به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، مهدی صادقی در نشست حلقههای مفقوده اقتصاد که با محوریت صنایع غذایی و کنسروسازی، امروز (۲۰ مرداد) در اتاق بازرگانی کرمانشاه برگزار شد، گفت: هدف گذاری که ما امسال برای صادرات مواد غذایی، دارویی و آرایشی بهداشتی در کشور داریم سه میلیارد دلار است که بر اساس آمارهای سه ماهه ابتدای امسال، ۹۱ درصد این هدفگذاری محقق شده و بخشی از این صادرات سه میلیارد دلاری نیز سهم کرمانشاه است.
صادقی با بیان اینکه امسال در مجموع هدف گذاری افزایش ۲۰ درصدی برای صادرات کشور در نظر گرفته شده است، اظهار کرد: ما این افزایش را برای صنایع غذایی، دارویی و آرایشی بهداشتی حدود ۲۵ درصد در نظر گرفتیم.
مدیرکل دفتر صنایع غذایی، بهداشتی، دارویی و آرایشی وزارت صنعت، معدن و تجارت معتقد است، با توجه به پتانسیلهایی که در صنعت غذایی، دارویی و آرایشی بهداشتی کشور وجود دارد این افزایش ۲۵ درصدی محقق خواهد شد.
فعالیت حدود ۱۱ هزار واحد صنایع غذایی در کشور
وی در بخش دیگری از سخنان خود از فعالیت ۱۰ هزار و ۸۰۰ واحد صنایع غذایی در کشور خبر داد و تاکید کرد: باید دید واقعا به این تعداد واحد صنایع غذایی در کشور نیاز داریم، یا نه.
به گفته این مسئول، اکنون برخی از این واحدها با ظرفیت پایین کار میکنند و دلیل مشکلات آنها نیز مشکل بازار، تکنولوژی، نیروی انسانی و ... است.
مدیرکل دفتر صنایع غذایی، بهداشتی، دارویی و آرایشی وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به مهمترین چالشهایی که صنعت غذایی کشور با آن مواجه است، بستهبندی را یکی از مهمترین این مشکلات دانست که به خوبی روی آن کار نکردهایم.
صادقی تصریح کرد: ما مواد اولیه بستهبندی را از طریق پتروشیمیهای کشور تامین میکنیم و ماشینآلات بستهبندی را هم داریم، برای طراحی هم تعداد زیاد جوانان تحصیل کرده در عرصه طراحی داریم، لذا نباید با مشکل مواجه باشیم و حداقل باید در بستهبندی به خودکفایی برسیم.
وی فرآوری و ایجاد ارزش افزوده بیشتر را نیز از دیگر مشکلات صنایع غذایی برشمرد و بیان کرد: نمونه این مشکل را در زعفران داریم. ما زعفران را یا فلهای یا در بستههای کوچک میفروشیم و از محل فروش آن فقط ۳۰۰ میلیون دلار در سال عاید کشور میشود. در حالیکه کشورهای دیگر ازعفران میکروکپسول و با کمک آن داروی ضد افسردگی میسازند و از قبل آن بیش از سه میلیارد دلار در سال درآمد دارند.
مدیرکل دفتر صنایع غذایی، بهداشتی، دارویی و آرایشی وزارت صنعت، معدن و تجارت همچنین بر لزوم برندسازی در عرصه صنایع غذایی تاکید کرد و ادامه داد: اگر بتوانیم برند بسازیم و آنها را توسعه دهیم، میتوانیم روی همین برندها سرمایهگذاری کنیم. مانند کاری که ترکیه انجام داده و ۱۰ میلیارد دلار در سال صادرات صنعت غذایی دارد.
صادقی افزود: موضوع دیگر این است که صنایع نیازمند کارآفرینی و مدیریت هستند. این دو مقوله کاملا با مالکیت فرق دارد و مسئول یک واحد نباید بتواند آن را مدیریت کند.
وی گفت: اگر فقط به فکر سرهمبندی در صنایع غذایی باشیم با مشکل مواجه خواهیم شد، صنایع غذایی باید از دانش کافی برای استفاده از تجهیزات، ماشین آلات و نیروی انسانی برخوردار باشند.
صادقی به مشکل دیگر صنایع غذایی که رفع موانع و قوانین دست و پاگیر است نیز اشاره و تصریح کرد: دولت بودجه و امکانات محدودی دارد و نمیتواند به صنایع غذایی کمک کند، اما میتواند قوانین دست و پاگیر، نظارتهای موازی و ... را بردارد.
وی با بیان اینکه اقداماتی انجام شده و مقرر شده از نظارت های موازی دستگاهها از صنایع غذایی جلوگیری شود، تصریح کرد: اگر این مشکلات حل شود بخش خصوصی میتواند به راحتی مسیر خود را پیدا کند.
وی بر لزوم برونگرایی صنایع غذایی و توجه به بعد صادراتی هم تاکید کرد و افزود: اگر امروز از ۶۰۰ میلیون صادرات لبنیات در کشور ۲۰۰ میلیون دلار آن به عراق است به دلیل این است که در عراق پایگاه و جای پا داریم و یکی از مواردی که در صادرات صنایع غذایی باید به آن توجه کرد ایجاد جای پا در کشور هدف است.
باید اقتصاد را مردمی کنیم
مدیرکل دفتر صنایع غذایی، بهداشتی، دارویی و آرایشی وزارت صنعت، معدن و تجارت اشارهای هم به وضعیت اقتصاد کشور داشت و بیان کرد: باید اقتصاد را مردمی کنیم و مردمی کردن با خصوصیسازی کاملا متفاوت است.
صادقی مردمی کردن اقتصاد را از طریق نهادسازی میسر دانست و گفت: مردمی کردن اقتصاد یعنی آحاد جامعه بتوانند از دستاوردهای اقتصاد بهرهمند شوند و از تمام سرمایههای خرد مردم استفاده شود.
وی درونزایی، برون گرایی و دانشبنیان بودن را سه اصل مهم در اقتصاد مقاومتی دانست و تاکید کرد: این سه اصل در سایه مردمی کردن اقتصاد شکل میگیرد.
۲۰۰ گونه گیاه دارویی مزیت مطلق کرمانشاه است
مدیرکل دفتر صنایع غذایی، بهداشتی، دارویی و آرایشی وزارت صنعت، معدن و تجارت از ۲۰۰ گونه گیاهان دارویی استان به عنوان یک مزیت مطلق یاد کرد که نیازمند توجه بیشتری است.
وی از مزیت همجواری با کشور عراق هم یاد کرد و ادامه داد: کرمانشاه دارای دو مزیت مهم ژئوپلوتیک و ژئواکونومیک است که نباید از آنها غافل شد.
به گفته این مسئول، در استانهای همجوار کرمانشاه در کشور عراق جمعیت زیادی وجود دارد که نیازمند صنایع غذایی هستند.