به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو منابع دیپلماتیک که خواسته اند نامشان فاش نشود، روز یکشنبه (31 مرداد) اعلام کرد دیپلماتهایی که ارتباط آنها با شبکه فتح الله گولن، رهبر مخالفان دولت آنکارا، محرز شود، از سمت های خود برکنار خواهند شد و افراد بیگناه هم به کار خود باز خواهند گشت.
دولت ترکیه گولن 75 ساله را طراح اصلی کودتای نافرجام 26 تیر ماه در این کشور دانسته و از امریکا خواسته وی را به عنوان مجرم مسترد کند.
در همین حال گولن که در تبعیدی خودخواسته در پنسیلوانیای امریکا به سر میبرد، هرگونه دخالت در کودتا را رد کرده و آن را صحنهسازی دولت برای سرکوب مخالفان دانسته است.
مقامات ترکیه 18 اگوست 2016 گورکان بالیک، مشاور ارشد احمد داوود اوغلو نخست وزیر سابق ترکیه، را به اتهام ارتباط با جنبش گولن دستگیر کردند.
داوود اوغلو در ماه می در پی اختلاف با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه استعفا کرد. وی گرچه در زمان استعفا وفاداری خود را نسبت به اردوغان ابراز کرد، اما به گفته ناظران و تحلیلگران این استعفا در اعتراض به دخالتهای اردوغان در کار دولت و حزب عدالت و توسعه (حزب حاکم) صورت گرفت.
تونجای بابالی، سفیر سابق ترکیه در کانادا، و علی فیندیک، سفیر ترکیه در کاستاریکا، نیز در همان روز، به اتهام ارتباط با گولن بازداشت شدند.
ادامه بازداشت افسران ارتش
در همین حال، مقامات ترکیه بازداشت 40 افسر از «دانشکده نظامی ترکیه» که محل آن در آنکارا است را به اتهام ارتباط با کودتای نافرجام تمدید کردند.
در مجموع 44 افسر نظامی از جمله سه سرهنگ تمام، یک سرهنگ دوم، پنج سرگرد، 34 سروان و یک گروهبان، 18 جولای، برای بازجویی به دادگاه کاگلایان ارجاع داده شدند.
در پی شهادت و گواهی در مقابل دادستانی کل، مقامات قضایی روز چهارشنبه دستور آزادی چهار مظنون را صادر کردند و بقیه افسران به زندان بازگردانده شدند.
در کودتای نافرجام بامداد 26 تیر در ترکیه گروهی از نیروهای ارتش با هدف سرنگونی دولت عملیات نظامی را در استانبول و آنکارا آغاز کردند که با همکاری مردم و نیروهای امنیتی ناکام ماند.
در جریان این کودتا دست کم 246 نفر کشته و بیش از 2100 تن زخمی شدند.
دولت آنکارا بعد از کودتا با آغاز عملیات گسترده علیه هواداران جنبش گولن، دهها هزار نفر از نیروهای نظامی، پلیس، قضات، اساتید دانشگاه و معلمین و کارمندان دولت را بازداشت و یا از کار تعلیق کرده و یا تحت پیگرد قرار داده است.
عملیات گسترده ترکیه علیه هواداران جنبش گولن بیم و نگرانی متحدان غربی و گروههای حقوق بشر را بر انگیخته است.