به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، هادی قوامی امروز در همایش «استانداردهای بین المللی گزارش مالی و اقتصاد در پسابرجام» که به همت انجمن حسابداری دانشگاه فردوسی مشهد در دانشکده علوم اداری این دانشگاه برگزار شد، ایجاد باور داخلی برای جذب سرمایه گذار خارجی، پذیرش رویههای علمی تجربه شده در دنیا، دخالتهای مفید و سازنده دولت در فراهم کردن زمینهها و زیر ساختهای جذب سرمایه گذاری خارجی، رفع جدی و سریع موانع سرمایه گذاری خارجی، برنامه ریزی مشخص برای بهره گیری مناسب از سرمایه گذاری خارجی، کاهش ریسکهای سیاسی و پیوند سرمایه گذاری خارجی با بخش خصوصی را از جمله الزامات جهت جذب سرمایه گذار خارجی برشمرد.
وی با اشاره به این مطلب که چنانچه سرمایه گذاری خارجی به تولید داخلی کمک کند و در بخشهای صورت گیرد که سرمایه داخلی در آنجا به حد کفایت صورت نگرفته، باعث تکامل تکنولوژی خواهد شد، گفت: چنانچه این اتفاق رخ دهد آنگاه خودمان به سمت تولید تکنولوژی خواهیم رفت مانند اقدامی که ژاپن بعد از جنگ جهانی دوم انجام داد.
این نماینده مجلس ادامه داد: سرمایه گذاری خارجی باید در رشتههایی صورت گیرد که سبب بهتر شدن شرایط ارزی کشور و افزایش صادرات شود. همچنین قابلیت تولید داخلی را افزایش دهد و از یک طرف کالاهایی را تولید کند که سبب رفع نیاز داخلی شود و از طرف دیگر به تربیت نیروی انسانی داخلی بپردازد.
قوامی در ادامه سخنان خود به معایب سرمایه گذاری خارجی اشاره کرد و بیان داشت: تجربه 60 ساله سرمایه گذاری خارجی در کشورهای در حال توسعه نشان میدهد که به دلیل اینکه سرمایه گذاری خارجی به درستی جهت دهی نمیشود، توزیع درآمدهای ناشی از آن نابرابر بوده و بعضا از سمت نیازهای جامعه به سمت برخی نیازهای خاص حرکت کردهاند.
وی افزایش مهاجرت از روستاها به شهر و تولید کالاهای نامناسب، ایجاد الگوی مصرفی نامناسب و انجراف منایع را از دیگر معایت سرمایه گذاری خارجی خواند و خاطرنشان کرد: آمار نشان میدهد که سرمایه گذای خارجی در 15 سال اخیر اهمیت یافته به طوری که از برنامه سوم توسعه شاهد افزایش میزان سرمایه گذاری در کشور بودهایم.
این نماینده مجلس ضمن بیان این موضوع که اهمیت سرمایه گذاری خارجی در دهه اخیر بسیار بیشتر از 20 تا 30 سال گذشته احساس میشود ، گفت: متوسط ورود سرمایه گذاری خارجی در این چند ساله از بیش از یک میلیارد به بیش از دو میلیارد دلار رسیده است که دیگر کشورهای جهان سوم نسبت به ما وضعیت بهتری را تجربه کردهاند.
قوامی افزود: سرمایه گذاری خارجی در ایران از سال 80 آغاز شد و در سال 83 به حدود چهار میلیارد دلار رسید؛ اما از سال 90 با شروع تحریمها بار دیگر شاهد کاهش روند سرمایه گذاری خارجی بودیم که امید است در دوران پسابرجام این وضعیت بهبود یابد و شاهد افزایش سرمایه گذاری خارجی در کشور باشیم.
این نماینده مجلس شاخص کسب و کار در میزان جذب سرمایه گذاری خارجی را مهم دانست و بیان کرد: متاسفانه ایران از نظر شاخص کسب و کار نسبت به کشورهای مصر، ترکیه و عربستان وضعیت مطلوبی ندارد.
وی با اشاره به این نکته که شاخص کنترل تحرک سرمایه در ایران نسبت به کشورهای اردن، مالزی و امارات وضعیت خوبی ندارد، بیان داشت: نبود برنامه راهبردی برای سرمایه گذاری خارجی در کشور، نبود قانون صریح و شفاف برای سرمایه گذاری، زمانبری فرآیند اخذ مجوز، رویه سخت احراز هویت سرمایه گذاران خارجی، عدم اجرای استانداردهای بین الللی گزارشگری مالی و محدودیت فروش سرمایه توسط سرمایه گذاران خارجی از جمله آسیبهای وضعیت سرمایه گذاری خارجی در ایران میباشد.
قوامی در پایان به ارائه پیشنهاد پرداخت و یادآور شد: تدوین یک قانون واحد جامع، مانع و صریح برای سرمایه گذاری خارجی، روان سازی و تسهیل ورود و خروج سرمایه گذاران و مطمئن شدن از عدم دخالت دولت در روند قیمت گذاری در بازار باید در دستور کار مسئولان اقتصادی قرار گیرد تا بتوانیم در دوران پسابرجام به جذب بیشتر سرمایه گذاری خارجی بپردازیم.
در ادامه این همایش خدادوست، مدیر بورس منطقهای خراسان ضمن اشاره به این موضوع که تا زمانی که برجام اجرا نشده بود، شرکتهای ما با مشکلات بسیاری به خصوص در مسائل بانکها مواجه بودند، گفت: با برداشته شدن بخشی از تحریمها، شاخص کل بورس 28 درصد رشد داشته است، بنابراین برداشته شدن تحریمها بر روی اقتصاد ما تاثیرگذار بوده است هرچند که هنوز به طور کامل تحریمها برداشته نشده است.
وی به احتیاطات کشورهای اروپایی جهت سرمایه گذاریهای بانکی اشاره کرد و بیان داشت: انتظار این است با برداشته شدن تحریمها، یکی از صنایع پیشرو در بورس صنعت بانک باشد.
خدادوست ادامه داد: با کاهش قیمت نفت، قیمتهای صنایع پتروشیمی نیز کاهش یافته که باعث کاهش سود دهی این شرکتها و کاهش سود دهی آنان در بورس شد.
مدیر بورس منطقهای خراسان به تغییرات شدید قوانین در کشور اشاره کرد و گفت: درست است که با برداشته شدن بخشی از تحریمها بخشی از مشکلاتمان حل شد؛ اما علاوه بر برجام خارجی نیازمند برجام داخلی نیز هستیم.