اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
محمدجواد خوشنام، دبیر انجمن علومسیاسی دانشگاه علامه در گفتوگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در مورد برکناری امیر عبدالهیان از معاونت عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه بیان داشت: ایجاد یک رابطهٔ فرضی بین موضوع حقوقهای نجومی کارمندان و مدیران ارشد دولتی و برکناری امیرعبداللهیان از معاونت عربی-آفریقایی وزارت خارجه، خلط یک موضوع داخلی با یک موضوع امنیت ملی و راهبردی است.
وی با تاکید بر اینکه برکناری امیرعبداللهیان یک برکناری ساده و روتین نیست، خاطرنشان کرد: دولت یازدهم در سیاستخارجی بر اساس تصوری که در دولت اصلاحات وجود داشت، معتقد است مشکلات و منازعات صرفا به خاطر عدم وجود گفتوگوهای بین تمدنی است و بدون در نظر گرفتن جایگاه و قدرت منطقهای و بینالمللی و عمق استراتژیک نظام، حل و فصل تمام مشکلات را در کلید گفتگوی صرف میبیند.
خوشنام ادامه داد: در حالی که در مقابل امکان رسیدن به خواستههای حداقل منطقهای با ابزار برخورد مقتدرانه، تظاهر قدرت و گاهی ارعاب، امری باسابقه و تجربهشده است؛ که پیش از این به خاطر داشتن دست بالای نظام در منطقه، امتحان خود را پس داده است.
دبیر انجمن علومسیاسی دانشگاه علامه طباطبایی سیاست خارجی را صحنهٔ درگیری منفعتها و فاکتورهای قدرت دانست و اظهار داشت: سیاست نظام همیشه تعامل و گفت و گو با کشورهایی بوده که قصد حل مشکلات با گفت و گو را داشتهاند، اما نکتهای که در وزارتخارجه نادیده انگاشته این است که وزارتخارجه نمیبیند یا نمیخواهد ببیند که صحنهٔ سیاست بینالملل صحنهای بر اساس منفعت است؛ نه اخلاقیات ابتدایی و منطق گفتگوها.
این فعال دانشجویی تاکید کرد: وضعیت درگیریهای منطقهای هیچوقت انقدر به نفع ما نبوده است، لذا آمریکا سعی کرده با ایجاد دست برتر در تحولات میدانی سوریه و عراق و انتقال آن به میز سیاسی، کفه منفعت مذاکرات سیاسی را به سمت خود متمایل کند و در مقابل، طرف ایرانی همچنان به روش مذاکرات هستهای عمل نموده و مطابق میل طرف آمریکایی و همراهان عربی آن عمل میکند.
وی بیان داشت: دولت و تیم وزارتخارجه بهجای آنکه از وضعیت خوب ارتش سوریه در پیشرویهای رقه، فتحالفتوح نیروهای عراقی در بازپسگیری فلوجه، و پیش از آن، از نفرت عمومی مردم آمریکا و اروپا از دولت آلسعود، توان اثرگذاری نظام در آمریکایلاتین، و چهرهٔ باصلابت سپاه قدس و سردار سلیمانی برای رسیدن به اهداف و حل و فصل منارعات استفاده کند، یا حداقل این فاکتورها را در یک سمت تئوری بازیها جای دهد، قصد فرار از واقعیات جاری و توسل به گفتوگوهای صرف و امتیازدهی دارد.
خوشنام با تاکید بر اینکه امیرعبداللهیان طبق خواسته و پیشبینی دولتهای عربی برکنار شد، تصریح کرد: روزنامه المستقبل جمعه، ۱ آوریل در تیتر اول خود این برکناری را پیشبینی کرده و نوشته بود: ایران در برابر اتحاد اعراب، منزویتر از همیشه چارهای جز نزدیکی دوباره به همسایگان جنوبی نداشته است و روحانی برای اثبات حسننیت خود، قصد برکناری امیرعبداللهیان را دارد!
دبیر انجمن علومسیاسی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: همین موضوعی که به صورت گمانه زنی به نتیجه رسید، بلافاصله با استقبال سایت رسمی شبکه آل سعود مواجه شد. العربیه ساعتی بعد از این تغییر در وزارت خارجه ایران آن را نشان دهنده عزم دولت روحانی برای همکاری با اعراب دانست.
این فعال دانشجویی در پایان اظهار داشت: در طول تاریخ بعد از انقلا،ب سیاستخارجی ما در قبال اعراب منطقهای تا این حد منفعل، و اعراب در برابر ما تا اینحد فعال نبودهاند و همیشه دست ابتکار را نظام جمهوریاسلامی داشته است. کنار هم گذاشتن فاکتور رفتارهای «دولت» و پیروزیهای میدانی سیاستهای «نظام» در منطقه، این ضعف را بیش از پیش آشکار می کند.