به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه و معاون رئیس جمهور در نشستی که تحت عنوان قانون بودجه سال 95، برنامه ششم توسعه و اقتصاد مقاومتی در سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور برگزار شد، ضمن تبریک دهه کرامت در خصوص لایحه اصلاح بودجه گفت: رسانه های محترم می توانند مطالبه گری کنند که چه رابطه ای بین لایحه برنامه ششم توسعه و اقتصاد مقاومتی وجود دارد.
نوبخت با اشاره به تغییر محل دیدار خود با خبرنگاران اظهار د اشت: شاید تغییر محل و عنوان جایگاه سخنگویی بنده به مسئولیت در سازمان مدیریت و برنامه ریزی برای آن بود که در جایگاه اقتصادی به سوالات شما پاسخ دهم.
**رشد اقتصادی برای سال 95، 5 درصد پیش بینی می شود
معاون رئیس جمهور در ادامه این نشست به بیان آماری در خصوص اقتصاد در سال های اخیر پرداخت و گفت: ما برای سال 95 رشد 5 درصد پیش بینی کردیم و عموم نهادهای بین المللی نیز همین رشد 5 تا 6 درصد را برای ایران پیش بینی کردند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشوربا اشاره به نقش اقتصاد مقاومتی در اقتصاد گفت: پیام مهم اقتصاد مقاومتی رشد اقتصاد است و در مقدمه این سیاست های اقتصاد مقاومتی تبیین شده که این سیاست ها در راستای تحقق رشد اقتصادی است بنابراین فعالیت های این سیاست براساس رشد اقتصادی و اثر نهایی این فعالیت باید خود را در رشد اقتصادی نشان دهد.
وی با اشاره به ارائه آماری در بخش کشاورزی گفت: طی چند ماه اول سال جاری دو محصول بهاره که در رشد اقتصادی تاثیر بسزایی داشته است از این قرار است در سال گذشته رشد متوسط سالانه در بخش کشاورزی بیش از حدود 5.5 درصد بوده و در ارتباط با گندم تا 8 صبح امروز بیش از 10 میلیون و 51 هزار تن گندم به ارزش 12 هزار و 946 میلیارد تومان است که ما توانستیم 6 هزار و 95 میلیارد تومان از این مقدار را پرداخت کنیم و در حال حاضر در حال تامین موارد باقی مانده هستیم.
نوبخت در مقایسه این آمار با آمار سال گذشته گفت: مقایسه این میزان با سال گذشته نشان می دهد که این ارقام از رشد 35.9 دهم درصد افزایش برخوردار بوده است.
معاون رئیس جمهور مشکل اصلی اقتصاد را رکود دانست و ادامه داد: آنچه ما می گوییم واقعیت بخش صنعت کشور است که البته در بخش نفت در تولید و صادرات این کالا نسبت به سال قبل که میزان تولید و صادرات در هر روز معادل 1 میلیون و 400 هزار بشکه بود در سه ماهه اول سال جاری این تعداد به 2 میلیون و 560 هزار بشکه نفت رسید.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در خصوص محصولات دیگر کشاورزی از جمله چای گفت: تاکنون 140 میلیارد تومان برای چای تخصیص داده شده است که از این میزان تخصیص داده شده که از میزان کل معادل مبلغ 165 میلیارد تومان بود باقی مصرف نیز تخفیف داده خواهد شد.
وی تصریح کرد: ما برای پرداخت های مختلف از جمله ارزان کردن بخش درمان و سایر پرداخت های با اهمیت از خزانه کمک می گیریم و دلیل تاخیر در پرداخت به کشاورزان نیز همین مورد است.
**خودکفایی در کالاهای استراتژیک چانه زنی سیاسی را به دنبال خواهد داشت
نوبخت یکی از مسائل مهم در اقتصاد مقاومتی را امنیت غذایی دانست و ادامه داد: این مسئله ما را به خودکفایی می رساند و این موضوع برای شخص مقام معظم رهبری و رئیس جمهور آن قدر مهم بود که اجازه دادند سه میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی را برای خرید و ذخیره گندم استفاده کنیم چون کشوری که در کالاهای استراتژیک خودکفا باشد در سیاست نیز جایگاه چانه زنی بالایی دارد.
وی در خصوص سرمایه گذاری های خارجی صورت گرفته پس از برجام در کشور نیز گفت: در خصوص برجام ما همواره به دنبال دستاوردهای آن بودیم اینکه برجام تا چه حد موانع را برداشته است و چه موانعی هنوز وجود دارد جای بحث است.
سخنگوی دولت با اشاره به شجاعت مقام معظم رهبری در گفتار تصریح کرد: باید شجاعت مقام معظم رهبری را ارج نهیم و مطابق مطالبه گری ایشان ما نیز مطالبه گری داشته باشیم اما این به آن معنا نیست که برجام هیچ گونه دستاوردی برای کشور نداشت.
