باشیم! (1)
پس باید پذیرفت که «بیتفاوت نبودن» و «دانشجو بودن» لازم و ملزوم یکدیگرند! چرا که از آغاز کار، همیشه «جنبش دانشجویی»، در بوجود آمدن جریانات ملی- وطنی و دینی یک پای قضیه بوده است! (2)
این را داشته باشید؛ حالا ببینید کدام دین، کدام نظام و کدام رهبر سیاسی، مردمان جامعه و دانشجویان و جوانان را به داشتن درک و تحلیل سیاسی دعوت میکند! (3) رهبری که همواره بر فعالیت سیاسی دانشجویان تاکید داشته و از این مسئله حمایت ویژه کرده است، تا جاییکه مخالفان این مسأله را، با لحنِ تندی هشدار دادند که؛ خدا لعنت کند کسانی را تلاش میکنند دانشجویان سیاسی نباشد! (4)
ماجرا خیلی مهم است! در همه جای دنیا «قشر جوان و دانشجو» با ارزشترین و مهمترین توده مردمی و اجتماعی و سرمایه مهم کشورها به حساب میآید! حالا، کشوری مثل کشور ما و جامعه اسلامی ما، با آن همه کشمکشها و پیچ و خمهای تاریخی، اگر جوانانش که پایه های اصلی نظام و کشور هستند، (5) سیاسی نباشند، اصلاً توی باغ مسائل سیاسی نیست!(6) حالا هر چقدر هم که مسؤولین دانشگاهها و مسؤولین کشورش، مردم را با پُزهای روشنفکری دعوت به نقد و آزادی بیان کنند!
البته دعوت به فعالیتهای آزاد سیاسی، که خیلیها به ظاهر پُزش را هم میدهند و مدعیاش هم هستند، فقط زمانی خوب است که بر مبنای جهت وزش باد، به سمت و سوی «آنها» باشد!
فرقی هم نمیکند این فعالیتها و تلاش برای رسیدن به حقیقت؛ در عالم سیاست (که عین دیانت ماست و نه در عالم سیاست بازی)، در کدام نوع دانشگاه باشد! چه دانشگاه دولتی، چه دانشگاه غیر انتفاعی و چه دانشگاه آزاد! چرا که دانشگاههای ما به واسطه حضور دانشجو شأنیت و اعتبار پیدا میکنند! (7)
پس تکلیف دانشجویی ما، تا قسمتی، روشن شد! حالا باید برای رسیدن به درک سیاسی و فعالیت سیاسی که در نام «جنبش دانشجویی» خلاصه میشود، تلاش کنیم!
اینجاست که با «آنها»یی روبروی میشویم که تلاش میکنند ما سیاسی نباشیم! روی صحبت، دقیقاً با «آنها»یی است که تلاش میکنند دانشجویان سیاسی نباشند! آنهایی که به ظاهر دغدغه دارند و فریادش را میزنند! آنهایی شعار «زنده باد مخالف من»، فقط برای زمان خودشان بود! حالا کافیست فقط یک نفر، خلاف نظر آنها –از یک تریبونی- سخن بگوید، آن وقت است که خراب میشوند بر سرش، که چه و چه و چه...!
آنهایی که دغدغهی فساد را دارند، اما از اطرافشان غافلند! نگران فقر و تنگدستی مردم هستند! اما کم مانده بر تخت طلا تکیه زنند! شعار و عنوان آزادی بیان هم، زمانی زیبا به نظر میآید، که از دهان مبارک آنها خارج شود وگرنه راهی خیابان میشوند!
حالا، بخش اعظمی از «آنها» و تفکراتشان، بر بدنه عظیم و پرسرمایه دانشگاه آزاد (از نظر دانشجو) حاکم شده است! دانشگاهی که در بدو تأسیس خیالات بزرگی داشت! از جمله آسان سازی تحصیل و پیشرفت علمی! آسانسازی تحصیل را با برداشتن کنکور، به عنوان سنگ محک علمی و با گشودن دربهای دانشگاه محقق کرد! به نحوی که در هنگام ثبت نام و بنا به گفته شاهدان عینی با عباراتی چنین مواجه شدیم؛ «رشته ارزان چه دارید؟»...(8) خوب، طبیعی است که با این شیوه آسان سازی، به جای ملاک قرار دادن خروجی کیفی و علمی، معیارهای کمی و عددی مورد محاسبه قرار میگیرند که البته دانشگاه آزاد، از نظر عددی در همه آمارها و ارقام رتبههای خوبی را کسب خواهد کرد! از جذب اساتید هیأت علمی گرفته تا تعداد ساختمانها تا جذب دانشجو و اعطای مدرک!
