وزیر خارجه روسیه گفت: ما روابط بسیار خوبی با اعضای شورای همکاری و ایران داریم و آمادگی داریم از این روابط خوب برای کمک به حل همه مشکلات بین دو طرف از طریق گفتگوی مستقیم کمک کنیم.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، وزیر امور خارجه روسیه، هشدار داد اختلافات بین ایران و عربستان سعودی نباید به عنوان دودستگی در جهان اسلام جلوه داده شود.
به گزارش شبکه تلویزیونی روسیا الیوم، سرگئی لاوروف در نشست مشترک خبری با عادل الجبیر وزیر امور خارجه عربستان سعودی در مسکو، در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره پیام نشست مسکو برای ایران گفت: ابتدا می خواهم همه سخنان وزیر امور خارجه عربستان را درباره اهمیت نشست های گفتگوی راهبردی بین روسیه و اعضای شورای همکاری خلیج (فارس) تایید می کنم.
این سؤال درباره نقش ایران در منطقه و دیدگاه روسیه در برابر این نقش و نیز دیدگاه اعضای شورای همکاری درباره نقش ایران در منطقه و اختلافات مربوط به این مسئله است. ما بر اساس این اصل سخن می گوییم که هر کشوری در منطقه حق دارد روابط خود را با همه کشورها بر اساس حسن همجواری گسترش دهد. همچنین طبیعی است که هر کشوری برای تقویت نفوذش در خارج از مرزها تلاش کند. ما معتقدیم این اقدام باید در چارچوب قوانین بین المللی و به صورت شفاف، به دور از اهداف پنهانی و بدون مداخله در امور داخلی دیگر کشورها صورت گیرد. بر اساس این اصول، ما سیاست های خود را در برابر روابط بین اعضای شورای همکاری خلیج فارس با جمهوری اسلامی ایران تعیین می کنیم.
لاوروف افزود: ما از اختلافات ملموسی بین این کشورها که بعضی از آنها جنبه واقع گرایانه دارد، آگاهی داریم. ما همچنین از تلاش های خطرناک برای ترسیم این اختلافات به عنوان دودستگی در جهان اسلام آگاهی داریم. ما چنین تلاش هایی را قابل قبول نمی دانیم و معتقدیم تضمین وحدت داخلی جهان اسلام به نفع آن است. درباره اختلافات ملموس بین کشورهای حاشیه خلیج فارس و جمهوری اسلامی ایران همانطور که وزیر امور خارجه عربستان بیان کرد، روسیه خواهان کمک به حل همه این مشکلات است و در این زمینه تلاش می کند. ما روابط بسیار خوبی با اعضای شورای همکاری و ایران داریم و آمادگی داریم از این روابط خوب برای کمک به حل همه مشکلات بین دو طرف از طریق گفتگوی مستقیم کمک کنیم.
وی خاطر نشان کرد: درباره هماهنگی روسیه و آمریکا در سوریه برای مبارزه با تروریسم می گویم این هماهنگی هنوز به صورت کامل شکل نگرفته است. پیشرفت هایی در زمینه هماهنگی تلاش ها در صحنه های درگیری میدانی در سوریه به دست آمده است. از زمان آغاز عملیات نیروی هوایی روسیه به درخواست مقامات سوریه ضد تروریست ها، ما به آمریکا پیشنهاد کردیم تلاش ها در این زمینه را هماهنگ کنیم. آمریکاییها در ابتدا درباره هماهنگی برای جلوگیری از بروز حوادث هوایی اعلام آمادگی کردند. آنها سپس برای ایجاد کانال تبادل اطلاعات درباره گروه هایی که به آتش بس می پیوندند اعلام آمادگی کردند. هنوز هماهنگی بین دو کشور در میدان های جنگ به طور نهایی شکل نگرفته است. از جمله عواملی که مانعی بر سر راه عملیات ضد تروریسم در سوریه است، حضور گروه های مخالف سوری در همان مناطق حضور تروریست های جبهه النصره است. از ماه فوریه گذشته طرف آمریکایی در چارچوب گروه حمایت از سوریه وعده داد ارتباط بین گروه های مخالف و تروریست های جبهه النصره قطع شود. این مسئله با گذشت سه ماه از زمان آغاز آتش بس، هنوز عملی نشده است. به نظر می رسد همه گروههایی که می خواستند از مناطق حضور تروریست ها خارج شوند، زمان کافی برای این اقدام داشتند. ما یک هفته پیش به شرکای آمریکایی پیشنهاد کردیم تاریخ بیست و پنجم این ماه به عنوان تاریخ خروج همه گروه هایی که می خواهند به روند سیاسی بپیوندند از مناطق حضور تروریست ها تعیین شود تا حملات هوایی از آن زمان آغاز شود. طرف آمریکایی این پیشنهاد را بررسی کرد و پس از آن خواستار فرصت اضافی برای بررسی این پیشنهاد شد و ما هم موافقت کردیم. بار دیگر تاکید می کنم همه طرف ها باید به تصمیمات گروه بین المللی سوریه و نیز قطعنامه های شورای امنیت پایبند باشند و این مسئله تنها راه برای دستیابی به راهکار است.
