اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از اهواز، همایش «آسیب های نوپدید شبکه های اجتماعی مجازی» با حضور رییس اداره پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا کشور در دانشگاه شهید چمران برگزار شد.
دکتر یدالله زرگر، مدیر امور اجتماعی دانشگاه شهید چمران اهواز در این همایش که در تالار اجتماعات دانشکده اقتصاد برگزار شد، بیان داشت: در استفاده از ابزارهای تکنولوژی و اینترنت، اصل بر اینست که کارکردهای مثبت و فواید گوناگون آن در ابعاد علمی، آموزشی، اطلاع رسانی، فرهنگی، اجتماعی و غیره مورد نظر قرار گیرد؛ اما همیشه وسایل تکنولوژی می توانند در کنار فواید خود آسیب هایی را نیز به همراه داشته باشند؛ از این رو، آگاهی شهروندان و دانشگاهیان به عنوان قشر بزرگی از جامعه، نسبت به این آسیب ها ضروری است.
وی افزود: آگاهیبخشی در زمینه آسیب های نوپدید شبکه های اجتماعی مجازی، به معنای کاستن از ارزش و لزوم وجود آنها در زندگی امروزی نیست؛اما هدف پیشگیری از تبعات منفی احتمالی آنهاست.
زرگر یکی از اشارات به همین آسیب های احتمالی را در آیه 9 سوره مبارکه طارق عنوان کرد که خداوند می فرماید «روزی که رازها آشکار شود» و این مصداق دنیوی این آیه است؛ چراکه با وجود دنیای مجازی، حریم شخصی برای افراد باقی نمی ماند.
در ادامه این همایش، مدیرکل اداره پیشگیری از آسیب های اجتماعی بهزیستی کشور به بیان آثار فاصله دیجیتالی بین نسلی و فرصت ها و چالش های فضای مجازی پرداخت و گفت: امروزه نسل جوان با شتاب بسیار زیادی وارد دنیای مجازی شده در حالی که نسل پیش از آنها با کندی به این عرصه پا می گذارند و همین سرمنشأ مخاطرات زیاد و شکاف بین نسل ها شده است.
دکتر شیرین احمدی نیا با بیان اینکه برای پر کردن این شکاف باید پدر و مادر با سرعت بیشتری به دهکده جهانی ورود پیدا کنند، اظهار داشت: از فواید فضای مجازی و اینترنت نیز نباید غافل بود؛ از جمله اینکه صرفه جویی چشمگیر در زمان و از بین رفتن بُعد مکان، مهمترین این فواید هستند.
وی همچنین وجود شبکههای اجتماعی را موجب بروز تغییرات بنیادین در سبک زندگی انسان ها، فرهنگ جوامع، ادبیات گفتاری و نوشتاری، آداب و سنن و حذف مراودات کاغذی دانست.
مدیرکل اداره پیشگیری از آسیبهای اجتماعی بهزیستی کشور در پاسخ به این پرسش که آیا حضور پرشتاب نسل جوان در شبکه های مجازی یک فرصت است یا چالش، بیان کرد: اگر تلاش کنیم تا فاصله بین نسلی را کمتر کنیم و والدین در این مقوله به فرزندان خود نزدیکتر شوند، قطعا ابزارهای پیشرفت تکنولوژی یک فرصت محسوب می شود.
احمدی نیا افزود: بر اساس آخرین آمار، 80 درصد جوانان ایرانی تمایل به استفاده از اینترنت دارند و بیشترین جامعه مخاطب آن افراد 14 تا 22 سال هستند، که این بدان معناست که والدین این جوانان باید با سرعت بیشتری به ابزار تکنولوژی روز آگاه باشند.
همچنین رییس اداره پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتای کشور در بیان وظیفه اصلی پلیس فتا و تعریف جرایم سایبری گفت: وظیفه پلیس فتا، صرفا رسیدگی به جرایمی است که در فضای مجازی اتفاق می افتد و جرم سایبری به هر اقدامی اطلاق می شود که از طریق فضای مجازی و با بهره گیری از ابزارهای اتصال به فضای مجازی صورت گرفته و حقوق شناساییشده برای افراد را نقش می کند.
سرهنگ علیرضا آذردرخش از جمله شاخصه های جرایم سایبری را سرعت بسیار بالای بزهکار و ناشناخته بودن مرتکبان برشمرد و خاطرنشان کرد: متاسفانه در جامعه ما آنگونه که جرایم سنتی مانند دزدی و قتل، قبح و زشتی دارد جرایم سایبری عمل قبیحی محسوب نمی شود.
وی در ادامه به بیان اولویتبندی جرایم سایبری بر اساس میزان ارتکاب، پرداخت و گفت: بیشترین میزان جرایم سایبری در کشور ما مانند تمام دنیا مربوط به برداشت از حساب های بانکی و کلاهبرداری های مالی است و پس از آن جرایم اخلاقی و سیاسی قرار دارد.
رییس اداره پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتای کشور با بیان میزان سوء استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی، خاطرنشان کرد: شبکه اجتماعی تلگرام به تنهایی 25 درصد کل جرایم سایبری را شامل می شود که ضرورت دارد آموزش های لازم در خصوص ایمنسازی این شبکه در گوشی های تلفن همراه کاربران صورت گیرد.
وی در ادامه به تشریح شیوه های بزهکاران در جهت سرقت از حساب های بانکی از طریق دستگاه های عابربانک و کارتخوان فروشگاه ها، سوءاستفاده های اخلاقی از کاربران شبکه های اجتماعی مجازی مانند واتسآپ، لاین، وایبر، فیس بوک، تلگرام و...، مواد مخدر دیجیتال، چگونگی هک شدن گوشی های تلفن همراه و دسترسی هکرها به تصاویر و اطلاعات شخصی کاربر و نیز ارائه راهکارهای پیشگیری از این خطرات و ایمنسازی گوشی ها پرداخت.
گفتنی است؛این همایش از سوی مدیریت امور اجتماعی دانشگاه و همراستا با فعالیت های کانون آسیبشناسی اجتماعی این مدیریت، برگزار شد جمعی از مسئولان کشوری و استانی از جمله نماینده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی کشور، رییس اداره پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتای کشور، مدیرکل اداره پیشگیری از آسیب های اجتماعی بهزیستی کشور، مدیرکل آموزش و پرورش خوزستان، مدیرکل بهزیستی استان، رؤسای نواحی چهارگانه آموزش و پرورش، مسئولان و مدیران دانشگاه شهید چمران و جمعی از کارکنان و دانشجویان این دانشگاه حضور داشتند.