و باز هم طبیعی است که با این شیوه، باید فکر توسعه بود و نه «پیشرفت»! بله؛ توسعه با پیشرفت فرق دارد!(9) هر چند، در عقاید «آنها»، توسعه مقدم بر پیشرفت است! «آنها»یی که برای دانشگاه آزاد، خروار خروار آرزو و شعار خوب را یدک میکشند و به همین دلیل است که دانشجو و فعالیت دانشجویی را، برای تحقق این آرزوها و اعمال نظرات شخصی، بر مبنای منافع «آنها»، با آییننامهها و شوراها و مسئولیتهای مختلف تحت نظارت و کنترل شدید قرار میدهند تا خدایی ناکرده از بدنه دانشجویی این دانشگاه، صدایی مخالف تفکرات «آنها» بیرون نرود! (10)
به طور مثال، زمانیکه خبر میرسد، آن کس که مثل آنها نگران فساد بود، نگران فقر مردم بود، نگران امنیت مردم بود، وظیفهاش را انجام داد و وقت گذاشت و پروندههایی که اینقدر سنگین بود و کسی سمت آن نمیرفت، بیرون کشید و حق را جار زد، در راه دانشگاه آزاد است! پس در راستای زنده باد مخالف من، در راستای مبارزه با فساد، در راستای آزادی بیان، در راستای نقدپذیری و در چنین راستاهایی، یک تصمیمی گرفته شد! تصمیمی مطابق نظر «آنها»! (11) مهم آزادی بیان نبود، مهم فعالیت جنبش دانشجویی نبود، مهم این بود که تسویه حساب انجام شود! مهم این بود که هر چه دل تنگش میخواهد بگوید، فقط از «آنها» و فلانی و بهمانی و... نگوید! که اگر گفته باشد، راه به دانشگاه آزاد ندارد!
قربانی شدن جنبش دانشجویی مهم نیست! سر آنهایی که بالا نشین هستند به سلامت این که ریخت و پاش خبری رسانهها هم مهم نیست! این همه پاسخگو نبودند، این هم برود کنار آنها! هیچ آبی هم از آبی تکان نخورده است!
احتمالاً، فردایش در توییتری که رسمی نیست، پُست میگذارند که چرا کرسی آزاد اندیشی و آزادی بیان توسط فلان نهاد در دانشگاه متوقف شده! چرا در دانشگاه آزادی بیان نیست! چرا کسی ما را نقد نمیکند!
وقتی هم محترمانه و صادقانه به دنبال پاسخ هستی، به دنبال جوابگویی هستی راه به جایی نمیبری! چرا که آنها دانشجو را، برای وقت گذاشتن و به قول خودشان سر و کله زدن با او، در حد خود نمیدانند! حال آنکه به قول خود «آنها» امروز که زمانهی مذاکره و گفتگو است حتی از گفتگو و جلسه و پاسخ گویی هم فراری هستند! چرا که بهتر از هر کسی میدانند چه کرده اند! (12)
این نه اولین بار است و نه آخرین بار! بسیج دانشجویی به تکلیف عمل میکند و مثل مسئولین دانشگاه آزاد، بدون سعه صدر، دست به عملی نمیزند که بنا به نفع شخص یا جناحی، ارزشها را در دانشگاه قربانی کند! ارزشهایی از جنس شهدا، از جنس فعالیت دانشجویی، از جنس آزادی بیان، از جنس حقیقت و انقلابیگری که هرگز نخواهیم گذاشت ذرهای بر این روحیه انقلابی دانشجویان در دانشگاهها ضربه وارد شود! (13) و همچنان نقد منصفانه و متقابلاً نقدپذیریمتواضعانه را دنبال میکند. (14)
بسیج دانشجویی با فکر و منطق و سعه صدر و بر مبنای قانون کارش را پیش برد و همواره خدا را ناظر و بینا بر کارها دانسته و میداند. (15)
پینوشت؛
1. اشاره به بیانات رهبری در تاریخ 10/8/83 و 22/2/77 و 17/9/79 و 6/5/92 و 16/5/91 و 10/6/80
2. اشاره به بیانات رهبری در تاریخ 1/9/78 و 6/8/81
3. اشاره به بیانات رهبری در تاریخ 12/8/72 و 17/10/83 و1/8/73 و 10/8/74
4. اشاره به بیانات رهبری در تاریخ 12/8/72
5. اشاره به بیانات رهبری در تاریخ 10/8/68 و 19/2/84 و 24/9/87
6. اشاره به بیانات رهبری در تاریخ 12/8/72
7. اشاره به بیانات رهبری در تاریخ 7/7/87 و 15/9/75 و 25/7/85
8. به روایت یکی از دانشجویان بسیجی که در طرح «دانشجو سلام» بسیج دانشجویی در استقبال از دانشجویان ورودی جدید با این جمله مواجه شد! لازم به ذکر است با پولی شدن بسیاری از رشته ها، دانشگاه به سمت رشته
های بدون کنکور رفت که رقابت علمی و سطح علمی برای ورود به دانشگاه نادیده گرفته شد!
