به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو به نقل از خبرگزاری فرانسه، «باراک اوباما» رئیسجمهوری آمریکا، روز جمعه از حق وتوی ریاستجمهوری برای جلوگیری از تصویب قانونی که به قربانیان حملات یازدهم سپتامبر 2001 اجازه میدهد از عربستان سعودی شکایت کنند را وتو کرد.
اوباما معتقد است این قانون میتواند بر مصونیت کشورها تاثیر بگذارد و یک پیشینه حقوقی خطرناکی را ایجاد کند و همچنین میتواند کارمندان دولت را که در خارج کار میکنند در معرض خطر قرار دهد.
ولی این توجیه فنی نمیتواند اوباما را در مواجهه با اتهامهایی مبنی بر اینکه او بزرگترین اولویت را به روابط با عربستان سعودی واگذار میکند نه خانواده قربانیان، مصون نگهدارد.
رئیسجمهوری آمریکا در نامهای به مجلس سنا گفت: «تمایل خانوادههای قربانیان را در تحقق عدالت درک میکنم و من نیز میخواهم به آنها در این تلاش کمک کنم.»
وی در عین حال افزود: «امضای این قانون تاثیری زیانبار بر امنیت ملی ایالات متحده آمریکا خواهد داشت.»
اوباما با وتوی این طرح، در مواجههای سخت با کنگرهای، که اکثریت آن را جمهوریخواهان تشکیل میدهد، قرار میگیرد که اعضای آن تلاش میکنند ضربهای سیاسی قویای به رئیسجمهوری آمریکا قبل از حداقل 50 روز مانده به پایان دوران ریاستجمهوریاش وارد کنند.
خبرگزاری «آسوشیتدپرس» نیز در گزارشی در اینباره نوشت، انتظار میرود که کنگره به سرعت به وتوی رییس جمهوری آمریکا پاسخ دهد. ولی لغو کردن وتوی رییسجمهوری مستلزم رای مثبت دو سوم مجلس نمایندگان و سنا به این طرح است. براین اساس، احتمال میرود این طرح روز سهشنبه به رای گذاشته شود.
دفتر «میچ مککانل» رهبر اکثریت سنا اعلام کرده است که در اسرع وقت این طرح به رای گذاشته خواهد شد.
«چاک شومر» سناتور دموکرات از نیویورک نیز عنوان کرده است وتوی باراک اوباما خیلی سریع و راحت در کنگره لغو خواهد شد.
چاک شومر گفته است: خانواده قربانیان حملات یازدهم سپتامبر حق دارند که در دادگاه طرح شکایت کنند و کسی نمیتواند به دلیل نگرانیهای دیپلماتیک این حق آنها را نادیده بگیرد.
پس از سالها کشمکش میان دولتها و کنگره آمریکا، کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان ایالات متحده روز جمعه، 15 جولای گذشته، 28 صفحه محرمانه از گزارش مربوط به ارتباط احتمالی حکومت سعودی با هواپیماربایان 11 سپتامبر را منتشر کرد.