به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو به نقل از پایگاه اطلاعرسانی انجمن علمی اقتصاد شهری ایران، برنامه تلویزیونی اقتصاد ایران دیشب با حضور دکتر حسین محمد پورزرندی رئیس انجمن علمی اقتصاد شهری ایران و دکتر مهدی صادقی شاهدانی رئیس دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع) به بررسی ابعاد برگزاری اولین همایش بین المللی اقتصاد شهری پرداخت.
در این برنامه پورزرندی با بیان اینکه در شرایط کنونی قریب به 4 میلیارد نفر از جمعیت جهان در شهرها ساکن هستند، گفت: این رقم تا سال 2050 به 6.3 میلیارد نفر افزایش خواهد یافت به طوری که نرم شهرنشینی در سطح جهانی بالاتر از 60 درصد خواهد بود.
وی با تاکید بر اینکه در شرایط کنونی 37 شهر بزرگ در سطح جهانی با جمعیت بالای 10 میلیون نفر در جهان وجود دارد اما تا سال 2025 این تعداد به بیش از 100 شهر خواهد رسید، ادامه داد: از این رو می توان عنوان کرد که ما امروز با یک انقلاب کلانشهری مواجه هستیم.
رئیس انجمن علمی اقتصاد شهری ایران با اشاره به سهم ویژه شهرها در رشد اقتصادی گفت: در شرایط کنونی 468 شهر بزرگ در جهان بیش از 60 درصد رشد تولید ناخالص داخلی جهانی را تا سال 2030 در اختیار خود دارند و هم اکنون نیز طبق آمارها 70 درصد GDP جهان در شهرها تولید می شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه با تاکید بر اینکه رشد فزاینده شهرنشینی و افزایش سهم این پهنه های جغرافیایی در اقتصاد جهانی آسیب هایی نیز پیش روی جوامع پدید آورده است، گفت: حاشیه نشینی، فقر شهری، آلودگی های زیست محیطی و به ویژه آلودگی هوا، ترافیک ، معضلات فرهنگی و اجتماعی و... از جمله چالش هایی است که امروزه در پیش روی توسعه شهری خودنمایی می کند.
رئیس اولین همایش بین المللی اقتصاد شهری گفت: بر همین اساس انجمن علمی اقتصاد شهری ایران با برگزاری این همایش تلاش کرد تا تجارب موفق شهرها در سطح جهانی در زمینه توسعه پایدار را تجمیع کرده و از این تجارب برای اجرایی سازی الگوی اقتصاد مقاومتی در شهرهای کشور بهره گیری کنند.
پورزرندی با بیان اینکه این همایش در ده محور کلی اقتصاد شهر هوشمند، اقتصاد گردشگری شهری، اقتصاد زیرساختهای شهری، فرهنگ اقتصادی شهری و آموزش شهروندی، معضلات شهری، محیط زیست و آلودگی هوا، مدیریت توسعه سرمایههای انسانی و اقتصاد شهری، نظامهای بانکداری، بانکداری اجتماعی و اقتصاد شهری، الگوسازی اقتصاد مقاومتی در شهرها و پدافند غیرعامل شهری، قیمتگذاری خدمات شهری، تامین مالی و درآمدهای شهری و مدیریت خدمات شهری، سازمانهای مدیریت شهری و بخش خصوصی متمرکز بود، گفت: همچنین در حاشیه برگزاری این همایش، سه پنل با موضوعات "اقتصاد مقاومتی، بانکداری اسلامی و تامین مالی شهری"، "اقتصاد گردشگری شهری" و "اقتصاد زیرساختهای شهری و اقتصاد شهر هوشمند" با حضور چهره های داخلی و خارجی اقتصاد و مدیریت شهری برگزار شد.
رئیس انجمن علمی اقتصاد شهری ایران مهمترین هدف از برگزاری این همایش را نهادینه سازی دانش اقتصاد شهری دانست و با انتقاد از مظلومیت اقتصاد شهری در حوزه های دانشگاهی و رسانه ای گفت: اگر قرار است شهرهای کشور به سمت افق مطلوب پیش روند چاره ای جز به روز کردن دانش اقتصاد شهری بومی و کاربست آن ندارند.
پورزرندی به معضل آلودگی هوا در کلان شهرها نیز اشاره کرد و با بیان اینکه امروز دانش اقتصاد شهری راه حل این مساله را توسعه حمل و نقل عمومی به ویژه مترو می داند، یادآور شد: البته در این میان چالش هایی همچون چگونگی تامین مالی سنگین پروژه های حمل و نقل عمومی نیز وجود دارد که می توان با استفاده از ظرفیت سیستم بانکی و تاکید بر مسئولیت های اجتماعی بانک ها این معضل را برطرف کرد.
رئیس اولین همایش بین المللی اقتصاد شهری یکی دیگر از چالش های پیش روی شهرها را چگونگی دست یابی به منابع پایدار درآمدی دانست و با تاکید بر اینکه در کشورما هنوز بین 60 تا 70 درصد از درآمد شهری ماهیتی ناپایدار و غیر مستمر دارد، گفت: این در حالی است که در کشورهای توسعه یافته قریب به 80 درصد درآمدهای مدیریت شهری به سمت پایداری حرکت کرده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه یکی از نقص های اساسی در این زمینه را فقدان بسترهای قانونی و حقوقی برای کسب درآمد های پایدار مدیریت شهری دانست و گفت: لایحه مربوط به تعین تکلیف درآمدهای شهرداری ها بیش از سه دهه است که بلاتکلیف است و ما امیدواریم این لایحه سرانجام از سوی دولت تدبیر و امید به مجلس برود.
دکتر مهدی صادقی شاهدانی رئیس دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد دانشگاه امام صادق (ع) نیز در این برنامه با اشاره به حضور چهره های بین المللی مدیریت شهری از کشورهای ایتالیا، کره جنوبی، ترکیه، گرجستان، آذربایجان، لبنان ، تایلند و ... در این همایش گفت: همچنین رئیس سازمان شهروندان جهانی به عنوان یک نهاد موثر بین المللی در عرصه توسعه شهری در این رویداد علمی حضور پیدا کرد.
وی با تاکید بر اینکه سه مساله اساسی هوشمندسازی شهری ، گردشگری شهری و تامین مالی شهرها مهمترین دغدغه برگزارکنندگان این همایش بود، گفت: خوشبختانه از دل مباحث علمی مطرح شده در همایش راهکارهای عملیاتی و خوبی برای حل معضلات کلانشهرهای کشور بیرون آمد.
صادقی شاهدانی همچنین به ضرورت اجرایی سازی الگوی اقتصاد مقاومتی در حوزه شهری اشاره کرد و گفت: یکی از مهمترین بایسته های اجرایی سازی این الگو بسترسازی تقنینی است که امیدواریم در لایحه جدید درآمدهای شهری مورد توجه ویژه قرار گیرد.