آخرین اخبار:
کد خبر:۵۱۷۰۱۵
گزارش/

پشت پرده سفر نتانیاهو به مسکو چیست؟/ بند بازی پوتین در خاورمیانه!

اوضاع نا به سامان خاورمیانه و افول نقش آمریکا در این منطقه بهترین سکوی پرش برای اهداف بلندپروازانه روس‌ها است. بااین‌حال روس‌ها هیچ‌گاه سابقه خوبی در شطرنج بازی کردن در معادلات بین‌المللی نداشته‌اند.

گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو، نتانیاهو هفته گذشته برای چهارمین بار در ۱ سال گذشته راهی مسکو شد. سفری طولانی که به او و پوتین اجازه داد علاوه بر دیدارها رسمی به تماشای تئاتر بروند و روابط گرمشان را بیش از پیش به نمایش بگذارند. اما خواسته واقعی نتانیاهو از پوتین چه بود؟ چرا اسرائیلی‌ها به دنبال گسترش روابط با روسیه هستند؟ پوتین از تحولات منطقه چه می‌خواهد؟

 

بازگرداندن تانک به غنیمت گرفته اسرائیلی توسط پوتین به نتانیاهو و تماشای تئاتری با موضوع روابط تاریخی ۲ کشور، در سفر اخیر نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به مسکو، نشان‌دهنده پاسخ مثبت کرملین به درخواست گسترش همکاری‌ها با تل‌آویواست. سفر دو روز و نیمی بنیامین نتانیاهو به روسیه در شرایط کنونی خاورمیانه بسیار حائز اهمیت است و این مسئله را کرملین به خوبی می‌داند.

 

در واقع رهبران روسیه می‌دانند اگر بخواهند تبدیل به عنصر اثرگذاری در خاورمیانه شوند و دوباره به‌عنوان قدرتی تعیین‌کننده وارد معادلات بین‌المللی شوند، امروز بهترین زمان ممکن است. ازاین‌رو پوتین با آگاهی کامل از تضاد منافع اسرائیل با ایران و تأثیر این مسئله بر بحران ۵ ساله سوریه، دست دوستی نتانیاهو را به گرمی فشرد.

 

توافق هسته‌ای و متعاقب آن علاقه‌مندی کشورهای مختلف به ازسرگیری روابط اقتصادی و ورود به بازار پر از سود ایران، امید مقامات اسرائیلی برای منزوی کردن و محصور کردن ایران در نظام بین‌الملل از بین برد. بااین‌وجود آن‌ها دست از تلاش برنداشتند و در نظر دارند از زاویه‌ای دیگر حمله خود را وارد سازند.

 

اسرائیل در ماه‌های اخیر برای گسترش قدرت مانور خود، سعی کرده است روابطش را با عربستان رسمیت دهد و آشکار کند. زیرا رهبران تل‌آویو امیدوارند به تبع برقراری روابط سیاسی رسمی با ریاض، تابو پذیرش اسرائیل در میان سایر کشورهای عربی بشکنند و آنها نیز تحت‌فشار سیاسی و اقتصادی عربستان، از در دوستی با این رژیم برآیند.

 

بر این اساس طبق پیش‌بینی اسرائیل، زمینه برای ایجاد ایران هراسی، گسترش اختلاف و فشارهای منطقه‌ای بر تهران بیشتر خواهد شد. تغییر مالکیت جزایر تیران و صنافیر از مصر به عربستان در ماه‌های اخیر نیز اقدامی برای توسعه حوزه عمل این رژیم صورت گرفت.

 

از سویی دیگر خبرهایی مبنی بر تصمیم ترکیه برای ترمیم روابط خود با اسرائیل در رسانه‌های شنیده می‌شود. سران تل‌آویو می‌دانند این فرصت طلایی باید غنیمت شمرد و با برقراری رابطه دوباره با آنکارا و توسعه آن زمینه اتحاد نانوشته خود با کشورهای منطقه را علیه ایران تقویت کند.

 

این نقشه‌ها در حالی از سوی رژیم صهیونیستی پیش می‌رود که ترکیه و عربستان و چند کشور دیگر عربی مانند قطر و امارات متحده خود را برابر سیاست منطقه‌ای ایران در برخورد با گروه‌های تروریستی و براندازی اسد شکست‌خورده می‌بینند و امید دارند تقویت روابط با اسرائیل بتواند این شکست‌ها و هزینه‌ها را جبران کند. حلقه آخر این اتحاد نیز روسیه است. اگر روس‌ها با اسرائیل همراه شوند، نتانیاهو می‌تواند امیدوار باشد با اثرگذاری بر اهداف آتی مسکو در سوریه، مانع قدرت یافتن مجدد اسد و ریشه دوانی حزب‌الله در سوریه شوند.