رئیس سازمان برنامه و بودجه به عنوان دستاورد مهم برجام به لغو تحریم های نفتی اشاره کرد و گفت: طرف مقابل ما به دلیل وابستگی اقتصاد ایران به نفت میزان صادرات نفت را به یک میلیون بشکه در روز کاهش داده بود و آنها تصور می کردند با این اقدام می توانند اقتصاد ایران را با مشکل مواجه کنند و سعی داشتند کاهش صادرات نفت ایران را تا حذف اصطلاح معروف نفت در برابر غذا کاهش دهند و تا جایی برسانند که تحریم کل صادرات نفت ما را در بر بگیرد.
معاون رئیس جمهور تصریح کرد: بر این اساس اولین کاری که دولت انجام داد پس از برجام همین بر هم زدن کاهش صادرات نفت و لغو تحریم های نفتی بود.
نوبخت یادآور شد: بر این اساس دستاورد مهم برجام این بود که با رفع تحریم های نفتی توانستیم پول نفت را به ریال و ارز تبدیل کرده و از کشاورزان گندم و سایر محصولات کشاورزی را خریداری کنیم همچنین این درآمد را در هزینه های جاری کشور و سایر هزینه ها به کار بندیم البته تاکید می کنم انتظار ما از فرصت های پسا برجام محدود به این مقولات نیست و ما به دنبال فرصت های سرمایه گذاری مستقیم خارج هستیم.
وی در خصوص سرمایه گذاری های خارجی در کشور نیز به ارائه آماری پرداخته و تصریح کرد: در ارتباط با سرمایه گذاری های خارجی در مقایسه سال های 93 تا 95 پروژه هایی که در سال 93 توانستیم از طریق سرمایه گذاری های خارجی محقق کنیم 920 میلیون دلار بود در سال 94 و با توجه به شرایط مذاکرات این رقم به 6 میلیارد و 711 میلیون دلار رسید بر این اساس و پس از اجرایی شدن برجام جمعا 66 پروژه سرمایه گذاری شد که این میزان معادل مبلغ 5 میلیارد و 168 میلیون تومان است.
سخنگوی دولت با اشاره به رتبه بندی ایران در OECD (سازمانی که کشورها را به لحاظ اقتصادی رتبه بندی می کند) گفت: بر این اساس رتبه کشور ما پس از 10 سال از هفتم به رتبه ششم بهبود پیدا کرد بر این اساس موضوع این رتبه در کاهش هزینه های تامین مالی از اهمیت بالایی برخوردار است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه ایجاد یک سازمان جدید (سازمان خدمات اداری و استخدامی) در کنار سازمان مدیریت نیازمند مصوبه مجلس است آیا این مصوبه از مجلس شورای اسلامی اخذ شد یا نه گفت: این مسئله یعنی ایجاد یک سازمان جدید در کنار سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور به مجلس رفت مجلس این موضوع را تایید کرد اما شورای نگهبان اصل قانون را رد کرد و اعلام کرد این موضوع از اختیارات خود رئیس جمهور است و به نهاد دیگری ارتباط ندارد.
مبنای محاسبه بازنشستگی دو سال پایان خدمت است/ پنج سال خلاف واقع است
معاون رئیس جمهور در خصوص نحوه بازنشستگی بازنشستگان نیز گفت: بر این اساس شایعاتی ایجاد شده است که دولت مبنای پرداخت به بازنشستگان را به جای آنکه دو سال آخر قرار دهد پنج سال آخر قرار می دهد که به این ترتیب حقوق بازنشستگان کاهش چشمگیری خواهد یافت در این خصوص لازم به توضیح است که دولت یک بار لایحه برنامه ششم توسعه را که به این امر پرداخته است به مجلس نهم و یکبار به مجلس دهم ارائه داد عمر کاری مجلس نهم برای تصویب این برنامه امان نداد و در نتیجه این برنامه به صحن علنی مجلس نهم نرسید در ادامه این روند یک ویرایش جدید در لایحه برنامه ششم به مجلس دهم ارائه شد و من به شما پیشنهاد می کنم ملاحظه کنید و ببینید کجای این برنامه کاهش حقوق بازنشستگان وجود دارد بر این اساس مبنای محاسبه بازنشستگی همان دو سال است و پنج سال خلاف واقع است.
نوبخت ادامه داد: در حال حاضر حقوق بازنشستگان ما ناکافی است و بازنشستگانی که قبل از تصویب قانون خدمات کشوری یک دریافتی داشتند و آنان که بعد از تصویب این قانون بازنشسته شدند از دریافت های مساوی برخوردار نیستند و بازنشستگان پس از تصویب این قانون مشمول دریافت فوق العاده ها نمی شوند ما قصد داریم همه اینها را در برنامه ششم اصلاح کنیم.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا مطابق برنامه ششم توسعه دولت قصد استخدام های جدید را دارد یا خیر گفت: بنا بر لایحه برنامه ششم توسعه استخدام های جدیدی به ازای خروج هر پنج نفر یک نفر انجام خواهد شد.
