به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، به نقل از الیوم السابع، وزیر خارجه مصر روز چهارشنبه برای دیدار با یکی از شخصیت های سیاسی لبنان و رایزنی در خصوص پرونده ریاست جمهوری این کشور به لبنان سفر خواهد کرد.
بر اساس این گزارش «سامح شکری» وزیر خارجه مصر روز چهارشنبه به لبنان سفر می کند و با «سمیر جعجع» رئیس حزب نیروهای لبنانی(القوات اللبنانیه) دیدار خواهد کرد. در همین راستا سمیر جعجع در سخنانی اظهار داشت: سفر سامح شکری به لبنان در راستای کمک مصر به لبنان است. وی قرار است به عنوان نماینده مصر در کمک به لبنان برای حل بحران این کشور به ویژه مسأله ریاست جمهوری ایفای نقش کند.
لبنان مدت زیادی است که بدون رئیس جمهور است و لبنانی ها نتوانسته اند در اینباره به توافق برسند. به نظر می رسد ماموریت نماینده مصر در لبنان بسیار سخت باشد؛ اگر مصر بخواهد که در مسائل لبنان ایفای نقش کند، باید روابطی قوی با گروه های موجود در لبنان و همچنین طرف های خارجی موثر بر لبنان داشته باشد. این در حالی است که مصر از چنین امتیازاتی بهره مند نیست. همچنین مصر قادر نیست در بُعد اقتصادی و سیاسی نیز از لبنان حمایت کند.
از سوی دیگر پرونده هایی که طی سفر ۲ روزه سامح شکری به بیروت احتمالا مطرح خواهد شد نیز خالی از مشکلات نیست؛ در پرونده سوریه، قاهره از تداوم نظام سوریه و محافظت از تمامیت ارضی این کشور جنگ زده حمایت می کند. این در حالی است که گروه های لبنانی در خصوص موضوع سوریه دچار اختلافاتی هستند؛ همچنین لبنان به دلیل هم مرز بودن با سوریه از این کشور بسیار تاثیر می پذیرد. موج پناهندگان به لبنان نیز به اعتقاد برخی از گروه های لبنانی تهدیدی برای توازن جمعیتی در لبنان محسوب می شود. از این موارد مهم تر نیز مشارکت مستقیم حزب الله لبنان در سوریه است.
هر چند که قاهره و بیروت در رابطه با موضوع سوریه اختلافات جزئی دارند اما تناقض دیدگاه های طرفین در رابطه با درگیری اعراب و اسرائیل قابل چشم پوشی نیست؛ در شرایطی که مصر با قدرت به سوی گسترش و بهبود روابط خود با اسرائیل پیش می رود و بالاتر از آن نقش میانجی را بین اسرائیل و دیگر کشورهای عربی ایفا می کند، لبنان پس از فلسطین بزرگترین کشوری است که با اسرائیل می جنگد. همین موضوع نیز موجب فاصله انداختن میان مواضع طرفین می شود. به ویژه اینکه وزیر خارجه مصر پیش از لبنان نیز با سفر به اسرائیل اعتراض بسیاری را در مصر برانگیخته است.
در همین راستا «معصوم المرزوق» معاون پیشین وزیر خارجه مصر در امور کشورهای عربی اعلام کرد: سفر سامح شکری به لبنان به نظر پیچیده است. در صورتی که مصر بخواهد در لبنان ایفای نقش کند، باید با طرف های لبنانی ارتباطات مستحکمی داشته باشد اما قاهره از این امتیاز برخوردار نیست؛ دولت مصر در برابر حزب الله لبنان موضعی خصمانه دارد و این در حالی است که حزب الله گروه اصلی در عرصه لبنان محسوب می شود و دستیابی به هرنوع توافقی بدون موافقت حزب الله امکان پذیر نیست. همچنین دیگر گروه های قدیمی نیز که روابط خوبی با مصر داشتند، طی سال های اخیر روابطشان کمرنگ شده است.
مرزوق همچنین ابراز امیدواری کرد که سفر سامح شکری به لبنان، سرآغازی باشد برای توجه قاهره به امور لبنان و آغاز موفقی برای دیپلماسی مصر. وی افزود: اگر این سفر در رابطه با سوریه است، شکری باید گروه های مختلف لبنان را در خصوص بحران سوریه گردآورد که طبیعتا مأموریت سختی است اما اگر سفر وزیر خارجه مصر به درگیری میان اعراب و صهیونیست ها مرتبط است، نباید انتظار دستیابی به موفقیتی را داشت. زیرا مواضع مصر و لبنان در این خصوص کاملا با یکدیگر متفاوت است.
در شرایطی که نفوذ ایران و ترکیه در منطقه در حال افزایش یافتن است، به نظر می رسد که مصر در این زمینه دست خالی است. در زمانی که مصر برای بازیافتن جایگاه منطقه ای خود تلاش می کند، قدرت های دیگر از آن پیشی گرفته اند. همچنین حضور مصر در عرصه سیاسی لبنان در حالی است که قاهره از بحران های سیاسی و اقتصادی رنج می برد و این موضوع قابل پنهان کردن نیست. به علاوه دیپلماسی مصر در آفریقا و خاورمیانه نیز جایگاه خود را از دست داده است وبرای بازیافتن جایگاه خود در تلاش است.