 

تل‌آویو در شرایط کنونی بیش از آنکه خواهان دست‌یابی به منافع ارضی در سوریه باشد، تلاش دارد از تقویت حزب‌الله و گسترش حوزه عملیاتی این گروه در خاورمیانه جلوگیری کند. زیرا بحران سوریه فرصتی برای برقراری ارتباط بسیار راحت و بدون حساسیت میان مستشاران نظامی ایران و فرماندهان حزب‌الله فراهم کرد که درنهایت می‌تواند به ارتقا تجربه جنگی این گروه بیانجامد. در این اوضاع تجزیه سوریه، کند شدن شمشیر اسد علیه صهیونیست‌ها، بازگرداندن حزب‌الله به جنوب لبنان و ممانعت از اثرگذاری سیاسی و نظامی ایران در مرزهای شرقی اسرائیل مهم‌ترین خواسته رهبران این رژیم است.

 

در این میان پوتین که به‌عنوان احیاگر قدرت گذشته روسیه در قرن بیست و یک از سوی مردمش شناخته می‌شود، امیدوار است رسالت خود را با بهره‌گیری از شرایط خاورمیانه به خوبی انجام دهد. بر این اساس مسکو بدون قربانی کردن یک کشور به ضرر دیگری در مناسبات خاورمیانه‌ای خود، ضمن حفظ روابط با ایران، دست دوستی اسرائیل را نیز به گرمی می‌فشارد.

 

به نظر می‌رسد روس‌ها تمایل دارند نقش متوازن کننده این منطقه استراتژیک را بازی کنند. به‌گونه‌ای که نه‌تنها شدت جنگ در منطقه افزایش یابد و باعث رویارویی کشورها علیه هم شود بلکه با به‌دست گرفتن نقش حایل، بر میزان مانور خود در محیط بین‌الملل و حفظ ثبات آن بیفزاید. بر این اساس روسیه که نشان داده است از چنین فرصت‌هایی به‌راحتی نمی‌گذرد، در آینده‌ای نه چندان دور تبدیل به عنصر حیاتی حفظ آرامش خاورمیانه مبدل خواهد شد و این وزن قابل‌ملاحظه به مسکو برای چانه‌زنی در مسائل شرق اروپا و آسیای مرکزی و قفقاز در برابر آمریکا خواهد داد. می‌توان گفت روسیه پس از هزینه‌های اقتصادی، نظامی و انسانی در سوریه، امروز به دنبال در حال برداشت محصول خود برای ارتقا جایگاه این کشور در معادلات بین‌المللی است.

 