سخنگوی دولت در خصوص تعیین رئیس هیئت عامل صندوق توسعه ملی گفت: رئیس هیئت عامل را هیئت امنا انتخاب می کنند که هیئت امنا متشکل از افرادی از طرف سه قوه اداره می شود و بر این اساس قرار شد یک هیئت عامل متشکل از پنج نفر به انتصاب هیئت امنا انتخاب شوند که رئیس هیئت عامل نیز توسط هیئت امنا تعیین شود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه افزود: براساس این روند پنج نفر اعضای هیئت عامل که یکی رئیس هیئت عامل بود با توجه به اعتراضاتی که وجود داشت و این اعتراضات مربوط به مصوبه هیئت وزیران در خرداد سال 90 بود که تعیین حقوق این افراد را به عهده خودشان گذاشته بود که البته کار غیرمنطقی بود و غیرمنطقی تر از آن اینکه کلیه اختیارات هیئت امنا نیز به هیئت عامل تخصیص داده شده بود. دولت جدید این اختیارات را با مصوبه ای لغو کرد.
معاون رئیس جمهور تصریح کرد: بر این اساس باید جلسه ای تشکیل شود که در قانون اشاره ای به آن نشده و به جهت اینکه ما به سرعت عمل نیاز داشتیم این کار با سرعت بیشتری انجام گرفت بنابراین قصور قانونی صورت نگرفته است.
وی در مورد برخی گفته ها مبنی بر اینکه لایحه برنامه ششم توسعه با امضای رئیس سازمان مدیریت به مجلس ارائه شده است نیز گفت: پیش تر لایحه ای به مجلس نهم تقدیم شده بود و طی صحبت هایی که با نمایندگان محترم مجلس و برخی کمیسیون ها داشتیم بنا بر آن شد که ویرایشی از سند به صورت غیر رسمی در اختیار مجلس باشد و به همین علت کار قانونی را رئیس جمهور قبلا انجام داده است با وجود اینکه تمام اختیارات رئیس جمهور در اصل 326 قانون اساسی به رئیس سازمان مدیریت تفویض شده است.
سخنگوی دولت در خصوص سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال پیش روی و انتخاب رئیس مرکز آمار نیز گفت: گزینه های مختلفی برای این موضوع معرفی شدند و از بین آنها نیروی کارآمدتر برای ریاست مرکز آمار انتخاب می شود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه در خصوص بار مالی تصویب نرخ ارز که به اصلاحیه بودجه 95 بر دوش مردم قرار خواهد گرفت نیز گفت: اگر ارز تک نرخی بشود قطعا نرخ آن از آنچه در بازار است کمتر خواهد شدو کالاها ارزان تر می شود.
معاون رئیس جمهور در خصوص بدهی دولت به سیستم بانکی نیز تصریح کرد: دولت پولی ندارد که خوش حساب باشد اصولا بانک ها زورشان به دولت نمی رسد اما می توانند پیمانکاران را زندانی کنند به دلیل آنکه از دولت طلبکار بوده و به نظام بانکی بدهکارند بر این اساس نباید به پیمانکار اجحاف شود.
نوبخت در این خصوص مثالی از کشورهای توسعه یافته مانند آمریکا و ژاپن زد و گفت: در این کشورها نیز از اوراق و اسناد مالی تعهد کرده استفاده می شود خروج از بحران های مالی 2007 و 2008 در آمریکا نیز با همین ابزار بوده و مورد تایید قوانین بانکی است.
وی در خصوص اینکه امسال دولت با کسری بودجه مواجه خواهد شد یا خیر نیز گفت: در اینجا نیاز است که بیان تعریفی بپردازم. عدم تخصیص بودجه با کسری بودجه متفاوت است در بودجه امسال ممکن است با عدم تخصیص بودجه مواجه شویم اما کسری بودجه نخواهیم داشت بر این اساس بودجه را برای شش ماهه اول معادل 244 هزار میلیارد تومان تنظیم کردیم و امیدواریم بتوانیم بدون کسری این بودجه را عملیاتی کنیم.
سخنگوی دولت همچنین در خصوص مهاجرت و سفر به شهرهای شمالی و اینکه آیا نظام بودجه ای کشور برای حل مشکلات احتمالی که در این خصوص رخ می دهد در برنامه ششم طراحی کرده است یا خیر گفت: این موضوع بخش مهمی از برنامه ششم است و مطابق این برنامه آب و محیط زیست از اولویت های ما محسوب می شود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه قرار نیست همه مشکلات بشریت در برنامه ششم حل شود گفت: اما آب و محیط زیست از اولویت های کاری ما در برنامه ششم توسعه قرار دارد.