9. به بیان ساده؛ پیشرفت معطوف به مسأله انسان و کمال انسان است و بعد معنوی انسان را در بر میگیرد اما توسعه بیشتر یک مبنای غربی دارد و بر مبنای مادی بدون توجه به وجوهات انسانی است. در بیانات و اندیشه های
امام (ره) و رهبر انقلاب نیز بارها تذکراتی به مسئولین کشور برای تفکیک این دو مسأله دیده شده است. این درحالی است که دانشگاه آزاد بدون توجه به جنبه ارتقای علمی، داشتن زیرساختهای مادی و معنوی اعم از اساتید،
فضای پژوهش و... بدون توجه به ارتقای کیفی به شدت به فکر ارتقای مادی و کمی است!
10. اشاره به بیانات رهبری در تاریخ 20/4/94
11. سازمان مرکزی دانشگاه آزاد پس از دو هفته تبلیغات و علی رغم نامه نگاری بسیج دانشجویی و اطلاع از حضور جناب حجت الاسلام حیدر مصلحی به عنوان سخنران برنامه فاتحان ثریا بمناسبت بزرگداشت شهدای دانشمند
هستهای، شب مراسم، و بدون توجه به زحمات دانشجویان دست اندر کار و با عدم پاسخگویی و دلیل قانع کننده برای این اقدام، از حضور ایشان ممانعت به عمل آورد.
12. ریاست دانشگاه آزاد به بهانه تقدیر از اساتید واحد تهران شمال طی ضیافتی مفصل و تجملی، بدون اطلاع و بدون حضور دانشجویان، در این برنامه حاضر شد در حالیکه بشدت تلاش شد با دانشجویان برخورد نداشته باشد که
علی رغم همه این کارها، اعضای بسیج دانشجویی پس از آنکه نامه ها و درخواست های متعدد برای جلسه و گفتگو با ایشان، با بی توجهی و عدم پاسخگویی روبرو شد، به هنگام خروج از مراسم از وی بابت تصمیمات یک جانبه،
منفعت طلبانه، محدود کننده، پاسخگویی را مطالبه کردند که در حین صحبت و گفتگو و بدون پاسخگویی، سوار بر خودرو شدند و همچنان جنبش دانشجویی را بی پاسخ رها کردند که باز هم ثابت شد ، آنها تحمل شنیدن حرف حق و
توان پاسخ، نسبت به اقدامات مداخله جویانه و سلبی خود را ندارند!
13. اشاره به بیانات رهبری در تاریخ 20/9/70 و 22/12/79
14. اشاره به بیانات رهبری در تاریخ 25/2/86
15. پس از این برنامه ها، که وظیفه و تکلیف جنبش دانشجویی و بسیج دانشجویی بود، رویه مسئولین دانشگاه آزاد با بسیج دانشجویی تغییر کرد و سنگ اندازی های بسیاری بر سر برنامه های دانشجویی با تصمیمات و آیین نامهداشتند!
سعید ابوالحسنی نژاد-مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است