روس‌ها به این نتیجه رسیده‌اند اوضاع نا به سامان خاورمیانه و افول نقش آمریکا در این منطقه بهترین سکوی پرش برای اهداف بلندپروازانه آن‌ها در احیای نقش ابرقدرتی‌شان است. بااین‌حال روس‌ها هیچ‌گاه سابقه خوبی در شطرنج بازی کردن در معادلات بین‌المللی نداشته‌اند. نگاهی به سابقه اوج قدرت آن‌ها در دوران جنگ سرد و بحران‌هایی مانند آلمان، کوبا، ویتنام و... نشان می‌دهد، سیاست بازی دوگانه با متحدان همیشه به ضرر خرس‌ها بوده است. آیا «روسیه ۲۰۱۶» می‌توانند راه‌حل تعامل درست با دوست و دشمن را در خاورمیانه پیدا کنند؟ تاریخ قضاوت خواهد کرد.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۴:۰۵
قابل توجه انهایی که به عمو جان پوتین دلبسته بودند و می گفتند شیعه شده. دل نبستن به قدرت ها رو باید از امام یاد گرفت که اون طوری نماینده شوروی رو له کرد اونم در شرایطی که روس ها به عراق کمک می کردند اما امام ازشون نترسید و بهشون دل نبست .مرگ بر امریکا! مرگ بر روسیه!فاتحه اسرائیل هم که خوندس!
43
4
....
۲۱ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۶:۲۳
افرین
ناشناس
۲۱ خرداد ۱۳۹۵ - ۲۳:۲۹
قطعا روسیه هم به دنبال منافع خودشه ... اگه نه عاشق چشم و جمال بشار اسد نیست.بالاخره هرچی هست نیتش به نابودی داعش کمک میکنه
عادل
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۴:۵۷
آیا روسها می خواهند تنش در منطقه افزایش نیابد؟ آیا می خواهند با سیاست یکی به نعل و یکی به میخ شخصیت ابر قدرتی از دست رفته خود را بازسازی کنند؟ بنظرم روسها وارد بازی دو سر باخت شده اند. چون1- نزدیکی به رژیم اشغالگر قدس همان قدر دوری از جبهه مقاوت است2-روسها اگر به فرض توان کنترل بازی رژیم کودک کش را داشته باشند به هیچ وجه قدرت کنترل و تحمیل نقشه های خود به جبهه مقاومت را ندارند و کشور های محور مقاومت می توانند حتی بدون روسیه با کمی تاخیر برنامه های خود را برای بیرون راندن آمریکا و اسلام آمریکایی از منطقه به پیش ببرند3-روسها توانایی سیاسی و نظامی لازم برای ادامه نقش حایل در منطقه بخاط شرایط پیجیده منطقه راندارند.روسها اگر می خواهند در آینده جهان باشند باید در جبهه مقاومت باشند.
38
1
مهدی زمانی
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۷:۲۵
همه چیز واضحه دیگه!
گفتنیا رو همیشه اونطور که دلتون بخواد میگین...
دوستان دیگه هم نظرات خوبی داشتن و به نظرم به جای کل متن ساده لوحانه و ظریف گونه ی این نویسنده باید صحبت های چند خطی عادل و دوست ناشناس دیگه مون توی این صفحه رویت میشد...
فقط برای من این قسمت از متن موهوم شما که به نظرم آقای ظریف در نگارشش کمک کردن برام خیلی جای سوال داره، دقت کنین:
"بر این اساس مسکو بدون قربانی کردن یک کشور به ضرر دیگری در مناسبات خاورمیانه‌ای خود، ضمن حفظ روابط با ایران، دست دوستی اسرائیل را نیز به گرمی می‌فشارد"
مگه داریم؟! مگه میشه؟!
به قول فامیل دور، من دیگه حرفی ندارم!!!!!
29
4
ناشناس
۲۱ خرداد ۱۳۹۵ - ۲۱:۵۶
چون دیدگاه شما اینجا لحاظ نشده و طبق نظر و خواست شما، متن جلو نرفته (که البته کل منطقه هم طبق خواست شما جلو نخواهد رفت) متن ساده لوحانه است و اقای طریف در نگارشش کمک کرده. بازهم خوبه اقای طریف از دید شما در نگارش متن کمک کرده چون بهرحال از میزان سواد و تحصیلات ایشون با خبر هستید.
ناشناس
۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۷:۱۸
در پاسخ به پاسخگوی مهدی زمانی
ظریف شما اگه سواد داشت همه چیز مملکت رو اینجوری به باد نمیداد که حالا ندونه جواب چی بده به مردم
نیست دیپلماسی ظریف خیلی تو منطقه مخصوصا جلوی عربستان (که خود ظریف ازشون به برادران سعودی یاد کرده) جواب داده!!! :-D خخخخخخخخخ
خیلی خلاصه و البته مودبانه بگم برادر! توام خیلی ساده ... هستی!!!
ناشناس
United Arab Emirates
۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۰:۱۶
والا خود شما داشتيد از نحوه نشستن پوتين جلوي امام خامنه اي ذوق مرگ ميشديد
حالا جمعش كنين
10
3
محمد بیات
Iran (Islamic Republic of)
۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۰:۰۲
به نام خدا
اون روزی که می نوشتید پوتین کبیر ,پوتین شیعه شده دلو قلوه می داد به پوتین ..
اخبار سگ پوتینم بازتاب می دادید باید فکر می کردید که روسیه عاشق چشم و ابرو ایران نیست
یا علی
11
3
مهدی
Germany
۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۲۰:۱۲
این یادداشت مسخره رو به کی دادی نوشته مشرق؟؟؟
فقط قسمت پسابرجامی تحلیلش که من یکی رو کشت!!! "توافق هسته ای و ناامیدی اسرائیل از منزوی کردن ایران..." خخخخ این قسمت رو از سایت خبرگزاری دولت ورداشتید؟!!!
یه همچین اراجیفی از شما بعید بود
نکنه سایت رو واگذار کردید؟؟؟
9
2
ناشناس
Germany
۲۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۲۲:۲۰
خب هر عاقلی میدونه روسیه عاشق چشم و ابروی ما نیست ولی عقل حکم میکنه تا زمانیکه منافع ما و اونا تو یه جهته باید حداکثر بهره رو از اونا ببریم. روسیه اگرچه دوست قابل اعتماد نیست اما قطعا بر خلاف آمریکا دشمن ماهم نیست و همیشه لوله اسلحه ش به سمات ما نیست... اینکه زوسیه دنبال منافع خودشه کاملا طبیعیه . کودوم کشور دنبال منافع خودش نیست؟! منافع برای همه حلاله برای روسیه حرام؟!!
4
5
پربازدیدترین آخرین اخبار