لاوروف گفت: تنها راه حل مشکل سوریه، پایبندی کامل به مصوبات گروه بین المللی حمایت از سوریه و قطعنامه های شورای امنیت است. ما توافق نظر داریم که ملت سوریه باید سرنوشت کشورش را تعیین کند. باید از هر نوع تلاش برای سوء استفاده از این قطعنامه ها جلوگیری شود و به همین علت در قطعنامه شورای امنیت سازوکار دقیقی مطرح شده است. گام اول در سوریه، سازوکار فراگیری برای تدوین قانون اساسی و برگزاری انتخابات بر اساس توافق بین دولت و مخالفان سوری است. گام و مرحله دوم تدوین قانون اساسی و برگزاری انتخابات با نظارت کامل بین المللی از جمله در اردوگاه های آوارگان سوری است. شورای امنیت تصویب کرد مهلت هجده ماهه برای این فرآیند در نظر گرفته شود. برای عملی شدن تعیین سازوکار فراگیر در سوریه، طرف های سوری باید پای میز مذاکره بنشینند و درباره این مسئله توافق کنند. متاسفانه تلاش ها با هدف نشستن طرف های سوری پای میز مذاکرات موفقیت آمیز نبوده است و استفان دی میستورا چند نشست برای گفتگوی غیر مستقیم بین سوریها برگزار کرد. هفدهم این ماه، نشست گروه بین المللی حمایت از سوریه برگزار شد و همه طرف های شرکت کننده در این نشست از تلاش های دی میستورا حمایت کردند. ما ابراز امیدواری کردیم نشست جدید بین طرف های سوری در این ماه برگزار شود. خبرهای فعلی حاکی از آن است که امکان برگزاری جلسه بین طرف های سوری پیش از ماه مبارک رمضان وجود ندارد. چنین خبرهایی برای ما نگران کننده است.
سرگئی لاوروف افزود: بعضی از طرف های غربی تاریخ اول اوت را به عنوان تدوین این سازوکار انتقالی در سوریه تعیین می کنند. باید طرف های سوری را به نشستن پای میز مذاکرات تشویق کرد. من اطمینان دارم اعضای شورای همکاری خواهان آن هستند که گفتگو بین طرف های سوری بر اساس قطعنامه های شورای امنیت در سریعترین زمان ممکن از سر گرفته شود. عربستان سعودی و عادل الجبیر تلاش زیادی برای تشکیل هیئت مخالفان سوری با مشارکت گسترده انجام دادند. این هیئت یکی از مذاکره کنندگان اصلی با دولت سوریه است. روشن است که طرف های سوری شرکت کننده در مذاکرات ژنو با مانورهای سیاسی مختلف تلاش می کنند موضع اولیه خود را بهبود ببخشند. فرستاده ویژه دبیر کل سازمان ملل در این شرایط طرف های سوری را برای رسیدن به توافق ها بین همه طرفها، وادارد. روسیه به طور کامل به قطعنامه های سازمان ملل درباره گفتگوهای سوری-سوری پایبند است.